Hopp til innholdet
Hjem » Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister

Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister

  Enkelt forklart er indirekte belysning en metode for å installere og bruke lys til å fremheve elementer, tak, vegger eller uteområder, uten at selve lyskilden er synlig.

  Hvordan du kan bruke indirekte belysning i boligen

  Stadig flere har fått øynene opp for hvordan indirekte belysning kan brukes i vanlige hjem og rom.

  Det brukes mest som et rent dekorelement, men indirekte belysning kan også brukes som et reellt alternativ til downlight og lamper i visse rom.

  LED lys mot tak og vegg

  Fra EVN kommer denne kantprofilen til led-strips. Denne kommer i to varianter, én for lys mot vegg og én for lys mot tak. For installasjon så lar du det være en glipe mellom gipstaket og veggen, profilen skyves så på langs kanten av gipsplaten, så monterer man inn led-stripsen og sparkler/maler over kanten. Resultatet blir et stilig indirekte lys mot tak eller vegg!

  Husk å legge opp rør i en av endene for tilkoblingsledning til led-profilen. Dette røret skal legges frem til led-driveren, denne kan plasseres i naborommet, bak et møbel eller lignende.

  EVN profil for lys mot tak /Lampegiganten.no
  EVN profil for lys mot vegg /Lampegiganten.no
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profil med COB strip /LEDlyskilder.no

  Indirekte Belysning: En annen kul mulighet for et stilrent lys i trappen er å felle inn en innsparklingsprofil skrått langsmed trappen og la led-strips lyse ut over trappetrinnene. For deg som ønsker en stram, diskret og moderne belysning av trappen er dette en kjempefin måte å skape et dekorativt og praktisk lys på.

  Husk at du behøver plass for montering av en led-driver senere som skal stå fritt i luft for avkjøling, trekk f.eks et tomt rør for plassering skjult inne i et garderobeskap eller i naborommet.

  Led strips er fine å bruke til å fremheve detaljer i boligen
  Innssparklingsprofiler for lys mot tak eller vegg /Lampegiganten.no
  Innsparklingsprofil for gips og led-strips /Lampegiganten.no
  Se utvalget av LEDstrips /Elektroimportøren.no
  Innsparklingsprofil for gips og led-strips /Lampegiganten.no
  LED strips montert under gelender – Se utvalget av LEDstrips og profiler /LEDlyskilder.no

  Med ADP profilen kan du montere indirekte belysning langs gulv, tak eller i nisjer i vegg og tak. Denne sparkles inn langs kanten av en gipsplate og ledstripsen kan senere legges inn i bunnen av profilen for å gi et lekkert indirekte lys.

  ADP profil for indirekte belysning /Lampegiganten.no

  Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.

  Flex alu profil tll led-strips /Lampegiganten.no

  Taklister + LED Strips

  I disse listene kan man plassere led-strips som kan lyse opp – eller ned på veggen.

  14.4W pr m2 LED strips fra Elektroimportøren
  Corner profil for led-belysning fra Paulmann /Lampegiganten

  Hvilken styrke skal jeg velge?

  LED strips kommer i flere styrker. Dette oppgis i watt pr meter på LED stripsen.

  Hvis du tenker å plassere LED strips rundt for eksempel hele stuen bør du være klar over at dette kan bli ganske mange watt etterhvert. Og jo flere watt som brukes, jo flere LED-drivere trenger man for å tåle belastningen.

  Personlig vil jeg anbefale omkring 9 watt pr meter hvis du skal bruke LED belysningen som et dekorativt element. Hvis du tenker å bruke indirekte lys som hovedbelysning bør man derimot oppgradere til 14-15 watt per meter.

  Regn ut hvor mange drivere du behøver

  Å regne ut hvor mange drivere man behøver er ganske enkelt. Alt du trenger å vite er:

  • Lengden du skal belyse
  • Wattstyrken på led stripsen
  • Styrken på led driveren

  F.eks ved 14 meter á 9.6 watt blir totalt forbruk 135 watt (14 x 9,6) kan man f.eks bruke denne 100w led-driveren.

  Elektroimportøren og LEDlyskilder.no har et stort utvalg av ledstrips og drivere for indirekte belysning. Husk å finne dimbare alternativer hvis det er noe du ønsker.

  24 volt eller 12 volt?

  Personlig vil jeg anbefale å kun bruke 24 volt led-strips og drivere. Disse er etter min mening mer effektive, er mindre utsatt for spenningsfall og har lengre levetid.

  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys «listefritt» /Elektroimportøren
  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys nede ved gulv /Elektroimportøren

  Skjule LED-driver/Trafo ved indirekte belysning og ledstrips.
  Ved å bruke visse modeller av taklistene fra Orac Decor vil det være god nok plass til å kunne skjule led-driveren i taket, men om du benytter noen tynne taklister eller fester led-stripsen på andre måter bør man skjule driveren for å få en ren og pen stil.

