Hjem » Belysning i Stue | Tips & Inspirasjon til lamper i stua

Belysning i Stue | Tips & Inspirasjon til lamper i stua

belysning stue

Få gode tips til hvordan du kan få god belysning i stue og hvilke lamper som passer flott inn for et koselig og stemningsfult lys i stuen. Som ett av husets viktigste rom har belysningen i stua mye å si for atmosfæren og dekoren i resten av hjemmet.
Ved å kombinere lamper med riktig plassering kan man skape ett behagelig og koselig lys i stuen og få en belysning som passer like bra til sosiale sammenkomster og avslapping, som til hverdagen eller sene filmkvelder.

Her kan du få inspirasjon til hvordan man skaper en koselig belysning i stue og oppdage fine lamper til både tak, vegg, bord og gulv. Ved å tenke at lys skal plasseres lagvis kan vi skape en belysning som ikke bare er funksjonell, men også komfortabel og dekorativ.

Vindupendler og stålampe – Damn Fashionista /Glass og interiør

Husketips for belysning i stuen

For å få en god belysning i ethvert rom, inkludert lyssetting i stue, må man tenke på den lagvise belysningen. Den lagvise belysningen skaper liv, skygger, en koselig atmosfære og ett lys som ikke blir kjedelig eller platt.

Lagdeling av belysningen kan vi dele opp i omgivelses, aksent og funksjonsbelysning.

Gode tips for belysning i stue:

  • Bruk både vegglamper, bordlamper og gulvlamper sammen med downlight eller indirekte belysning.
  • Vurder å bytte ut downlights til Warmdim Downlights for en koseligere atmosfære og et varmere lys. Warmdim downlights fungerer spesielt godt i stue.
  • Lys opp hjørner så virker rommet større.
  • Velg farger som harmonerer med resten av interiøret.
  • Vurder å bruke vinklede downlights for å lyse opp vegger og skape skygger. Se også plassering av spotter i stuen.
Bordlamper er en viktig del av det dekorative lyset – Her «Milk» fra &Tradition /Andlight

Omgivelseslyset vil normalt være den faste grunnbelysningen eller allmennbelysningen i stua, dette kan f.eks være LED downlight eller indirekte belysning.

Standy /Homeroom.no

Til det moderne og minimalistiske hjem vil kanskje de elegante og stramme lampene i Coordinates serien fra det danske designhuset Flos være ett godt valg. Lampene har et moderne og stilig design som skaper ett nett av lys og passer kjempefint inn som kontrast til det rustikke eller som kompliment til den moderne stilen. Les gjerne mer om Coordinates fra Flos.

Coordinates serien fra Flos /Lampemesteren.no
Coordinates serien fra Flos /Lampemesteren.no

Sjarmerende Konglelampe i tre – Fra Svenske Olsson & Jensen kommer denne flotte konglelampen i naturlig treverk. Lampen består av tynne plater av bjørkefinér, lagt lagvis over hverandre etter formen av en kongle. Denne lampen er kjempefin om du ønsker å bruke naturlige materialer i stuens interiør og belysning.

Denne trelampen skaper et koselig og sjarmerende lys som fokuseres hovedsaklig nedover, men det slipper også ut små lysstråler igjennom de tynne finérplatene i lampen.

Konglelampe i Tre fra Olsson & Jensen /Nordicnest.no

Konglelampen i tre fra Olsson og Jensen kommer i fargene brunt, lyst og hel-sort.

Skap en behagelig og koselig atmosfære i stuen med disse smarte elektriske stearinlysene fra danske Uyuni. Slå dem av og på, eller dim dem med fjernkontroll for å få et koselig og lunt lys om kvelden. Disse stearinlysene med fjernkontroll har en helt unik og patentert 3D flamme og er laget med blant annet ekte voks for å få frem en naturtro følelse.

Premium stearinlys på batteri fra danske Uyuni /Lampeguru.no

Konsthantverk er en liten lokal lampeprodusent fra Tyringe i Småland, Sverige. Igjennom 100 år har denne lille lampeprodusenten laget unike lamper med sjarm og personlighet. Deres spesialitet er rustikke lamper med vakre små håndverksdetaljer som passer inn i hjem, leilighet og på hytta.

Rustikke lamper fra Konsthantverk /Lampemesteren.no
Rustikke lamper fra Konsthantverk /Lampemesteren.no

Soleil fra Globen Lighting er en svært dekorativ bordlampe med designinspirasjon hentet av Art-deco stilen og klassiske solspeil som var store i popularitet på 1920-tallet. Soleil har en sentral opal glasskuppel med utskytende armer av gyllen messing og blir et vakkert og dekorativt blikkfang som er perfekt å bruke som dekorbelysning rundt om i hele boligen.

Soleil – Globen Lighting /Nordicnest.no

Den lette og elegante Blossi serien fra Nuura består av bord, vegg, gulv og taklamper og passer kjempefint inn som belysning i stue, såvel som entré, kjøkken eller som delikat vindusbelysning. Blossi kommer i en vakker klart glass variant, men også i en versjon med frostet hvitt glass.

Blossi pendellampe fra Nuura /Lampemesteren.no
Blossi pendellampe i glass /Lampemesteren.no
Blossi i stor versjon over matbord /Lampemesteren.no

Aksentbelysningen vil fremheve gjenstander eller være dekorative i seg selv, mens gulv og bordlamper tilbyr både aksentbelysning og funksjonsbelysning.

Tenk også over at du skal ha lys på flere nivåer i stuen. Her kommer kombinasjonen av downlight, taklamper, vegglamper, bordlamper og gulvlamper inn.

Alle disse lampene har sine egne gode bruksområder, men fungerer best sammen.

Vakker bordlampe i tre – Tom Rossau /Andlight.no

Ved å skape lys fra flere nivåer i høyden skaper du et komfortabelt og dekorativt lys, og man unngår å kaste skygger nedover ansiktet ved å kun ha lys f.eks i taket.

Lamper av samme serie passer fint i hele stuen – Les mer om Parachilna kuppellampene
Pump Svart/Opal – Woud /Lampemesteren

Bruk gjerne en nedhengt taklampe med mange pærer i stuen eller over et bord. Med sine mange armer og lyskilder skaper disse lampene en svært dekorativ belysning i stue og vil ofte være noe av det første som fanger oppmerksomheten til gjester.
Les gjerne mer og få tips om lamper med mange pærer.

Copernicus fra Globen /Homeroom.no
Tage fra Bankeryd /Nordicnest.no

Den elegante serien AMP fra Normann Copenhagen består av bordlamper og hengelamper med avrundede glasskjermer og tynne avlange glødepærer som minner om gammeldagse radiorør. Med sin moderne og stilrene design passer disse lampene flott inn i nordiske hjem og er et utmerket alternativ dersom du ønsker en minimalistisk, men samtidig stilfull belysning i stue eller ellers i boligen.

AMP – Normann Copenhagen /Lampemesteren

Damn Fashionista fra Halo Design er en utrolig lekker serie av lamper med dekorativt mønstret glass som sprer lyset på en lekker måte. Damn Fashionista kommer i gyllen messing eller moderne sort og passer kjempeflott som dekorativ belysning.

Stålampe i vakkert mønstret glass – Damn Fashionista /Glass og interiør
Glasspendler – Damn Fashionista /Glass og interiør
Bordlampe – Damn Fashionista sort /Glass og interiør

Disse elegante papplampene fra Graypants kommer i vakre, moderne design og spennende geometriske former. De små glipene i pappskjermen slipper ut stråler av lys og gir et vakkert, varmt lys i stuen.

Nydelige papplamper fra Graypants /Andlight

De tynne skjermene til rispapirlamper skaper et vakkert og stemningsfullt lys i stuen, en rispapirlampe vil være et fint valg hvis du ønsker en relativ enkel og minimalistisk belysning i stuen.

Gulvlampe med rispapirskjerm – Vitra Akari /Andlight
Kyoto fra Globen. Kommer også i en større versjon /Kitchentime.no

Lamella fra Danske Le Klint har en håndbrettet lampeskjerm av papir som sprer lyset på en behagelig og myk måte og vil være et kjempefint valg dersom du er ute etter en dekorativ, vegg eller takmontert lampe i stuen.

