Hjem » Lys til trapp – Inspirasjon og tips om trappebelysning

Lys til trapp – Inspirasjon og tips om trappebelysning

Med et trappelys kan du både få et godt og praktisk lys som lyser opp trappen om kvelden, men som også skaper en lekkert inntrykk og en flott atmosfære. Her skal vi gå igjennom lamper og lys for montering i trapp som både gir dekorativt og praktisk belysning av trapp.

Det finnes mange muligheter når man ønsker lys langs trappen, noen synes det er penest med utenpåliggende vegglamper i fint design, mens andre kanskje ønsker innfelte trappelamper eller indirekte belysning via led-strips. I trappen kan du derfor stå veldig fritt til å velge en belysningsmetode som passer til resten av boligen og stilen du ønsker i hjemmet.

Stick vegglamper fra Light Point langs trapp /Lampemesteren.no
Liila fra Nuura – Elegant vegglampe for utenpåliggende montering /Andlight.no

Oyster lampen fra danske Ferm Living er en spennende og innovativ vegglampe som er perfekt for dekorativ belysning hengende alene på en vegg i gang, stue eller bad. Les mer om oyster lampen fra Ferm Living.

Oyster er en stor og avlang vegglampe, perfekt som veggdekorasjon /Lampemesteren.no

Man kan naturligvis også kombinere tradisjonelle vegglamper med moderne innfelt belysning nede ved list eller sammen med lys som er montert under trappenese.

Deli 2 – Eksklusiv trappelys i sort/gull fra Light Point /Lampemesteren

Indirekte Belysning: En annen kul mulighet for et stilrent lys i trappen er å felle inn en innsparklingsprofil skrått langsmed trappen og la led-strips lyse ut over trappetrinnene. For deg som ønsker en stram, diskret og moderne belysning av trappen er dette en kjempefin måte å skape et dekorativt og praktisk lys på.

Husk at du behøver plass for montering av en led-driver senere som skal stå fritt i luft for avkjøling, trekk f.eks et tomt rør for plassering skjult inne i et garderobeskap eller i naborommet.

R10-R Innsparklingsprofil for led-strips langs en trapp /Lampegiganten.no

Med ADP profilen kan du montere indirekte belysning langs gulv, tak eller i nisjer i vegg og tak. Denne sparkles inn langs kanten av en gipsplate og ledstripsen kan senere legges inn i bunnen av profilen for å gi et lekkert indirekte lys.

ADP profil for indirekte belysning /Lampegiganten.no

Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.

Flex alu profil tll led-strips /Lampegiganten.no

Pordis fra Lucande er en tynn og moderne trappespot som plasseres langs trappen og lyser ned på trinnene. Dette trappelyset sparkles inn i gipsen og gir en minimalistisk og ren fremtoning.

Pordis fra Lucande – Innsparklinglampe til trapp /Lampegiganten

Homemania er en stilig vegglampe som skaper et fantastisk lysmønster og sprer det utover veggen på en dekorativ måte. Bruk vegglampen sammen med en toppspeilet lyspære slik at lyset spres ut over vegg uten å blende. Dekorativ vegglampe som passer fint inn i trapp, på soverom eller i gang og stue.

Homemania – Dekorativ vegglampe /Homeroom.no
Homemania – Dekorativ vegglampe /Homeroom.no

Grazyna fra Lindby er en bevegelig og formbar vegglampe som er satt sammen av en serie runde former i svart og gull. Med en bakre lyskilde blir denne lampen som en opplyst veggdekorasjon og vegglampen er med sin indirekte belysning passende for dekorativ belysning i stue, trapp og gang.

Grazyna fra Lindby /Lampegiganten.no

Nitra vegglampen fra By Rydéns er en rund og stor vegglampe som fanger oppmerksomheten og passer utmerket inn i et moderne og stilrent hjem. Nitra er designet i matt-svart metall med en gyllen detalj som fanger og sprer lyset på en lekker indirekte måte og gjør denne vegglampen perfekt som stemningslampe i stue eller dekorlampe i trapp og entré.

Nitra dekor vegglampe fra By Rydéns /Nordicnest.no
Nitra dekor vegglampe fra By Rydéns /Nordicnest.no
Jeg bruker selv Nitra i mitt eget trappeoppussingsprosjekt /Nordicnest.no
Stilren trappelys – Mobala fra SLV /Elektroimportøren
Trappelys for innfelling i vegg /LEDlyskilder.no

Lamella fra Danske Le Klint har en håndbrettet lampeskjerm av papir som sprer lyset på en behagelig og myk måte og vil være et kjempefint valg dersom du er ute etter en dekorativ, veggmontert trappebelysning.

Lamella – Kan brukes både som tak og vegglampe – Le Klint /Lampemesteren
Lamella – Kan brukes både som tak og vegglampe – Le Klint /Lampemesteren

Cycnus fra AYTM er en vakker og elegant vegglampe som med sin dekorative form skaper et unikt og lekkert lysbilde i rommet. Kjempefin å bruke som en dekorativ vegglampe i stue, trapp eller gang og entré.
Den karakteristiske skjermen er inspirert av fuglens vinger, og gir hele serien et lett og elegant uttrykk. Navnet ‘Cycnus’ betyr ‘svane’ og er en hyllest til den majestetiske skapningen.

