Hjem » Indirekte belysning i stue – Lyssett vegg og tak i stua

Indirekte belysning i stue – Lyssett vegg og tak i stua

indirekte belysning i stua

Å bruke indirekte belysning i stue er en moderne og populær måte å lyse opp vegger og tak på. Indirekte belysning kan monteres flere steder i stuen enten i tak og vegglister eller innhukk i vegg og tak.

Indirekte belysning i stuen gir et stemningsfullt lys og en kul atmosfære i rommet. Denne belysningsmetoden gir en god allmenn belysning ved full styrke, eller en behagelig bakgrunnsbelysning i stuen når den dimmes ned.

En kul måte å skape et indirekte lys på er ved å bruke en innsparklingsprofil. Disse monteres på kanten av en gipsplate og sparkles og males over slik at man får et skjult, indirekte lys.

Denne lysmetoden er perfekt for mange områder i boligen, både for belysning av vegger og tak, og for trapp, nisjer og hyller. For deg som ønsker en stram, diskret og moderne belysning av trappen er dette en kjempefin måte å skape et dekorativt og praktisk lys på.

Husk at du behøver plass for montering av en led-driver senere som skal stå fritt i luft for avkjøling, trekk f.eks et tomt rør for plassering skjult inne i et garderobeskap, over overskapet på kjøkkenet eller i naborommet.

R10-R Innsparklingsprofil for led-strips langs en trapp /Lampegiganten.no

Med ADP profilen kan du montere indirekte belysning langs gulv, tak eller i nisjer i vegg og tak. Denne sparkles inn langs kanten av en gipsplate og ledstripsen kan senere legges inn i bunnen av profilen for å gi et lekkert indirekte lys.

ADP profil for indirekte belysning /Lampegiganten.no

Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lampegiganten.no

Bruk indirekte belysning og led-strips til å lyse opp vegg og flater

C371 list rundt en dørkarm med lys /Byggmax

Ved å plassere led-strips i en tak og vegglist kan du lyse opp eller ned på veggen. Tak og vegglistene til Belgiske Orac Decor er spesialkonstruerte for nettopp denne oppgaven og selges her i Norge av bl.a Byggmax.

C373 Tak & Vegglist /Byggmax.no
C901 Taklist for indirekte belysning /Byggmax
C901 Taklist for indirekte belysning med god plass for driver og led-strips /Byggmax

Indirekte belysning i stuen gir ett stilig lys og er lett å skjule i noen tilpassede tak og vegglister. Benytt dimbare LED-strips og led-drivere. Plasser led-stripsen i listen og rull den utover.

LED-driveren kan hvis den er liten nok skjules i taklisten, hvis led driveren er for stor kan man plassere den ett stykke unna i f.eks ett skap i nærheten og bruke en tykk nok ledning som ikke gir spenningsfall.

C901 Taklist for indirekte belysning /Byggmax

C371 list rundt ett badekar /Byggmax
C371 Taklist med indirekte belysning /Byggmax

Disse tak og vegglistene fra Orac Decor er produsert i et svært lett materiale som man ofte bare behøver å lime fast til underlaget. Listene kommer ferdig grunnet, men man må sparkle eventuelle overganger.

Benytt en vegglist med indirekte belysning og led-strips lengre ned på stueveggen for å bryte opp veggen og skape høyde i et rom.
LEDlyskilder.no har et stort utvalg av led-strips, også med farger.


asymetriske downlight kan også bruke for å vinkle lyset mot vegg /Elektroimportøren

Bruk downlight og spotter til å lyse opp en vegg

Om du ønsker en mer «helhetlig» belysning av en vegg i stuen uten store lys forskjeller vil belysning via spotter eller downlight man kan vinkle være en god løsning.

For å lyssette veggen bør downlightene eller spottene plasseres med like stor avstand seg imellom som avstand fra lyset frem til veggen.

Lese mer? Få inspirasjon og produkttips for belysning i stue.