Lamella – Kan brukes både som tak og vegglampe – Le Klint /Lampemesteren
Lamella – Kan brukes både som tak og vegglampe – Le Klint /Lampemesteren

Et annet godt alternativ er disse vakre lampene av flettet rotting, et naturlig og bærekraftig materiale med en lekker, men samtidig myk og diskret design hvor lysstrålene som strimer ut igjennom glipene vil skape en kjempelekker effekt. Ferm Living står bak disse vakre lampene av rotting som passer like fint inn i stuebelysningen som på soverommet.

Lamper av flettet rotting – Ferm Living /Lampemesteren.no

De nydelige flowerpot lampene fra &Tradition skaper et vakkert og dekorativt mykt lys som passer kjempeflott inn over kjøkken-øy, et hjørne i stuen eller som takpendel over sofabord og spisebord. Flowerpot lampene kommer i en rekke elegante materialer og farger, og også i flere størrelser.

Flowerpot pendel i kobber /Lampemesteren.no

De «små» flowerpot vp1 lampene gjør seg kjempefint over et lite bord eller hengende sammen på rekke over et avlangt bord eller en utstikker.

Flowerpot pendel i kobber /Lampemesteren.no

Velvet – Disse vakre tekstillampene fra svenske Globen er perfekt som stemningsfull og elegant belysning av stue, sofabordet eller lesekroken. Velvet kommer i flere farger og med sin tidløse sjarm gir den et dekorativt og avslappende lys.

Velvet – Vakre stofflamper fra Globen /Homeroom.no
Velvet – Vakre stofflamper fra Globen /Homeroom.no
Velvet – Vakre stofflamper fra Globen /Homeroom.no

Den dekorative Maranga serien fra Marset skaper ett veldig vakkert og flott lys. Lampen har en skjerm hvor lyset slippes ut i geometriske mønstre og passer fint inn i stuen – og resten av boligen.

Se hele Maranga serien på /Andlight.no
Se hele Maranga serien på /Andlight.no

Petite Machine fra Made By Hand er en flott ny serie av lamper som er inspirert av populære design fra 1930 tallet. Serien kommer i myke farger og en blank messing versjon.

Petite Machine – Made by hand /Lampemesteren

Ved å bruke samme lampeserie som belysning i stuen kan du skape en fin rød tråd igjennom belysningen, f.eks kommer den elegante Multi-lite serien fra Gubi i flere varianter til både bord, tak og gulv.

Multi-lite fra danske Gubi ble først tegnet i 1972 og består av sylindriske former som omkranser den sentrale lyskilden. Disse sylindrene kan du selv justere på for på den måten å forandre utseende og lysbildet. Multi-Lite har siden unnfangelsen blitt en ikonisk lampe for deg som foretrekker lys med sjarm, stil og historie i stuen.

Multi-Lite fra Gubi Rosa /Lampemesteren
Multi-Lite fra Gubi Bordlampe i ren messing /Lampemesteren
Multi-Lite fra Gubi pendler i ren messing /Lampemesteren
Multi-Lite kommer i flere vakre farger /Lampemesteren
Som Gulvlampe tilfører Multi-Lite et vakkert lys /Lampemesteren

Anoli 6 fra Nuura er en lekker pendellysekrone av rav-farget glass med buede, myke ovale former som skaper et vakkert lysspill i stuen, her henger pendellampene i forskjellige nivåer og passer spesielt godt til et rundt sofabord.

Anoli 6 – Nuura /Andlight

Store pendellamper er perfekte til runde små stue og sofabord for å gi en dekorativ og fokusert belysning. Aarhus lampene fra Halo Design har et tilsynelatende enkelt design, men har samtidig vakre tidløse former og en åpning i toppen som slipper igjennom et stemningsfylt lys.

Aarhus fra Halo Design /Glass og Interiør

De dekorative «Bell» pendlene til Darø kommer i mange forskjellige størrelser som gjør at du kan kombinere dem sammen. Lampene har et festepunkt som gjør at du kan vinkle dem til å henge på skrå i begge retninger slik du selv ønsker, noe som skaper en mer dramatisk belysning.

