Hopp til innholdet
Hjem » Hvilken varmekabel trenger jeg? – Guide til valg av varmekabel

Hvilken varmekabel trenger jeg? – Guide til valg av varmekabel

    Å vite hvilken varmekabel man skal bruke kan være vanskelig, det finnes et stort utvalg av forskjellige varmekabler på markedet og de har forskjellige bruksområder. Her skal vi se litt på hva du må tenke på og hvordan du kan velge riktig type varmekabel til ditt gulv, enten det er til bad, stue eller vaskerom.

    Som elektriker har jeg en fast rekkefølge på hva jeg må vite for å kunne velge riktig type varmekabel til forskjellige rom.

    Nedenfor har jeg listet opp hvordan jeg går frem når jeg finner ut hvilken varmekabel jeg skal velge og hvilke «regler» man må ta hensyn til når man skal legge en varmekabel. Det anbefales å lese den i sin helhet.
    Du kan også hoppe frem til forskjellige områder ved å trykke på lenkene dersom du ønsker det.

    Varmekabel har mange fordeler kontra andre oppvarmingsmetoder, blant annet:

    • Gir en jevn og optimal varmefordeling, som bidrar til
      mindre energiforbruk
    • Gir et komfortabelt innemiljø
    • Mulighet for forhåndsinnstilling av dag- og nattsenking
    • Enkelt i bruk
    • Lave installasjonskostnader
    • Usynlig – tar ingen veggplass
    • Avgir ingen lukt eller lyd
    • Er vedlikeholdsfritt
    • Har lang levetid

    Husk at en varmekabel alltid skal monteres av autorisert elektroinstallatør, dette er som oftest også et krav for å få gyldig garanti av varmekabelprodusenten.

    Når man skal velge riktig varmekabel er det flere ting man må tenke på. Etter å ha lagt kanskje nærmere hundrevis av varmekabler i forskjellige rom og på forskjellige underlag de siste årene, ønsker jeg å prøve å lage en lettforståelig guide til hva man bør tenke på når man skal velge varmekabel til forskjellige rom.

    Finn arealet

    Aller først starter jeg med å måle opp hvor stort rommet man skal legge varmekabel i er.
    For å finne kvadratmeteren ganger man simpelthen lengden av rommet med bredden og får =M2.

    Med riktig areal kan vi senere regne ut hvor mye effekt varmekabelen skal ha.

    Del opp rommet i firkanter for lettere å måle opp

    Det er ikke alltid at ett rom er helt firkantet eller rektangulært. Ofte består rommet man skal installere varmekabler i av flere krinker og kroker. Det kan også være områder man ikke ønsker å legge varmekabler, f.eks:

    • Under badekar.
    • Rundt sluken.
    • Under innredning.
    • Ved toalettet.

    Sluk: Grunnen til at man ikke skal legge varmekabelen for nærme sluken er fordi man ønsker å unngå uttørking av vannlåsen og en vond lukt fra avløpet. I rom med lite påstøp blir det samtidig lettere å skape riktig fall mot sluket når ikke varmekablene ligger for nærme.
    Badekar: Dersom badekaret skal bygges inn skal man ikke legge varmekabler i dette området hvis ikke man har gjennomlufting, dvs to lufteventiler plassert på hver side. Om man har et frittstående badekar med lufting under kan man derimot velge å legge varmekabler der allikevel.
    Under innredning: Som standard pleier jeg som elektriker å legge varmekabler under fritthengende innredning uansett. Ved å gjøre det unngår man kalde områder som kan kondensere og man får mulighet til å flytte om på innredning senere.
    Toalett: Har man et innebygd vegghengt toalett kan man fint legge varmekabler under dette. Ved et gulvstående toalett som limes til gulvet pleier jeg å holde litt avstand til hvor toalettet kommer til å stå.

    Når man har avklart hvilke steder man ikke skal ha varmekabel kan man lage en grov skisse av rommet og dele den opp i firkanter.
    Mål hver firkant av rommet separat og legg dem sammen tilslutt. Bruk en tusj eller en tape for å dele opp rommet i håndterbare firkanter.

    Vær nøyaktig når du måler og ikke rund ned eller opp resultatet med mer enn to desimaler. Små forskjeller ved oppmåling kan utgjøre mye når man skal installere og legge kabelen senere.
    Mål opp arealet til f.eks sluk/toalett for seg selv. Dette arealet kan man senere fjerne fra totalarealet etter man har målt opp resten av rommet.

    Etter man har målt opp riktig kvadratmeter må man finne ut av hvor kraftig – og hvilken type varmekabel man behøver.

