Flere downlight i tak: Ettermontering av downlights

Publisert av Lunelamper den

Ettermontering av downlights i taket ønsker man noen ganger å gjøre etter man har bodd en stund i leiligheten eller boligen. Kanskje man savner, eller skulle ønsket at man hadde noen flere downlight og spotter i taket for bedre belysning av visse områder.

Heldigvis er det som oftest ikke noe problem å ettermontere flere downlights i taket. Isolasjonsikre downlight du kan montere uten kasse eller utenpåliggende downlights er kjempegode alternativer ved ettermontering.Idag er jeg i en leilighet hvor beboerene ønsket to ekstra downlight i en nedfelt nisje som går langs den ene stueveggen. Her skal jeg ettermontere to stk downlight av samme type som i resten av boligen.

Downlighten kalles Leo Cavo og leveres av Qlight

Ettermontering av downlight i tak

Denne nedfelte nisjen går fra den ene enden av den ene stueveggen og knytter seg sammen med resten av taket i spisestuen som er nedfelt gipstak. I resten av stuen er det malt betongtak.

Siden taket bare er nedlektet og det ikke er isolasjon der spottene skal sitte kan man montere vanlige downlight. Hvis det hadde vært isolasjon i taket måtte man ha montert isolasjonssikre downlight som man kan montere uten kasse.

En fin og vanlig avstand fra vegg til første spot er som oftest 50-60 centimeter. Jeg måler 60 centimeter av stuevegg og 60 centimeter fra vegghjørnet, deretter merker jeg av med to tape-biter i taket for å få en bedre illustrasjon av hvordan vil være.

Som oftest er slike nisjer ganske frie for hindringer og lekter på midten, men for å dobbelsjekke går jeg først over med en magnet.

  • Med magneten kjenner jeg på hvor skruene sitter. Hvis en rad med skruer krysser der jeg skal montere downlighten tyder det på lekter i bakkant.
  • Etter å ha sjekket med magneten lager jeg et lite hull med skrujernet og bøyer en kobbertråd som jeg fører inn i hullet.
  • Kobbertråden vrir jeg rundt, og om den ikke støter på noen hindringer vil det være god plass til å montere en downlight.
  • Om noe skulle være i veien på oversiden vil dette lille hullet være lett å flekke over.


Spotless Pro /Elektroimportøren

Jeg borer så opp to nye hull til downlighten og bruker da den geniale spotless pro fra Toolsinvent for å unngå støv og svineri i leiligheten.

Nye ledninger fisker jeg over, her bruker jeg en PR ledning til å komme over noen stållekter som ligger i taket.

  • Jeg kobler med på eksisterende downlight kurs i stue/spisestue og trenger en ledning fra de nye hullene mine.
  • PR ledningen er stiv, men samtidig bøyelig og er kjempegod til å bruke for å komme seg fra et hull til et annet.
  • Når jeg får frem PR ledningen til mitt første nye hull taper jeg på en PLS 90 ledning og drar den nye ledningen tilbake.

På den rette strekningen imellom disse to hullene dyttet jeg frem tommerstokken og tapet ny ledning fast på denne.

Så kobler jeg opp de nye downlightene i taket. Ledningen skal avmantles slik at det er isolasjon rundt der strekkavlasteren klemmer.

Og ferdig. To stk nye downlight er blitt ettermontert i taket.

Se flere guider om downlight i boligen, eller vurder å installere utenpåliggende downlight om du ikke har mulighet til å felle inn spottene i taket.