Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister

Fordeler med Indirekte Belysning – Skjult lys i tak og lister

Enkelt forklart er indirekte belysning en metode for å installere og bruke lys til å fremheve elementer, tak, vegger eller uteområder, uten at selve lyskilden er synlig.

 

Hvordan du kan bruke indirekte belysning i boligen

Stadig flere har fått øynene opp for hvordan indirekte belysning kan brukes i vanlige hjem og rom.

Det brukes mest som et rent dekorelement, men indirekte belysning kan også brukes som et reellt alternativ til downlight og lamper i visse rom.

 

Indirekte belysning i stue

Stuen er ypperlig for å bruke led-lys i taket og i vegger. I spesielt moderne og nye leiligheter bygger man gjerne nisjer og innhukk i taket hvor man kan plassere led-strips og få en ren og langsgående belysning på veggen.

Led lys plassert i taknisje og veggnisje

 

led lys langs taket ved å bruke taklister

 

Spesialbygde lister er ypperlige for indirekte belysning i tak og langs vegger.

 

Indirekte belysning på kjøkkenet

Et sted mange idag allerede benytter seg av indirekte belysning er på kjøkkenet, og spesielt under kjøkkenskapene. Led lister montert på undersiden av overskapene gir et jevnt og godt arbeidslys ned mot kjøkkenbenken.

Et ekstra tips er å benytte seg av led-lys på undersiden av gulvskapene. Slik kan du lyse opp langsmed gulvet, og få ditt kjøkken til å skille seg litt ut.

 

Led lys på undersiden av kjøkken gulvskap

 

Indirekte belysning på soverommet

Om du planlegger oppussing eller ny belysning på soverommet er det verdt å vurdere indirekte belysning. Her kan du bygge inn led lys i taket ved å lage innhukk eller nisjer i taket.
Evt kan du også bygge en egen tak-kasse over sengen uten å måtte bygge om hele taket. I denne nedbyggingen kan du f.eks plassere led-lys i kanten rundt kassen.

Indirekte belysning på soverommet gir en ren og moderne stil, perfekt om du ønsker å ha et minimalistisk utseende samtidig som du får god belysning.

 

 

Indirekte belysning av trappen

  • I trappesatsene finnes det en rekke gode løsninger, her får man lyst opp alle trinnene – men det krever litt arbeid.

  • Om du har et gelender kan du istedet oppnå samme fordel med belysning av trappen ved å montere led belysning på undersiden av gelenderet.

 

 

Taklister med indirekte belysning

Min favoritt er produktene fra Orac-Decor. Produktene produseres i Europa og kommer ferdig grunnet. Selve produktene er laget i en slags finkornet styrofoam, men i motsetning til andre produkter kan man kutte disse opp som vanlige taklister med rene kutt – uten at de fliser opp. Se utvalget av disse listene på Byggmax.no

Som regel kommer taklistene i lengder på 2 meter og for å få det rene utseendet kan man derfor sparkle og pusse skjøtene, og overmale i etterkant.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top