    Avklar varmebehovet til rommet

    For å finne riktig effekt på varmekabelen må man avklare hva slags rom og hva slags varmebehov man behøver.
    Til bad med fliser benytter man varmekabler med større effekt enn om varmekablene skal installeres i stue/soverom med parkettgulv.

    Her kan du se hvilke rom som anbefales hvilken effekt:

    RomtypeMaks effekt /m2Vanlig effekt /m2
    Stue100 W50 – 80 W
    Kjøkken100 W50 – 80 W
    Soverom100 W50 – 80 W
    Barnerom100 W50 – 80 W
    Kjellerstue100 W50 – 80 W
    Badegulv150 W120 – 150 W
    WC150 W120 – 150 W
    Vaskerom150 W120 – 150 W
    Hall150 W50 – 80 W
    Entré150 W120 – 150 W
    Varmeeffekt tabell for varmekabler i forskjellige rom

    Viktig: Denne tabellen er ment som en veiledning for hvor kraftig varmekabel man kan montere i forskjellige rom av komforthensyn, men man bør uansett alltid ta hensyn til underlaget man legger i forskjellige rom og følge gulvprodusentens krav.
    Normalt gjelder disse begrensningene for hvor kraftig varmekabel man kan ha:

    GulvtypeMaks effekt pr M2
    Parkett-/laminatgulv60 W
    Vinyl/linoleum100 W
    Fliser, stein, skifer160 W
    Maks effekt på varmekabel ved forskjellig gulv

    Denne tabellen er basert på hva som typisk er vanlig ved forskjellige gulv og underlag, men kan variere fra produsent til produsent.
    Noen produsenter av parkett kan for eksempel tillate 80W pr m2 i varmekabel effekt, mens andre gulvbelegg produkter tåler mindre enn hva tabellen oppgir. Alltid undersøk hva gulvet tåler av varme.

    Litt mer om forskjellige gulvtyper

    Gulvbelegg: Overflatetemperaturen på varmegulvet vil normalt være på under 26 grader. De fleste typer gulvbelegg kan derfor monteres på et oppvarmet gulv med varmekabler. Støper man inn varmekablene med sement bør varmekablene slås på i 1-2 uker etter at betongen er herdet og slås av i 1-2 dager FØR man legger gulvbelegget. Bruker man flytsparkel eller andre støpemasser vil tørketiden være kortere, men varmekablene bør uansett stå på i én uke før man legger gulvbelegget, følg
    leverandørens anvisninger. Limet bør tåle
    temperaturer på minst 40 °C.

    Parkett og tregulv: Parkett og annet tregulv bør være kunstig tørket og kan gjerne ligge umontert på det oppvarmede gulvet i 2-3 dager før man legger det. Parkett skal ligges flytende med ekspansjonsfuger langs veggene. De fleste typer klikkparkett og vanlig parkett med not og fjær er velegnet for varmegulv. Det finnes allikevel noen typer parkettgulv som ikke er egnet og man bør derfor alltid sjekke hva produsentens krav gjelder.

    Fliser: Fliser passer veldig godt for installering over varmegulv og trenger ingen særlig videre forklaring. Sørg bare for at fliselimet man benytter tåler høy nok temperatur.

    Microtemp MTC3 er en god, driftsikker og rimelig varmekabeltermostat med mange funksjoner som jeg ofte bruker på installasjoner /Elektroimportøren

    Finne riktig varmekabel (Totaleffekt)

    Nå har vi gått igjennom hvordan man regner ut areal og hvor kraftig varmekabel man behøver.
    F.eks om jeg skal legge en varmekabel på et 20 m2 stort stuegulv med parkett vet jeg at jeg må holde meg under 60W pr kvadratmeter i effekt.

    For å finne ut av hvilken varmekabel jeg trenger tar jeg derfor 20 x 60 og får 1200. Varmekabelen jeg skal velge bør være 1200 W eller så nærme denne effekten som mulig, f.eks 1150 eller 1250.

    Siden dette er en stue hvor det skal legges parkett må vi ikke overstige 60 watt hvis ikke parketten tåler det. Jeg tror det ville være bedre å gå litt mer ned i effekt, f.eks ved å velge en varmekabel på 1100 watt for å være på den sikre siden.

    Når vi har funnet ut av hvilken totaleffekt vi skal ha på varmekabelen kan vi gå videre med å finne ut av hvor sterk den skal være pr meter.



    Høy effekt eller lav effekt pr meter

    Varmekabler kommer i forskjellig styrkegrad pr meter og egner seg til forskjellige rom og gulvtyper. F.eks kan en type varmekabel ha en effekt på 17 watt pr meter, mens en annen har en effekt på 10 watt pr meter.

