Hopp til innholdet
Hjem » Henge opp og koble en lampe i taket

Henge opp og koble en lampe i taket

  Idag skal jeg henge opp og koble en ny lampe over et spisebord i en ny leilighet. Lampen skal tilkobles en dimmer og henge over spisebordet i en passende høyde.

  Det er ikke noe koblingpunkt i taket idag, men det ligger et tomt rør på oversiden av taket som jeg skal få tak i, trekke om og tilkoble den nye lampen. Her er hvordan jobben ble gjort, kanskje du kan få noen tips underveis.

  Bordet som lampen skal henge over
  Stor avlang takboks som gjør det lettere å skjule hull og ledning.

  Her er elektrikertegningen som viser hvordan rørene ligger i leiligheten. På tegningen står bordet litt lenger ut i rommet. Jeg håper at røret likevel skal være enkelt å finne.

  Jeg begynner med å måle senter av spisebordet med en meterstokk og bruker så min laser avstandsmåler til å finne senter av spisebord i taket.

  Tips. Dersom du er heldig og har to lasere kan du lage ett kryss på midten av bordet og enkelt finne senter i taket på den måten. Denne metoden brukte jeg når jeg skulle flytte noen flowerpot pendler på et hotell.

  To lasere viser raskt senter av bordet

  Jeg går så opp i taket og måler avstanden fra nærmeste vegg til laser-punktet. Her var denne 130 centimeter.

  Siden jeg skal finne festepunktene flytter jeg så meterstokken noen centimeter ut på hver side av laser-punktet og måler 130 centimeter fra veggen og merker av disse punktene med en penn.

  Ved å legge takfestet over laser-punktet som viser senter + de to merkene jeg lagde, så vet jeg at takfestet mitt ligger i senter av spisebordet under og ligger rett.

  Siden dette er et gips-tak merker jeg av to punkter i lampefestet, lager hull med et tynt skrujern og plugger dem.

  Jeg må bore opp et stort nok hull slik at jeg har mulighet for å få tak i røret som ligger oppå taket, men hullet må allikevel være lite nok slik at det ikke er større enn tak-boksen til lampen.  Jeg bruker den geniale spotless-pro fra norske toolsinvent til utboringen. Da slipper jeg å støvsuge opp masse gipsstøv etterpå 🙂

  Nytt hull med spotless pro – helt støvfritt og rent

  Å finne røret var ikke lett, en vanlig teknikk er å:

  • Bruke en stiv ledning (PR), bøye tuppen på den slik at den blir som en krok og så stikke den inn i hullet og håpe at man finner et rør som hekter.
  • Man kan også bruke tommestokken ved å bøye det fremste leddet slik at det blir en vinkel på den, tape den så den ikke åpner seg og bruke tommestokken til å lete rundt.

  Her hjalp det ikke med en bøyd PR for å finne røret. Jeg måtte derfor bore opp to nye hull ved siden av det originale. Hullet ble ovalt slik at jeg fikk inn hånden uten at hullet blir synlig bak tak-koppen.

  Jeg trekker så om røret med PN 3G 2.5mm2.

  Her kan du se hvordan lampen er koblet i ledningene. Det fulgte med en sukkerbit i forsendelsen, men bruk heller WAGO eller andre koblingsklemmer. Disse presser godt ned på ledningen og gir samtidig berøringsbeskyttelse.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no

  Oppheng av lampen

  Jeg skal så henge opp lampen. Denne har en ledning på den ene siden og en wire på den andre siden.

  Ledningen til lampen skal inn igjennom en hylse som presses sammen når du skrur den til.

  Denne takkoppen var så stor og avlang at jeg ikke behøve å korte inn ledningene.

  Dytt heller opp for mye av ledningen og wireren før du fester takkoppen. Det er ofte enklere å dra ut ledning/wire for å senke en lampe enn det er å dytte opp ledning og wire for å heise den.  Finn høyden på lampen

  Høyden på lampen vil variere utifra modell og hvor den skal plasseres. En vanlig høyde på pendellamper og lysekroner over et spisebord er 60-70 cm over bordet.

  Du kan også:

  • Sette deg ned på stolen ved bordet.
  • Sitt rett og hold frem hånden.
  • Lampen bør ikke henge lavere enn 30 centimeter over armen din.

  Dette er en generell huskeregel og vil naturligvis variere utifra hvor høy du er, men kan være en fin veiledning å gå etter.

  Etter at lampen og høyden er funnet vatrer jeg lampen slik at den henger rett og fint over spisebordet.

  Til slutt var lampen ferdig hengt opp.

  For trådløs styring av lys anbefaler jeg at du tar en titt på utstyret fra Plejd. Her kan du få rimelig smarthus utstyr uten at det koster en formue og uten at man behøver mye annet utstyr. Les mer om styring av lys via Plejd.

  Ellipse fra Watt & Veke er en vakker og elegant stofflampe i bomullsjersey som skaper et nydelig lys – perfekt til soverom eller stue. Les gjerne mer om lamper til soverom eller belysning i stue.

  Ellipse – Watt & Veke /Lampemesteren.no

  Andre innlegg om montering av lamper:

  Tips til Belysning av kjøkken, Dekorlamper og pyntelampe eller fine lamper til hytte.