Hopp til innholdet
Hjem » Henge opp tung lampe i taket uten takboks

Henge opp tung lampe i taket uten takboks

    Det er fullt mulig å montere og henge opp en lampe i taket selv om du mangler takboks eller kobling i taket fra før, og selv om lampen er tung.

    Når du skal henge opp en tung lampe uten takboks, feks en lysekrone eller lignende, må du sørge for at vekten fordeles godt utover taket, dette gjelder spesielt ved montering av lampe i gipstak.

    Det beste er selvfølgelig å feste lampen i en lekte over taket, du kan benytte en stendersøker (elektroimportøren) for å finne skjulte lekter i taket, eller bruke en god magnet for å finne ut av hvor skruene er plassert i taket.

    En smart løsning er å dytte opp en lengre plankebit av tre i hullet og feste taklampen med lange skruer i den. Da vil vekten fordeles godt ut over resten av gipstaket og muliggjør montering av tunge lamper uten takboks.

    Dytt opp en trebit som ligger på langs over hullet for å feste lampen godt
    «planke i taket» tåler fint en tung lysekrone

    Et gipstak uten skader tåler fint vekt på opptil 20 kilo ved å bruke denne metoden.

    Til lamper av mindre vekt vil noen gipsplugger fint være tilstrekkelig. Her kan du lese litt om forskjellige plugger til gips og hvor mye vekt disse tåler.



    Det viktigste å tenke på når man benytter gipsplugger er at man må lage et rent hull av riktig størrelse til pluggene og bruke tykkere installasjonskruer slik at pluggen utvider seg godt.

    Synlige ledninger og rør

    Her kan du se hvordan utenpåliggende downlight, synlige rør og ledninger er brukt som et dekorativt element i en leilighet. Bruk f.eks stålrør og monter dem i taket for å få et industrielt og rustikt preg på installasjonen.

    En strømskinne er et annet godt alternativ til montering av lamper og lys hvis du ikke har en takboks fra før.

    En strømskinne kan du legge i rette linjer over taket som fører strømmen frem til spotter du plasserer i den, eller eventuelt nedhengte lamper som kan henges i pendeladaptere.

    Elektroimportøren har et stort utvalg av strømskinner, både ferdig kuttede varianter og byggesett med forskjellige vinkler, lengder og farger. En strømskinne kan enkelt modifiseres til hvert enkelt rom og kuttes med en baufil eller en kapp/gjærsag med egnet blad.

    Merk at de fleste pendeladaptere har en vekt begrensning som gjør at du ikke kan henge opp tunge lamper. Hvor mye vekt en pendeladapter tåler varierer fra merke til merke, men som oftest kan du ikke montere lamper som veier mer enn 2 kilo i disse.

    Tretak og spontak vil som oftest tåle mer vekt enn ett gipstak og behøver ikke en planke over som fordeler vekten. Her holder det som oftest med noen gode skruer.

    Nytt hull i tre/spontak.

    Her er det boret opp ett nytt hull til en lampe over et spisebord som ikke hadde takboks fra før.

    Ledning til ny takboks

    Nytt trekkerør trukket frem til en lampe i taket.

    Det er viktig å bruke korrekt ledning til ny takboks. Hvis det ikke er mulig å trekke frem et trekkerør kan man legge en kabel direkte i taket uten rør.

    En kabel som er godkjent for å ligge slik er PFXP, denne kan også ligge i isolasjon uten rør.

    Å trekke frem nye ledninger til ett nytt lampepunkt er som oftest den største utfordringen, men som oftest får man til en god løsning.

    Hvis man har et annet takpunkt i samme rom må man prøve å komme frem dit med en ny ledning, man kan også gå via eksisterende downlight eller prøve å komme seg bort til ett hull man lager der hvor nærmeste vegg møter taket.

    Takpunktet til venstre var en takboks. Den synlige ledningslisten ble fjernet og en ny ledning ble trukket skjult over taket istedenfor.
    Her gikk jeg via en downlight i taket og videre frem til veggen. I listen boret jeg opp et lite hull og fikk igjennom en ledning.

    Forskjellige trekkemetoder er beskrevet i noen andre innlegg jeg har skrevet under.

    Andre innlegg om montering av lamper: