Hopp til innholdet
Hjem » Hva slags ledning bruker man til LED downlight?

Hva slags ledning bruker man til LED downlight?

  hvilken ledning til downlight

  Trenger man en varmebestandig kabel eller holder det med PN når man skal tilkoble en downlight?

  Målinger fra produsenter har vist at temperaturen visse steder på en led-driver kan komme oppimot 70, til og med 80 grader. Selv ved normale temperaturer ned mot 50 grader vil en PN over tid utvikle sprøhet.

  • PN tåler opptil 70 grader omgivelsestemperatur
  • PLS / TP90 / FX90 / FKS90 / RXKX: Tåler alle 90 grader.

  Før LED Downlight kom på markedet og man fremdeles installerte halogen spotter var det veldig viktig å bruke en ledning som tålte de høye temperaturene som det ble i boksene over taket. Resultat av å bruke PN til en halogen downlight, kunne i verste fall ende i brann.

  Sjekk pris på downlightkabel hos Elektroimportøren.no

  Komplett Alfa LED Downlightpakke Matt Sort 6 pk /Elektroimportøren
  Komplett led downlight pakke /Elektroimportøren
  pn ledninger
  PN til downlight?

  Kan man bruke PN ledninger til Downlight?

  Selv om man kan si ja, er det bedre å si nei.

  Varme: Man kan si ja fordi at moderne led-downlight ikke utvikler særlig mye varme, i motsetning til Halogen spotter som gjorde PN ledningen «sprø» slik at isolasjonen falt av. Men, LED downlight utvikler også varme, faktisk kan det utvikles ganske høy varme punktvis på en LED downlight. PN ledningen er ikke egnet for høye eller middels høye temperaturer, derfor er det best å uansett alltid bruke en downlight kabel i taket.

  Strekkavlaster: Som forskriften forteller skal produsentenes monteringsanvisning følges. Noe som går igjen er at man må bruke strekkavlaster ved montering. En strekkavlaster klemmer rundt isolasjonen på en downlight og man må derfor bruke en egnet downlight kabel til dette formålet.

  Qlight sine iso downlight kommer med et smart rørfeste /Elektroimportøren

  Hva sier forskriften om ledning til downlight?

  NEK spesifiserer ikke direkte hva slags ledning man skal bruke. Det viktige her er at:

  • Valgt ledning ikke blir utsatt for høyere temperaturer enn hva den er godkjent for.
  • At produsentens monteringsanvisning blir fulgt. FEL-98 § 37.

  Alt elektrisk utstyr og materiell som inngår i eller skal tilkobles et anlegg skal ha slike egenskaper at det er tilpasset anleggets formål og funksjon og være tilpasset de ytre påvirkninger som kan påregnes fra omgivelsene.

  FEL-98 § 37

  Hva sier produsentene?

  I datablad og monteringsanvisning skal produsentene oppgi om produktet behøver en spesialkabel for montering. Jeg har ikke funnet noen artikler eller datablad hos noen av de mer kjente produsentene som forteller noe om hva slags kabel vanlige led-downlights behøver.

  Fx90 er en populær downlightkabel, men den skal ifølge produsenten alltid ligge i rør ved 230V anlegg.

  SG svarer

  I et svar fra SG til en bruker har derimot SG fortalt at de anbefaler bruk av 90-graders kabel fordi:

  • Vi anbefaler å bruke 90 graders kabel også fordi en slik installasjon skal holde 20-30 år og 70 graders kabel ( PN ) vil da bli sprø etter hvert.
  • Det er heller ikke mulig å opprettholde god nok strekkavlastning med bruk av enleder kabel, da koblingsboksen bare er godkjent for kabel med kappe.
  • Levetiden på anlegget med bruk av PN er vanskelig å svare på men det er ingen tvil om att PN blir sprø over tid også med temp. under 70 grader. Hvis temperaturen øker med 10% over 70 grader halveres levetiden på kabelen.


  Kabelen skal være godkjent for strekkavlasteren. PLS 90 fra Elektroimportøren

  Ved utskiftbare pærer

  Ved bruk av downlight med utskiftbare pærer, selv om man benytter LED pærer, skal man alltid montere en kabel som kan tåle temperaturen hvis disse blir byttet ut med halogen.

  Det må dokumenteres

  Installatør av downlight må gå god for løsningen som er valgt. Selv om det ikke anbefales, så kan man altså montere PN til led downlight hvis led downlighten ikke har utskiftbare pærer – men da skal det dokumenteres at ledningene ikke utsettes for høyere temperaturer enn 70 grader.

  I alle tilfeller anbefales egnet downlight kabel – ikke koster den noe særlig ekstra heller.

  Phillips Hue Downlightpakke /Elektroimportøren

  Les gjerne mer om ettermontering av downlight, isolasjonssikre downlight, led downlight til bolig eller utenpåliggende downlight.