    En varmekabel med mye effekt pr meter egner seg bra til rom hvor man skal ha mye varme, f.eks bad eller et vaskerom. En varmekabel som er svakere egner seg derimot veldig godt til stue eller parkettgulv. Slike svake varmekabler kan ofte være veldig lange, men vil «spre» varmen mye mer jevnt utover rommet.

    Jo mindre støp – jo svakere kabel. Støpet man legger over varmekabelen er med på å fordele og spre varmen. Man kan derfor tenke seg at en kraftig varmekabel med lite påstøp fører til at man kan oppleve forskjeller i varmen på gulvet, med sterk varme akkurat der kabelen ligger.

    Ett tips er derfor å tenke på hvor mye støp man har tenkt å legge, dersom du planlegger lite støp, eks 1-2 cm bør du kanskje heller velge en svakere og lengre varmekabel som man legger tettere i rommet for å få en jevnere varmeopplevelse.

    Til parkettgulv, stue og soverom.

    En god varmekabel for innstøping i rom med parkett, f.eks stue, kjellerstue eller soverom hvor man ønsker en jevn gulvvarme som ikke blir for høy vil være ØS 8W, ØS 10W eller Raychem blå 10W. Lenker peker til Elektroimportøren sin nettbutikk.

    Et godt underlag til varmekabel uten støp: Vi bruker ofte Lamiflex produktene på jobber vi utfører. Lamiflex fra Øglend (Elektroimportøren) kombinerer mulighet for varmekabel samt trinnlyds-demping, slik at man kan legge en rull dampsperre og parketten/laminaten rett over.

    Varmekabler til stue på lamiflex plater fra Øglend /Elektroimportøren

    Lamiflex er enkel å legge, to nybegynnere kan fint klare et 30m2 gulv på 4-5 timer. Å legge varmekabelen går også raskt når man har lamiflex med pre-fabrikerte spor. Her la vi to varmekabler til kjøkken og stue på under én time.

    Lamiflex demper mot lyd og reflekterer varme – lett å legge/kutte til /Elektroimportøren
    Øglend 8W varmekabel gir jevn gulvvarme /Elektroimportøren
    Millicable – lavtbyggende varmekabel for parkett uten støp /Elektroimportøren

    Nexans sin Millimat løsning gjør det mulig å legge varmekabler uten støp. Her legger man den tynne varmekabelen inn i spor på matten og legger parkett eller tregulvet over.
    Installasjon av slike varmematter er ganske enkelt og man bruker en skarp kniv og aluminiums tape for å lage ekstra svinger i enden av matten.

    Til Linoleum og gulvbelegg

    Linoleum og gulvbelegg er et ideelt for både entré, bad eller vaskerom. Et slikt gulvbelegg tåler vann, fukt og er svært slitesterkt.
    Når man skal finne riktig type varmekabel til gulvbelegg bør man alltid undersøke hva produsenten oppgir at belegget tåler, men som oftest vil en ØS 10W eller Raychem blå 10W være ett godt valg dersom man har lite støp og ønsker en jevn varmefordeling i rommet.
    Har du mer støp kan du bruke en sterkere og kortere varmekabel, f.eks ØS 16W.

    Til fliser og bad

    Fliser er ideelle for varmekabler og hjelper til med å spre varmen. En vanlig varmekabel å bruke vil være ØS16W eller Nexan’s 17W pr meter.

    Underlag til varmekabler

    Milliclick trinnlydsplater for varmekabel under tregulv /Elektroimportøren
    Lamiflex varmekabel matter /Elektroimportøren
    Varmekabelen kan limes direkte fast til ubrennbart materiale eks betong eller masterboard.

    Varmekabler skal ikke monteres direkte på brennbart underlag, f.eks tregulv eller isopor. Man må derfor skape avstand mellom varmekabelen med et stålnett, spesialbygde trinnlydsplater (Milliclick) for parkettgulv eller sementplater/masterboard.

    Angående avstand til brennbart underlag så finnes det varmekabler som kan legges direkte ned på brennbart underlag, mens andre har som krav at det skal være 2mm eller 5mm avstand. Slik info står i produktheftet til varmekabelen.

    Hvis du er avhengig av lav byggehøyde kan du benytte deg av en varmekabelmatte som er godkjent for å ligge direkte på brennbart underlag.

    Netting kan monteres på brennbart underlag for å skape nødvendig avstand. Varmekabelen stripses fast.

    Varmekabler for lavtbyggende gulv

    De fleste produsenter av varmekabler leverer idag også produkter som er beregnet for installasjon med svært lite påstøp, såkalte lavtbyggende gulv. Slike varmekabler kommer som oftest i matteform hvor varmekabelen ligger ferdig kveilet oppå en ubrennbar matte, som oftest av glassfiber.

