Jeg får ofte inn spørsmål fra lesere som ønsker tips til lamper og planlegging av belysning i bolig, hytte og leilighet. Derfor ønsker jeg å lage en liten guide til hva man bør tenke på og hvilke muligheter som finnes når man skal planlegge lys og lamper i ett nytt hus eller hytte.
En god belysning i hjemmet består av flere «lag med lys». Dersom du for eksempel tenker deg at du har innfelte spotter som eneste belysningskilde i boligen vil du ende opp med et ganske flatt og kjedelig lys. Lyset som bare kommer ovenfra vil i tillegg også kaste sjenerende skygger nedover og fremheve f.eks rynker og linjer i ansiktet.
En god belysning som er balansert og har lys i flere lag vil derimot oppleves mer avslappende og stemningsfullt. Poenget er ikke å skape så mye lys som mulig, men å skape et godt lys som passer til den atmosfæren du ønsker å ha.
Eksempel: Planlegging av belysning på en hytte.
Her skal vi ta et eksempel på planlegging av lyset i en ny hytte og grunnene bak noen av valgene.
Eieren tok kontakt fordi elektrikerne som gjorde jobben ønsket å «pepre» taket fullt av spotter plassert jevnt over i taket, mens han ønsket en varm og koselig hyttebelysning.
Ser man på tegningen over 2 etasje er det 27 graders vinkel på skråtaket.
Dersom man hadde plassert spotter jevnt over ville det etter min mening ha gitt et kjedelig og flatt lys, men det ville også ha medført høy risiko for blending ettersom lyset kommer ned med en skrå vinkel inn i boligen.
Her ville jeg istedet ha brukt asymmetriske downlight langs vegger. Disse lyser med en vinkel på 40 grader og motvirker det skrå taket slik at spottene lyser ned mot veggen uten å måtte tiltes.
Videre er det plassert en stor takpendel i feltet med åpent tak mellom 1 og 2 etasje som vil bli et vakkert blikkfang og skape flotte refleksjoner vinduene, men vil også gi en delikat belysning ned mot sittegruppen som er planlagt i dette området.
I kjøkkenområdet er det foreslått at vanlige spotter monteres ca 30 centimeter ut fra overskapene. Man plasserer disse gjerne litt nærmere på kjøkken for å forhindre at det skapes skygger når man står og lager mat. Videre er det lagt opp til en dekorativ led-list langs gulv i kjøkken som skaper et dekorativt lys.
Se også tips til lamper og belysning på kjøkken.
Asymmetriske downlights er downlights som er litt dypere og har ett skrått lys, disse lyser altså med en vinkel noe som gjør dem velegnet til bruk langs vegger og i skråtak hvor man ønsker lys langs veggene. Det er i tillegg valgt Warmdim downlights i hele hytten slik at eieren kan få et ekstra varmt og lunt lys når man dimmer ned.
I gangen er spottene lagt opp symmetrisk og linjer opp med spottene som går videre langs overskap i kjøkkenområdet. I entre og gang kan man gjerne legge opp andre belysningspunkter etterhvert, f.eks bordlampe på kommode, en gulvlampe eller en vegghengt lampe.
Innfelt belysning
Når man sier innfelt belysning tenker mange automatisk på innfelte spotter (downlights), og downlights har mange fordeler når man skal skape en god grunnbelysning, men det er samtidig noen ting man bør tenke på.
Hvordan lyset faller
Med spotter og downlights vil lyset komme ovenfra og lyse nedover mot gulvet, dette gir en god grunnbelysning, men det har også noen ulemper. Lyset fra downlights vil nemlig komme ovenfra og ned, på veien vil den treffe ansikt og skape sjenerende skygger og mørke felt nedover ansiktet.
Dette er for eksempel hvorfor man alltid bør montere speilbelysning på bad i tillegg til takbelysning.
Samtidig vil man etterhvert kunne oppleve lyset som slitsomt når det hele tiden kommer fra én retning og man går rundt med «lysende nese og opplyste øyenvipper», eller når man etterhvert må vri og vende på sofaen fordi en downlight lyser ned i ansiktet når man skal se en film.
Les mer om plassering av downlight og spotter i boligen.
Vurder Warmdim downlights
Warmdim eller dim to warm er en teknologi som gjør at lyset blir varmt og koselig jo lavere ned du dimmer spottene, mens det blir hvitt og klart dersom du dimmer lyset opp. Warmdim downlight skaper en hyggelig atmosfære men det fjerner også mye av det blå lyset som påvirker vår produksjon av melatonin (kjemikaliet som styrer døgnrytmen). I spesielt stue/tv-stue anbefales det bruk av warmdim, dersom du har en tilhørende gang eller kjøkken bør også warmdim benyttes der.
Selv om man kan klare seg uten har downlights mange fordeler også.
– Tar liten plass og gir godt lys.
