Hopp til innholdet
Hjem » Montering og kobling av lysekrone – Henge opp lysekrone i tak

Montering og kobling av lysekrone – Henge opp lysekrone i tak

    henge opp og koble lysekrone

    Idag skal jeg montere, henge opp og koble til en ny lysekrone i en leilighet. Her var det ikke takboks fra før og jeg måtte legge opp nye ledninger over taket.

    Lysekronen skal plasseres i senter av vinduene inne i ett innhukk i stuen. Til venstre kan man se en stikkontakt som er lagt opp til fremtidig belysning og man kan se en downlight jeg har plukket ned for å trekke frem ny ledning over taket.

    Lysekronen skal plasseres i senter i innhukket ved vinduet.

    For å finne senter måler jeg først med tommestokken mellom veggene og plasserer laseren på punktet. Prikken i taket viser da senter, men det er lurt å kontrollmåle i tilfelle laseren står litt skjevt eller lignende.

    Jeg bruker spotless pro fra norske toolsinvent for å bore opp ett nytt hull i gipstaket. Denne støvoppsamleren hindrer at det fine gips-støvet griser ned resten av leiligheten.

    Jeg plukker ned en av spottene i taket og bruker tommestokken for å komme med fra det nye hullet jeg lagde til downlight hullet.

    Jeg har også laget et lite hull over stikkontakten i taket for å legge en ny ledning skjult over taket og frem til lysekronen.

    Jeg dytter først opp en PFXP kabel inn i det lille hullet over stikkontakten og frem til det første downlight hullet. Videre taper jeg ledningen på tommestokken og drar den videre bort til hvor lysekronen skal monteres.

    PFXP kabel er godkjent for å ligge uten rør, også i isolasjon. Stikkontakten må senere byttes ut med fast tilkobling og dekkes med et lokk.

    En lysekrone kan bli ganske tung og behøver et solid takfeste. Siden taket er av gips og det ikke var en eksisterende takboks å henge lysekronen i må jeg legge opp en treplanke som avlaster og fordeler vekten.

    Et gipstak tåler fint opptil 20 kg med vekt, men å kun bruke plugger blir risikabelt. Jeg bruker derfor en plankebit som jeg dytter opp i hullet og legger over, sørg for å få planken så midt over hullet som mulig.

    Jeg skal så feste tak-kroken i taket og plankebiten. Siden skruen vil «dytte» opp plankebiten må du finne en måte å presse den ned på skruen slik at den fester seg.

    Du kan hvis hullet er stort nok bruke fingrene. Her brukte jeg den «J» formede baksiden av en fugepistol for å holde plankebiten nede mot gipsen slik at skruene fikk godt feste på hver side.

    Montering av selve lysekronen

    Øverste del av lysekronen skal monteres. Dette er øverste krok som skal igjennom takkoppen og vil bli koblingen mellom tak-kroken og resten av lysekronen.

    Denne kroken er samtidig hul slik at ledningen går igjennom den.

    I tak-koppen kobler man ledningene sammen i WAGO koblingsklemme. Ikke klipp ledningen for kort, ha heller litt ekstra å gå på i tilfelle den skal selges senere, senkes eller ettermonteres i et høyere rom en annen dag.

    Lysekrone tilkoblet i Wago

    Lysekroner kommer som regel i et byggesett og dessverre ofte med mangelfulle eller dårlige installasjonsveiledninger. Denne lysekronen kom med en ganske grei manual, men det var visse deler som var vanskelige å identifisere og det manglet også nummerering på de fleste delene i pakken.

    Men alt går om man bruker manual og ferdigbilder for å finne ting ut underveis.

    Hoveddelen av lysekronen kom flatpakket. Klipp stripsene, løft opp og skru fast pæreholderene.

    Øverste del av lysekronen er her montert. Senere ble jeg nødt til å fjerne hele kjettingen fordi selve lysekronen var ganske høy i forhold til takhøyden.

    Etter at delene til lysekronen var ferdig montert og basen til lysekrona var ferdig, koblet jeg resten av strømmen.

    Jeg fikk ikke tatt noen bilder av det, men i korte trekk byttet jeg ut stikkontakten ved taket ut med wago koblingsklemmer og brukte et dekklokk med utsparring.

    Å henge opp krystallene er enkelt, men ganske tidkrevende. Dette valgte derfor kunden selv å henge opp.

    Totalt tok installasjonen litt over 3 timer og elektrikerkostnaden ble på omkring 2500-3000 kroner med materiell. Har man tak-boks fra før vil naturligvis installasjonen ta kortere tid.

    Finne riktig høyde til lysekronen

    Den korrekte høyden til lysekronen vil avhenge mye av hva slags type lysekrone det er og hvilket rom den skal henge i.

    I dette tilfellet skulle lysekronen henge over bordet og det er to vanlige måter å finne riktig høyde på.

    • Tommestokk over spisebordet: Hvis du har bordet du skal bruke kan du henge lysekronen slik at nederste del av lampen blir 40-50 centimeter over bordet.
    • Hvis du ikke har bordet kan du sette deg ned på en stol, strekke ut hånda og måle 30-40 cm fra toppen av hånda til bunnen av lysekronen.

    Når man korter ned en lysekrone må man ofte bøye kjettingen. Her kan man enten bruke to knipetenger eller to større skrujern og bøye dem ut.


    Lysekrone tips

    Se tips om flotte lysekroner du kan ha i hjemmet, les også artiklene om klassiske krystall-lysekroner og moderne lysekroner.

    Läckö – Markslöjd /Homeroom
    Markslöjd krystallkrone Gränsö /Homeroom
    2097 – Flos /Lampemesteren
    Amp Chandelier Large Gold/Green /Lampemesteren
    Polly Lysekrone /Jotex
    Casa K9 – Vakker Krystall-lysekrone /Lampeguru
    Casa K9 – Vakker Krystall-lysekrone /Lampeguru

    Anoli 6 fra Nuura er en lekker og annerledes pendellysekrone av rav-farget glass med myke, buede former som skaper et dekorativt lysspill. Lampene henger i flere nivåer og passer fint som belysning i stue.

    Anoli 6 – Nuura /Andlight.no