Hopp til innholdet
Hjem » Kobling av Elko Plus Ringeklokke og ringeknapp

Kobling av Elko Plus Ringeklokke og ringeknapp

  Den nye Elko Plus ringeklokken er en fin liten sak og har blitt et populært valg på kort tid av gode grunner. Den er liten og passer i en vanlig veggboks, den ser diskret og fin ut, samtidig så gir den en god og klar lyd.

  Svart ringeklokke fra Elko /Elektroimportøren

  Til hoved og bakdør

  Elko plus ringeklokken har to innganger man kan koble til. Den ene inngangen T2 er fin til hoved-inngangsdør og gir en 3-tonet ringelyd, mens T1 gir en enkel-tone ringelyd og passer fint til bakdør eller en annen inngangsdør.

  For å koble ringeklokken til en ringeknapp trenger du en to ledninger frem til ringeknappen og to ledninger fra ringetrafoen som plasseres i sikringsskapet.  Jeg bruker ringetrafoen fra Eaton Electric i installasjonen, men du kan også bruke denne ringetrafoen som gir 8-24V. Strøm tilkobles på undersiden og man har flere volt muligheter på oversiden. Jeg bruker kobling 1 & 3 for å få 12 volt frem til ringeklokken.

  Jeg måtte trekke to nye ledninger fra sikringsskapet og frem til veggboksen som skulle brukes. Røret var et 16mm korrugert rør hvor det allerede lå 3×2.5 mm2 ledninger fra før.

  En god trekkefjær til slike oppgaver er trekkefjæren «Rullinn» fra norske Toolsinvent. Denne er ekstra smal og smidig. Og den har reddet meg mange ganger når rørene har vært for smale, eller fulle av andre ledninger fra før.

  Husk. Ledningene som skal ligge sammen med andre strømkabler eller i et sikringsskap må være godkjent for spenningsnivået i området. Det betyr i bunn og grunn at du må velge ledninger som er merket med 500V eller høyere isolasjonsmerking.

  Toolsinvent Rullinn trekkefjær /Elektroimportøren


  Ringeknapp kobling og feil

  Jeg kobler opp den klassiske ringeknappen fra Honeywell (tidligere Friedland) og oppdager til min forskrekkelse at ringeklokken ringer kontinuerlig når strømmen slås på.

  Jeg går over alle koblinger og dobbelsjekker koblingsskjemaet, men kan ikke finne noen feil.

  Jeg bruker da en ohm-måler for å sjekke om ringeknapp ledningen som lå i veggen fra før er skadet eller er koblet sammen et annet sted. Men jeg finner ingen gjennomgang.

  Problemet oppstår når strømmen slås på og jeg sjekker da ringeknappen litt nøyere og finner ut av den lille lyspæren i ringeknappen slipper igjennom nok strøm/signal for at ringeklokken til Elko skal slå seg på.

  Ved å nappe ut den lille lyspæren i ringeknappen fungerte ringeklokken uten å ringe hele tiden.

  Ringeklokker i mange farger

  Elko plus ringeklokken har et fint, rent design og kommer i tre forskjellige farger. Sort, hvit og sølv/grå.