  Siden en LED-driver/Trafo behøver kjøling for å få så lang levetid som mulig og forhindre overoppheting kan man ikke bygge den inn i veggen eller i veggboks.

  En måte jeg pleier å løse dette på er ved å legge opp et tomt trekkerør som går fra led-stripsen i taket og til et sted hvor driver/trafo kan plasseres uten å være veldig synlig. Dette kan f.eks være i naborommet oppå et høyt skap, ned i et skap eller oppå kjøkkenskap.

  Når man skal skjule driveren på denne måten må man trekke om nye ledninger ut av driveren og opp til led-stripsen. Disse må være ekstra tykke for å forhindre spenningsfall, dette er spesielt viktig når spenningen ut av en driver bare er på 24 volt dc.

  Det finnes kalkulasjoner man kan gjøre for å vite hvor mye spenning man mister, men dersom man trekker f.eks 2 x 4mm2 eller 6mm2 PN ledninger vil spenningsfallet være lavt, selv ved 20 eller 30 meters lengder. Ledningene lodder man senere på led-stripsen


  C374 Fra Orac Decor – tilrettelagt for indirekte belysning / Byggmax.no

  Taklister fra Orac Decor

  Jeg har tidligere installert en rekke taklister fra Orac Decor til kunder og dette er et produkt jeg kan anbefale videre.

  Tak og vegglistene for indirekte belysning er produsert i en slags lav-vekt, tettpakket skum (uten bobler) som man kan kutte i med baufil, håndsag eller kapp/gjærsag.

  Siden listene har så lav vekt kan de i de aller fleste tilfeller bare limes direkte på veggen og inn i hverandre.

  Led-strips monteres i små innhukk som er ferdig bygget på listene. Bruk gjerne Alu-profiler med en diffusor for å få en fin lysspredning.
  Taklistene kommer ferdig grunnet i hvitt, du må sparkle kantene mellom forskjellige lister og så kan du overmale dem slik du ønsker.

  Lavtbyggende Rimelig aluprofil med Diffusor / Elektroimportøren


  Indirekte belysning i stue

  Stuen er ypperlig for å bruke led-lys i taket og i vegger. I spesielt moderne og nye leiligheter bygger man gjerne nisjer og innhukk i taket hvor man kan plassere led-strips og få en ren og langsgående belysning på veggen.

  Alternativt kan man innfelle en aluminium profil for led-strips i vegg og tak
  Led lys plassert i taknisje og veggnisje
  led lys langs taket ved å bruke taklister
  Spesialbygde lister er ypperlige for indirekte belysning i tak og langs vegger.
  C371 taklist for indirekte belysning /Byggmax

  Indirekte belysning på kjøkkenet

  Et sted mange idag allerede benytter seg av indirekte belysning er på kjøkkenet, og spesielt under kjøkkenskapene. Led lister montert på undersiden av overskapene gir et jevnt og godt arbeidslys ned mot kjøkkenbenken.

  Et ekstra tips er å benytte seg av led-lys på undersiden av gulvskapene. Slik kan du lyse opp langsmed gulvet, og få ditt kjøkken til å skille seg litt ut.

  Se utvalget av led strips i både 12 og 24 volt til rimelige priser på LEDlyskilder.no

  Led lys på undersiden av kjøkken gulvskap /LEDlyskilder

  Indirekte belysning på soverommet

  Om du planlegger oppussing eller ny belysning på soverommet er det verdt å vurdere indirekte belysning. Her kan du bygge inn led lys i taket ved å lage innhukk eller nisjer i taket.
  Evt kan du også bygge en egen tak-kasse over sengen uten å måtte bygge om hele taket. I denne nedbyggingen kan du f.eks plassere led-lys i kanten rundt kassen.

  Indirekte belysning på soverommet gir en ren og moderne stil, perfekt om du ønsker å ha et minimalistisk utseende samtidig som du får god belysning.  C361 Vegglist for indirekte belysning. Opp/Ned lys /Byggmax

  Indirekte belysning av trappen

  • I trappesatsene finnes det en rekke gode løsninger, her får man lyst opp alle trinnene – men det krever litt arbeid.
  • Om du har et gelender kan du istedet oppnå samme fordel med belysning av trappen ved å montere led belysning på undersiden av gelenderet.
  • Les gjerne mer om lamper og lys til trapp.
  Se utvalget av led-strips /Elektroimportøren

  Taklister med indirekte belysning

  Min favoritt er produktene fra Orac-Decor. Produktene produseres i Europa og kommer ferdig grunnet. Selve produktene er laget i en slags finkornet styrofoam, men i motsetning til andre produkter kan man kutte disse opp som vanlige taklister med rene kutt – uten at de fliser opp. Se utvalget av disse listene på Byggmax.no

  Som regel kommer taklistene i lengder på 2 meter og for å få det rene utseendet kan man derfor sparkle og pusse skjøtene, og overmale i etterkant.

  C260 Taklist for indirekte belysning, spesielt nedoverrettet lys /Byggmax

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no