Cycnus – AYTM /Lampemesteren

Clava Up fra Umage er en flott og stilren vegglampe og taklampe som er laget av tre i skandinavisk stil. Kjempefin å henge langs trappen hvor lyset vil spre seg i alle retninger i et fint mønster når lyset trenger igjennom de mange spilene som omkranser lyskilden. Clava up lampene kommer også i to størrelser, noe som for eksempel gjør det mulig å kombinere stor og liten hengende sammen på veggen i forskjellige høyder for ekstra dekorativ effekt.

Clava Wood Up i lyst tre /Lampemesteren.no
Clava Wood Up i mørkt tre /Lampemesteren.no

Montering av vegglamper i trapp
Hos en kunde som pusset opp stue og trapp ønsket han to lamper som kunne lyse opp trinnene om kvelden, siden det var et åpent rom på baksiden kunne jeg bore inn og montere to multibokser, mellom disse trakk jeg rør og la opp styring av lyset via Plejd.

Veggbokser multi montert i vegg

Når man skal legge opp for vegglamper nede ved trapp plasserer man gjerne disse slik at de ligger på midten av et trappetrinn og i lik høyde nedover langs vangen. I bredere trappetrinn, f.eks der hvor trappen snur seg kan man gjerne plassere dem i midten av trinnet.

Vegglamper nede ved trapp gir et fint nedoverrettet lys
Ferdig resultat

Vegglampene i dette tilfellet styres av Plejd, dette er noen små trådløse brytere og dimmere som er enkle å montere i ettertid ved oppussing og som kan styres via trådløs bryter eller en app på telefonen. Via appen kan du også legge til scenarioer eller gjøre det slik at lampene styres av soloppgang/solnedgang.
Les mer om styring av lys via Plejd.

Plejd pille /Staypro.no

LED Belysning av trapp

Led belysning av trapp gir en «ren og moderne» installasjon som lyser opp med et fint indirekte lys.

Man kan for eksempel montere led strips på undersiden av et gelender for å lyse ned mot trappetrinnene, dette gir en stilig effekt som også er forholdvis enkel å ettermontere i eksisterende trapper.

Se utvalget av led-strips /Elektroimportøren
Se utvalget av led-strips /Elektroimportøren

Led strips kan også monteres på undersiden av trappenese og trappetrinn for å gi en kjempefin og stilig belysning av trappetrinn. Bruk gjerne litt svakere led-strips, f.eks ca 5W pr meter eller 9 watt pr meter og montér dem inn i en aluminiumsprofil med et opalt plastdeksel, dette hjelper til med å spre lyset på en mykere måte og forlenger samtidig levetiden.

Se utvalget av led-strips /Elektroimportøren

En annen smart løsning for å skape undertrinnslys i trappen er denne løsningen fra LEDlyskilder som er en universal plug og play løsning. Kan også styres med trådløs dimmer om det er ønskelig. Denne lysmetoden egner seg kjempefint til ettermontering i eksisterende trapper hvor trappetrinnene er omtrent like brede.

LED belysningen kan også monteres på undersiden av vegglister som går langs trappen. Fjern isåfall eksisterende list og installer f.eks en skråstilt aluminiumsprofil slik at den lyser på skrått ned mot trappetrinnene, over denne igjen kan du remontere vegglisten. Dette kan ofte være en enklere løsning i mange situasjoner og vil gi et fint, mykt lys ned mot trappetrinn.

LED profiler fra Luxor /Kjell & Co
LED strips nede langs trapp
Muro – Sort trappelampe fra Qlight /Elektroimportøren
Woro fra SLV /Elektroimportøren

For nye installasjoner eller totaloppussing kan du også vurdere stålprofiler for innsparkling som har egen holder for montering av led-strips. Her er mulighetene nærmest uendelige. Du kan for eksempel montere inn led belysning langs vegg, nede ved gulv, innfelt lys langs en takbjelke eller skjult indirekte belysning langs trappen.
Les mer om indirekte belysning.

Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys /Elektroimportøren
Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys /Elektroimportøren

Tak og gulvlister fra Orac Decor er konstruert i et spesielt lav-vekts materiale som også har plass for montering av led-strips og lys. Med disse kan du skape en elegant indirekte belysning av tak, vegg og gulv og de kommer i mange varianter som også kan kombineres om hverandre.

Tak og vegglister for led belysning /Byggmax.no
Corner profil for led-belysning fra Paulmann /Lampegiganten
Arran – Satinert Messing /Lampegiganten

Dekorlamper i trapp

En vakker vegglampe i hjemmet gir et flott inntrykk, skaper stil og lager et flott lys som sprer seg i flere lag. Disse kan gjerne plasseres på høyveggen hvor trappen snur seg, dersom du har en slik trapp for å skape et kjempefint blikkfang i hjemmet. Les gjerne mer om store, dekorative vegglamper.

Concentric fra Marset /Lampemesteren
Sinne vegglampene fra Belid kommer i mange moderne farger /Nordicnest.no
Amber Brass fra Hubsch /Lampemesteren
Omega dekorlampe – Kjempefin i trapp og entré /Nordicnest.no

Få flere tips til god belysning i hjemmet, se hvordan man kan planlegge lamper og belysning, hvordan man kan skape indirekte belysning, flott belysning og lamper til kjøkken eller elegant belysning i stue.