Bell – Vinklbare pendler fra Darø /Lampemesteren

Mens små pendellamper gjerne kan benyttes som dekorativ belysning. En vanlig plassering er i vinduet, men gjerne heng dem sammen i forskjellige høyder i hjørnet av stuen for å skape dybde – eller sammen med dekorative elementer i boligen.

To Plivierre pendler fra danske Le Klint /Lampemesteren

Oslo Wood er kanskje norske Northerns mest populære lampeserie til nå. Gulvlampene i oslo serien har tynne og delikate gulvben i lakkert metall eller treverk og en lampeskjerm av farget tekstil som skaper et behagelig lys hvorenn i boligen lampen plasseres.

Oslo wood gulvlampe – Northern /Andlight
Oslo wood gulvlampe – Northern /Andlight

Jazz fra Umage er en spennende lampeskjerm av buede blader i mørk eik som du kan kombinere med flere forskjellige lampesokler og holdere fra Umage. Sett sammen din egen pendellampe, bordlampe eller gulvlampe og plasser den i stuen for å få den koselige atmosfæren en trelampe gir.

Jazz – Umage /Lampemesteren
Jazz – Umage /Lampemesteren

Gross fra By Rydens er en svært populær hengende lampe av glass som nå også kommer i den spennende fargen burgunder i tillegg til de populære smoke, champagne og klart glass.

Gross er en stor og iøynefallende lampe som gir et delikat og vakkert lys i stuen, med en rund form som passer fint inn over et sofabord.

Gross – By Rydens /Nordicnest.no
Gross – By Rydens / Nordicnest.no

Mange bruker lysekroner som belysning i en del av stuen, f.eks over spisebordet. Vurdér å bytte ut klassiske varianter med en moderne – industriell lampe.

Den danske tradisjonsbedriften Le Klint har utviklet en ny konseptserie kalt Pliverre. Den kombinerer et mykt hvitt lys fra den opale glasskjermen, med en rustikk og industrielt inspirert svart ramme og detaljer av messing.

Pliverre lysekrone i stuen /Lampemesteren
Flere sammen for større effekt /Lampemesteren
Ny Pliverre gulvlampe i stue /Lampemesteren

Dekorer stuen med de vakre Anni bordlampe fra tyske Fischer & Honsel. Lampene har et tidløst og elegant preg med messing fot og firkantet hvit tekstilskjerm.

Med Soho/Noho vegglampene fra Light Point kan du sette sammen ditt eget mønster av dekorative vegglamper. Disse runde eller firkantede vegglampene er perfekte for å skape en dekorativ veggbelysning på store vegger i stuen.

Soho – Lightpoint /Lampemesteren
Noho – Lightpoint /Lampemesteren

Lady Costanza er en stor og buet gulvlampe fra Luceplan hvor lampeskjermen strekker seg inn i stuen og avgir en delikat og stemningsfull belysning over et sofabord eller en lenestol.

Kommer i tre farger: Lady Costanza -.Luceplan /Lampemesteren

Lady Coztanza kan justeres i høyden ved hjelp av et teleskoprør og som er i stand til å rotere 360 ° i bunnen. Dette gir Lady Costanza en elegant, funksjonell fleksibilitet, som alltid, passer perfekt inn i rommet hvor den plasseres.

Lady Costanza -.Luceplan /Lampemesteren

Plaza er en lekker taklampe pendel med fire armer hvor det sitter lyskilder på hver arm. På denne lampen i matt-svart kan du selv velge hvilke dekorpærer du ønsker å bruke.

Plaza taklampe i matt-svart /Homeroom.no

Naturlige materialer gjør seg godt også i belysningen, her kan du se de flotte og rå taklampene Kubu fra Dutchbone av rotting som snirkler seg rundt den sentrale lyskilden og skaper et dekorativt lys. Se også andre vakre trelamper du kan bruke i belysningen.

Kubu Rotting taklamper fra Dutchbone /Unoliving.no

Dekorer i vinduskanten med den lekre Midtown lysestake lampen fra svenske Markslöjd. Disse elegante, smale og lettplasserte lampene kommer i en krom og svart utgave.

Midtown bordlampe /Homeroom

Hvis du ønsker en fargerik belysning i stuen vil ballroom lampene fra Design By Us være verdt en titt. Disse lekre munnblåste lampene kommer i flere vakre farger og med håndmalte detaljer.