    Millimat 100 kan legges direkte oppå brennbart gulv /Elektroimportøren

    De fleste mattene, som f.eks millimat 100 fra Nexans kan ligge direkte oppå brennbart gulv (tre o.l) og siden disse bygger svært lite i høyden egner dem seg svært godt for rehabilitering og oppussing. En vanlig varmekabel matte har en høyde på omring 0.5 centimeter og dekkes med flytsparkel.

    Raychem Quicknet bygger kun 3.5 mm /Elektroimportøren

    Raychem Quicknet er kun 3.5 mm høy og kan monteres under fliser, parkett, laminat og tregulv. Quicknet har et selvklebende nettingbånd som gjør montering av gulvvarme i rom med uregelmessig form raskere. Med kun to kutt i nettingen kan kablene løsnes og plasseres rundt hindringer.

    Varmefolie – for ekstra lav innbyggingshøyde

    Varmefolie er et godt alternativ til varmekabel og skaper en komfortabel varme under parkettgulv. Varmefolie bygger samtidig svært lite i forhold til varmekabler, noe som gjør det ideelt til f.eks oppussing av stue eller kjellerstue. Med varmefolie er det mulig å god varme i gulvet med svært lav høyde, ofte omkring 1 – 1.5 cm, inkludert reflektorplater.
    Se utvalget folie og plater på elektroimportøren.no

    Varmefolie gir ekstra lav installasjonshøyde /Elektroimportøren

    Slik legger man varmefolie:

    • Først legger man reflektorplater eller depron 6mm.
    • Varmefolien rulles så ut slik at den passer til rommets størrelse.
    • Kabler og klemmer skal tilkobles varmefolien, samt det skal plasseres gulvføler hvis man ønsker det. Ledninger og tilkoblinger kan legges i spor man kutter til i depron-platen.
    • Deretter isolerer man klemmer og elektroder.
    • Over varmefolien legger man en 0,2 mm fuktsperre for ekstra beskyttelse.
    • Deretter kan man legge over gulvet.
    Lavtbyggende varmefolie /Elektroimportøren

    Fordeler med varmefolie:

    Varmefolie er en tynn karbonfilm som avgir varme til det den ligger inntil. Den har noen klare fordeler:

    • Sparer energikostnader.
    • Lavtbyggende – ideell for renovering eller oppussing.
    • Du trenger ikke å støpe.
    • Varmefolie avgir ikke støy eller vibrasjoner.
    • Kan installeres i alle typer gulv, slik som tregulv, laminert limt tregulv, kork, vinyl, teppe.
    • Varmefolie gir en komfortabel og jevn gulvvarme.
    • Kan legges over eksisterende gulv.
    Se utvalget av varmefolie på Elektroimportøren

    Beregn CC avstand på varmekabel

    Etter at vi har funnet ut av hva arealet på rommet er og hvilken varmekabel man skal bruke må vi beregne senteravstanden på varmekabelen.

    Senteravstand (CC) er en beregning man må gjøre for å vite hvor store sløyfer varmekabler man skal legge. En korrekt beregnet CC avstand gjør at varmekabelen dekker hele rommet og legges med korrekt avstand til vegg og resten av kabelen.

    Når vi beregner CC tar vi arealet av hvor vi skal legge kabelen og deler det på lengden varmekabel, multipliser resultatet med 100 for å få resultatet i centimeter.
    Eks: 7.6 m2 / 80 meter lang varmekabel = 0,095
    Gang med 100 for å få svaret i CM. 0,095 * 100 = 9,5 CM

    CC viser sløyfeavstanden, avstand til vegg er halvparten av CC avstanden.

    Følerrør og styring

    For å få en komfortabel styring anbefales det å bruke en gulvføler som er tilkoblet varmekabeltermostaten. Denne legges i ett eget rør slik at det er mulig å bytte den ut dersom man senere bytter termostat pga feil.

    Dersom man har tilstrekkelig med støp pleier man normalt å bruke ett vanlig 16mm korrugert installasjonsrør til dette, for ekstra lavtbyggende installasjoner finnes det 13mm følerrør, eller man kan sløyfe følerøret å kun bruke den innebygde romføleren i termostaten.

    Følerrøret bør ligge mellom en sløyfe og ett sted hvor det er mindre luftsirkulasjon. Enden tapes for å ikke fylles med støp.

    Les mer om varmekabler, f.eks hvordan du kan beregne CC avstand eller legging av varmekabel på masterboard.
    Har du problemer med varmekabelen? Les om hvordan du kan feilsøke en termostat, eller de vanlige varmekabel feilene.

    Se utvalget av varmekabeltermostater og tilbehør på Elektroimportøren.no