– Svært god for å lyse opp lange/smale rom, gang/entré etc.
– Fin for å gi punktbelysning over kjøkkenbenk eller for å kaste dekorativt lys ned langs vegger.
Utenpåliggende downlights
I noen tak har man ikke mulighet for innfelt belysning, spesielt i betongtak eller ved rehabilitering og oppussing, da kan utenpåliggende downlight være et kjempekult alternativ. Istedetfor å prøve å skjule åpne ledninger og rør kan man fremheve dem ved å legge rør og ledninger i rette linjer i taket for å få en røff look.
LED strips og indirekte lys
En kul måte å skape et indirekte lys på er ved å bruke en innsparklingsprofil. Disse monteres på kanten av en gipsplate og sparkles og males over slik at man får et skjult, indirekte lys.
Denne lysmetoden er perfekt for mange områder i boligen, både for belysning av vegger og tak, og for trapp, nisjer og hyller. For deg som ønsker en stram, diskret og moderne belysning av trappen er dette en kjempefin måte å skape et dekorativt og praktisk lys på.
Husk at du behøver plass for montering av en led-driver senere som skal stå fritt i luft for avkjøling, trekk f.eks et tomt rør for plassering skjult inne i et garderobeskap, over overskapet på kjøkkenet eller i naborommet.
Med ADP profilen kan du montere indirekte belysning langs gulv, tak eller i nisjer i vegg og tak. Denne sparkles inn langs kanten av en gipsplate og ledstripsen kan senere legges inn i bunnen av profilen for å gi et lekkert indirekte lys.
Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.
LED strips montert for å gi et indirekte lys er en fin måte å skape en fin bakgrunnsbelysning eller for å fremheve visse elementer av hjem og hytte, f.eks takbjelker eller lyse opp tak. Her legges LED-strips inn i aluminiumsprofiler som kan monteres rett på veggen eller sparkles inn i gipsvegger og tak.
Man kan velge led-strips med fargemuligheter eller skråstilte profiler for å lyse opp langs vegg eller langs tak, her har man altså store muligheter for å skape dekorativ belysning etter egne ønsker og stil.
Taklister og vegglister for led-strips er også et fint alternativ som gir skjult montering av led-strips og et moderne, kult indirekte lys. Les mer om taklister for ledstrips og indirekte lys.
Tomme rør og stikkontakter på bryter
Enten du planlegger belysning i et helt nytt hus eller pusser opp vil det ikke være lett å plassere takpunkter og lys helt nøyaktig, spesielt dersom du er usikker på plassering av møbler eller hvilke møbler du vil ha.
Jeg anbefaler derfor ofte kunder om å legge opp noen tomme rør som går fra brytere og opp i taket til der hvor det potensielt kan komme taklamper og takpendler en gang i fremtiden. Fordelen er også at man kan justere litt mer hvor rørene skal bores ut etterhvert som møblene plasseres. Husk bare å ta nøyaktige mål og bilder av de tomme rørene før man plater igjen taket.
Stikkontakter som styres av bryter eller dimmer kan også være en god ide å legge opp. Disse kan gjerne plasseres over vinduer slik at man har mulighet for å henge opp vindupendler eller julebelysning i vinduene uten for mye skjøteledninger.
Pendellamper og hengelamper
Pendellamper og hengelamper er nedhengte lamper som kan plasseres rundt omkring i boligen, vanlige områder er over bord, sofa, over trapp eller langs en kjøkkenøy og i vinduer, men kan like gjerne plasseres i et hjørne av stuen eller som nedhengte lamper ved siden av seng.
Pendellamper gir ikke bare et fint lys, men er også en del av interiøret, fargene og stilen man ønsker å ha i boligen.
De avlange lampene fra Lucande skaper et elegant lys og passer kjempeflott inn over en kjøkkenøy eller et avlangt spisebord. Lampene er laget i forskjellige materialer slik som metall og treverk og mange smarte funksjoner som innebygd touchdimmer med minne, samt svært enkel og fleksibel høydejustering.
Vegglamper
Vegglamper er flotte for å lyse opp langs vegger eller som stemningsfull dekorbelysning i stue. Bruk dem gjerne i gang og entre i kombinasjon med taklamper
Les mer om vakre vegglamper i stue eller store vegglamper til dekorativt lys.
Bordlamper og gulvlamper
Bord og gulvlamper er kjempefine å bruke som dekorasjon, samt for å skape lys i det nedre feltet i boligen. Med bord og vegglamper kan du sette stilen
Les gjerne mer om sorte bordlamper, bordlamper og lamper på batteri, vakre lamper i farget glass eller fine lamper til vinduet.
Jeg har også laget en del guider fra min hverdag som elektriker under elektro, blant annet hvordan du kan henge opp en tung lampe uten takboks, montering av tynne taklamper, hva fargen på ledningen betyr, montering og kobling av lysekrone eller ettermontering av flere downlight.