Vakre takpendler i fargerikt glass /Lampemesteren

HerzBlut er en tysk lampeprodusent fra den tradisjonelle og landlige regionen Sauerland i Westphalia. Regionens store, tettvokste skoger har inspirert HerzBlut’s design som gjerne inkorporerer lokalt FSC sertifisert treverk i sin produksjon og lamper. Disse vakre lampene har en moderne finish, men er samtidig rustikke og tradisjonelle på mange måter. Lampene er derfor enkle å plassere i en bolig eller hytte med både moderne eller en mer tradisjonell stil.

HerzBlut buet gulvlampe – Håndlaget /Lampegiganten.no

HerzBlut har en rekke elegante design som passer kjempefint inn i både bolig og hytte. Deres lamper har gjerne en rustikk stil og sjarm og i høy håndlaget kvalitet.

Avlang LED pendellampe med Gevir dekor for hytten /Lampegiganten.no
Gulvlampe hvor en gammel gjerdestolpe gjenbrukes /Lampegiganten.no
Moderne LED pendellampe fra HerzBlut /Lampegiganten.no

Gulvlamper i stuen er en ofte oversett, men viktig del av den lagvise belysningen i stua. En frittstående gulvlampe gjør seg fint langs en stuevegg, eller du kan velge en mer buet gulvlampe modell som kan kaste lys over stuebord eller lesekroken.

Benik Gulvlampe /Lampegiganten
Jonera Gulvlampe buet /Lampegiganten

Acorn fra Northern har hentet sin inspirasjon fra de nordiske skoger og skaper et innbydende vakkert lys som passer flott inn over en kjøkkenøy, spisebord eller som pendellampe i stuen. Acorn kommer i lekker matt sort eller hvit farge med et stilrent, skandinavisk design.

Acorn – Northern, moderne og stilren pendellampe /Nordicnest.no

Hawaii fra BePureHome er en fascinerende vakker taklampe med overlappende strå av jern i antikk-messing. Lampens unike form og dens overlappende design gir et vakkert lys som spres igjennom gliper og lyser opp skjermen med et varmt og koselig lys. Kjempefin som dekorativ belysning over et bord.

Hawaii – Jernlampe i antikk messingfinish /Glass og interiør

Atom fra BePureHome er en fantastisk taklampe i strålende design full av detaljer som skaper et vakkert lys. Lampen er laget i jern med antikk messingfinish og består av palmeblader som er satt inn i forskjellige dybder og med varierende størrelser og som skaper en glitrende varm og leken belysning.

Atom fra nederlandske BePureHome /Glass og interiør
Atom fra nederlandske BePureHome /Glass og interiør

Mush – De nydelige bordlampene fra Watt A Lamp består blant annet av treverk og munnblåst, farget glass. Disse vakre lampene kan med letthet plasseres omkring i stuen, på en kommode, skjenk eller på et sidebord for å spre et vakkert lys.

Mush – Watt a lamp /Andlight.no

Galaxy fra svenske Globen er en vakker og moderne pendellampe / lysekrone som kommer i flere farger, blant annet i populær matt-svart. Galaxy pendelen består av mange utstikkende armer og du kan forandre på utseendet ved å montere forskjellige dekorpærer, f.eks opal-hvite, sorte eller klassiske glødepærer.

Galaxy – Globen Lighting /Homeroom

At noe så enkelt som papp kan skape slike vakre og stemningsfulle lamper er ganske utrolig. Nederlandske Think Paper lager disse flotte lampene av papp for hånd, og de mange perforeringene skaper et svært dekorativt lys som passer utmerket som stemningsfull belysning i stuen. Se flere dekorative lamper i papp.

Les mer om lamper av papp

Hebe fra Ferm Living er en vakker samling bordlamper med asymetrisk lampefot og lampeskjerm av farget stoff, kjempefin for å skape en koselig belysning i stue, i entré eller soverom.

Hebe bordlamper fra Ferm Living /Lampemesteren.no

En vegghengt arm er ett annet alternativ for belysning over bord eller lesekrok i stuen hvis du ikke har takpendler eller ønsker en buet gulvlampe. De flotte secto lampene kan du henge i en justerbar og vinklet arm som du henger på veggen.

