Hjem » Downlight: Warmdim eller ikke?

Downlight: Warmdim eller ikke?

warmdimdownlight

Warmdim eller “Dim to warm” downlight har vært på markedet en stund, men i min jobb velger mange fremdeles “vanlig” downlight. Hva er egentlig forskjellen og hvilken downlight bør man ha hjemme?

Warmdim gir et behagelig varmt lys

Hvordan warmdim fungerer

Når man dimmer ned en warmdim downlight justerer man ned både lysstyrken og kelvin-fargetemperaturen. Lyset blir mer oransje og varmt, og vil ha samme utseende som for eksempel en neddimmet halogen – eller glødepære.

Dette gir et svært behagelig “rav” farget lyst, perfekt for sene romantiske kvelder – eller som et diffust bakgrunnslys under en filmkveld.
Se utvalget og priser på warmdim hos Elektroimportøren.no

Komplett warmdim pakke fra Elektroimportøren

Fordeler med Warmdim downlight

  • Er avslappende
    Et varmt lys, lik den man får av tradisjonelle glødepærer er mindre intens og skaper en avslappet stemning, ideell for stuer og spisebord.
  • Romantisk
    Belysning er en viktig del av å skape god romantisk stemning, det er en grunn til at restauranter går for tradisjonelle glødepærer.
  • Et deilig varmt lys, men gir også et klart og hvitt lys når man ønsker det.
  • Sender ut mindre blått lys enn vanlige downlights og hjelper deg dermed å opprettholde en mer normal døgnrytme på kvelden.
  • Fungerer på vanlige dimmere

Ulemper med Warmdim Downlight

Warmdim Downlight gjør seg også godt på badet. Her 8W fra Elektroimportøren
Juno Soft Cob fra Unilamp har svært høy fargegjengivelse og egner seg for høyere tak.
Fargetemperatur på lys måles i Kelvin

Warmdim gir mindre blått lys

Blått lys har sine fordeler – man blir mer årvåken ved at kroppen produserer melatonin. Downlight og LED lys med høy kelvin produserer mer blått lys.

Generelt bør man gå for lys med mye rødt fargespekter, 2700K – eller lavere fargetemperatur.

Fordelen med Warmdim downlight er at disse går lavt ned i fargetemperatur når dem dimmes, helt ned i 2000k. Dette stimulerer tretthetsfølelsen og er dermed gode å bruke i f.eks stue på kveldstid.

Her kan du se mine vinkelstrålende downlight fra Unilamp
Mitt sett av unicone downlight – inntrukket for allmenn og skråstilte for belysning av vegg

Hvor Warmdim egner seg

Det mest anvendelige området i huset for warmdim er i stuen, her ser jeg bare fordeler med å ikke bare kunne dimme ned lyset – men også dimme ned til et varmere lys.

Riktig lys gir god stemning! Ikke bare til filmkvelder, men også spesielt til sosiale lag på sene kvelder vil det være en fordel med en mer behagelig bakgrunnsbelysning.

Andre steder hvor det er naturlig å vurdere warmdim downlights på grunn av sitt behagelige og stemningsfulle lys er på soverommet, videre forklaring på hvorfor behøves vel ikke.

Hos Elektroimportøren kan du se downlightene fra Unilamp som jeg bruker – og er veldig fornøyde med. Jeg har valgt en blanding av inntrukkede og skråstilte i samme serie, hvorav de skråstilte egner seg best for plassering langs vegg og bak sofa.

Unilamp Gyro kan plasseres rett i isolasjon / Elektroimportøren
Phillips Hue kan justeres fra 2200K til 6500K /Elektroimportøren
Phillips Hue kan justeres fra 2200K til 6500K /Elektroimportøren

Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.