Secto lamper

Den enkle, men fremdeles dekorative «moon» bordlampen fra danske Dyberg Larsen har en lavmælt fremtoning, men gir fremdeles et svært så vakkert lys. Moon bordlampen med sin store, opplyste glasskule er lettplassert og kan stå i stuevinduet eller på et bord eller kommode. Moon kommer også i en ny versjon med røykfarget glass.

Moon bordlampe – DybergLarsen /Lampemesteren
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er mush-watt-a-lamp-3.jpg
Mush – Watt A Lamp /Andlight.no
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er mush-opal-1.jpg
Mush – Watt A Lamp /Andlight.no

Hashira er en vakker serie lamper som har hentet inspirasjon fra japansk-tradisjon og design. Hashira henter nemlig mye av sin form fra tradisjonelle rispapirlamper, men det er her brukt lin.
Det tynne materialet tillater et varmt og atmosfærisk lys å skinne gjennom, noe som gir en stemningsfull belysning i stuen, mens det samtidig gir lampen et utrolig elegant og lett uttrykk.

Hashira – Menu /Lampemesteren.no

Dersom du liker disse flotte lampene ut av lin kan du ta en titt på flere lamper av stoff eller disse flotte rispapirlampene.

Hashira – Menu /Lampemesteren.no

Boho Mirror er en kjempeflott speillampe med et mykt bakgrunnslys som gjør at denne passer kjempefint inn bak sofa, på vegg eller i gang og entré. Boho mirror er laget av tynne striper av papir som kan ligne på fjær ved første øyekast.

Boho Mirror Brun – Globen /Nordicnest.no

Cebu lampene fra PR Home er håndflettet i Filipinene på tradisjonelt vis og laget av lampakanay. En type plante som har en flott og røff overflate. Cebu er derfor vakker som dekorativ lampe til alle typer interiørstiler, moderne såvel som rustikke og landlige. Cebu kommer i flere størrelser og kan gjerne kombineres om hverandre eller hengende alene, ute som inne(under tak).

Cebu fra PR Home over kjøkken øy /Nordicnest.no
Cebu – Kjempefin både ute og inne – Pr Home /Nordicnest.no

Fenomen er en elegant glasslampe fra svenske Konsthantverk med rustikke elementer av rå-messing som over tid vil utvikle en vidunderlig og unik patina. Den gylne rå-messingen kombineres med en munnblåst lampeskjerm av klart eller sotet glass og kommer i tre størrelser og former som kan henge fint alene, men over et spisebord eller sofabord blir det en perfekt kombinasjon om de henges på forskjellige høyder.

Fenomen fra Konsthantverk over et spisebord /Andlight.no

Konsthantverk er en liten lampeprodusent fra Tyringe i Sverige hvor de i over 90 år har håndlaget unike lamper. Deres lamper har gjerne et preg av rustikk og industri hvor glass kombineres med rå-metall.

Fenomen kommer i klart eller sotet glass /Andlight.no

Indirekte belysning i stue

For deg som totalrenoverer eller pusser opp boligen vil kanskje indirekte belysning i stua være et spennende og annerledes belysning alternativ. Indirekte belysning kan man skape på flere måter, det kan enten være ved å bygge nisjer selv eller ved å installere spesielle og lav-vekt taklister som har plass til LED-strips.

Indirekte belysning i stue med Taklister fra Orac Decor /Byggmax
Indirekte belysning i stue med Taklister fra Orac Decor /Byggmax
Indirekte belysning i stue med Taklister fra Orac Decor /Byggmax

Tips. Dersom du vil finne senter i taket til en ny lampe kan du bruke to krysslasere for å enkelt finne senter i taket. Denne metoden brukte jeg når jeg skulle flytte noen flowerpot pendler på et hotell. Du kan også bruke andre måter, les mer om hvordan du henger opp lampe.

To lasere viser raskt senter av bordet

Les mer om indirekte belysning i stue og bolig.

Les også om flotte kommoder til gang og stue, tips om kjøkkenbelysning eller pendellamper til boligen.