Lampe over spisebord – Inspirasjon & Tips til spisebord belysning

Publisert av Lunelamper den

En lampe over spisebordet er et dekorativt element som gjerne blir et naturlig blikkfang for gjester og deg selv. Når man skal velge lamper og belysning over spisebordet må man derfor ikke bare tenke på lysbehovet, men finne en lampe som gjerne matcher interiør, spisebord og stilen man ønsker å ha i hjemmet.

Enten du ønsker en moderne, minimalistisk stil, en klassisk eller kanskje en rustikk og landlig interiørstil, vil en vakker lampe over spisebordet skape både et koselig lys, men samtidig være et flott kompliment til resten av interiøret.

Karlstad – Aneta /Homeroom.no

Her skal vi gå igjennom lamper og belysning som passer fint inn over et spisebord eller til spisestuen, uansett stil og design. Lenger ned kan du også få praktiske råd til montering og riktig høyde på en lampe over spisebordet.

Lekker rustikk belysning over spisebordet fra Konsthantverk /Andlight

Pendellampe til spisebordet

Kordelia er en attraktiv og stilren lampe som passer flott inn over et spisebord. Med sin smarte vridbare design kan denne enkelt tilpasset et firkantet eller et avlangt bord. Lampen har et moderne og rent design i matt nikkel og hvitt glass som samtidig også er enkel å justere i høyden.

Kordelia taklampe til spisebordet /Lampegiganten.no
Kordelia taklampe til spisebordet /Lampegiganten.no

Spider Multi fra Tyske Kare design er en spennende taklampe med et rustikt og industrielt preg. Lampen er samtidig flerleddet, noe som betyr at den kan vinkles – eller man kan trekke armene langt utover spisebordet.

Spider Multi – Kare Design /Lampegiganten.no
Spider Multi – Kare Design /Lampegiganten.no

Pliverre er et lekkert nytt konsept fra det tradisjonsrike danske belysningsmerket Le Klint. Det opale glassmaterialet gir designet en sensualitet som er kombinert med industrielle detaljer og en ramme i svart og messing.

Pliverre Konsept Lysekrone fra Le Klint /Lampemesteren
Plivirre pendler over spisebord /Lampemesteren
Heng to lysekroner sammen for effektfull belysning /Lampemesteren

Multi Lite fra Gubi har siden 1974 blitt et ikon over dansk design og vil være en ettertraktet lampe å plassere over spisebordet. Multi Lite vil med sitt vakre og unike design bringe stil og eleganse inn over middagsbordet.
Pendelen består av to halvsirklede sfærer som man selv kan justere for å forandre utseende og lysbildet lampen skaper.

Multi lite – Gubi /Lampemesteren
Multi lite – Gubi /Lampemesteren

De vakre Diablo pendellampene fra Belid produseres fremdeles i deres fabrikk i Sverige som har lange tradisjoner for ekte håndverk og stolthet for produktene. Diablo lampene har en lekker design med indirekte lys som ikke blender, noe som er perfekt for en plassering over spisebordet.

Grå Diablo Pendellampe fra Belid /Lampeguru
Diablo Hvit /Lampeguru
Blå Diablo Pendellampe /Lampeguru

Candle Light: En nydelig pendellampe fra tyske Kare-Design med imitasjonslys som oversvømmer rommet med et romantisk, varmt levende lys.

Light Candle – Kare Design /Lampegiganten.no
Light Candle – Kare Design /Lampegiganten.no

De dekorative og stilrene «Bell» pendlene til Darø kommer i flere størrelser som gjør dem fine å henge sammen over et bord.

Lampene har en lekker sort-matt finish med hvit innside og et unikt festepunkt som ikke bare slipper ut litt lys, men også gjør det mulig å skråvinkle lampene i begge retninger, noe som skaper en litt mer dramatisk og kreativ belysning.

Bell – Vinklbare pendler fra Darø /Lampemesteren

Respiro fra franske DCW er en lekker avlang pendellampe som passer perfekt inn over et spisebord. Som en åpen bok spres det et dekorativt, varmt lys ned over bordet fra den gullfargede innsiden av lampen.

Respiro svart med gullfarget innside /Lampemesteren
Respiro hvit med gullfarget innside /Lampemesteren

Selve lampen kommer i tre farger og tre forskjellige lengder, dermed kan du finne en passe lang lampe som vil henge fint inn over ditt spisebord.

Respiro Gull – Vakker og elegant avlang pendellampe /Lampemesteren

Here Comes the Sun – Lekker klassiker fra 1970 tallet, designet av franske Bertrand Balas og produseres av DCW. Balas fant inspirasjonen til denne myke og flotte lampen fra sin barndomsfavoritt elv Garonne.

Lampen lyser med et behagelig lys og passer utmerket inn over et spisebord.

Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren
Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren

Here comes the sun sprer et mykt og behagelig lys og kommer i to farger, flere størrelser og med hvit eller kobber innside.

Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren

Den vakre Maranga pendellampen passer elegant inn over et spisebord hvor lampeskjermen vil skape et dekorativt lys takket være sine fine geometriske mønstre. Maranga fra Marset kommer i to størrelser slik at du finner noe som passer ditt spisebord, uansett om bordet er stort eller lite.

Maranga over et spisebord /Andlight

Plassering av lampe over spisebordet

Hvis du ikke har lampe over spisebordet fra før og vil finne plasseringen av lampen over midten av spisebordet kan du komme langt med en laser og tommestokk.

Plasser laseren på midten av spisebordet og hold lampefestet på midten av prikken. Lag deretter to små prikker hvor du skal skru inn festene (f.eks med blyant).

Deretter måler du avstanden fra nærmeste vegg til laser-prikken, og korrigerer de to små prikkene slik at disse får lik avstand til veggen. Dermed ligger takfestet rett i forhold til midten av spisebordet.

Hvis du ikke har en laser kan du også bruke en tynn hyssing med noe tynt i enden og bevege den rundt i taket til du får mynten over midten av bordet. Les mer om hvordan man kan henge opp og koble en lampe.

Skjult ledning i tak til lampe over spisebord

Hos en kunde lå det tidligere en synlig ledning imellom to lamper over spisebordet, her fikk vi lagt ledningen skjult ved å bore opp i takboksen på venstre side og la en PFXP kabel (som er godkjent for å ligge uten rør) over, og ned i den nye lampen.

PH lampe fra Louis Poulsen /Lampemesteren

Høyde på lampe over spisebordet

Et spørsmål jeg ofte får når jeg monterer lampe for kunder er hvilken høyde skal lampen henge på? Over spisebordet vil man ofte ha lampen langt nok ned for å kunne vise den frem, men samtidig høy nok slik at den ikke blokkerer for praten rundt bordet eller blender når man spiser.

En vanlig høyde på pendellamper og lysekroner over et spisebord er 50-70 cm over bordet. Et tips jeg bruker for å finne riktig høyde er å be kunden sette seg ned i stolen, strekke ut armen og måle 30 centimeter fra toppen av armen til bunnen av lampen.

Dette er ikke en fasit, hva som er korrekt høyde vil avhenge mye av hva slags type lampe man velger og høyden på dem i huset. Men denne høyden er uansett et godt utgangspunkt, så kan man heller justere opp eller ned 10 centimeter til man finner perfekt høyde.

Flere lamper på rekke

Et alternativ til individuelle takpendler over spisebordet er lamper med én tilkobling og flere skjermer på rekke.

Ambit Rail fra Muuto kommer i fire forskjellige farger og har syltynne vaiere og skjult ledning via rør som går fra lampeskjerm til lampeskjerm. Denne lampen egner seg fint for plassering over avlange bord eller en kjøkkenøy.

Ambit Rail – Muuto /Lampemesteren

Quattro fra Markslöjd er en stilren lampe med fire skjermer av opal glass som sprer lyset uten å blende. Lampen har et stilrent design og med en lengde på 66 cm passer den fint over mindre avlange spisebord.

Quattro – Markslöjd /Homeroom

Gi lyspærene hovedrollen med Carter lampen. Lampen har en enkel og minimalistisk utforming med lyspærer i forskjellige høyder over spisebordet. For et mer elegant utseende og varmere lys kan du for eksempel bytte ut lyspærene med noen stilige dekorpærer.

Carter – Jotex.no
Taklampen Rafael for langbord eller kjøkkenbenk /Homeroom

Fra svenske Aneta kommer Espresso lampen. Denne består av seks lampeskjermer av svart metall som henger rundt et metall-rør med treimitasjon. Lampen er én meter lang og hver skjerm kan vinkles slik du selv ønsker.

Espresso – Aneta /Homeroom

Forskjellig høyde og forskjellig størrelse

For spesielt runde spisebord, små sofabord eller en mindre kjøkkenøy kan du skape en flott belysning ved å henge lampene sammen i en «klase» over bordet. Heng lampene gjerne tett, men monter dem i forskjellig høyde over bordet.

Disse flotte lampene fra svenske Konsthantverk har hver og en forskjellig størrelse eller form, men lar seg allikevel kombineres på en lekker måte. Konsthantverk spesialiserer seg på den landlige, rustikke følelsen i belysning og vil passe utmerket inn over spisebordet.

Lamper fra Konsthantverk /Andlight
Drops – Halo Design /Glass og interiør
Carronade pendler av metall og eik/valnøtt i forskjellige høyder/ Lampemesteren
Leken og kreativ – Aim by Flos lampene /Hviit.no

Danske Le Klint ivaretar tradisjonen og håndverket ved å folde og brette sine lampeskjermer for hånd. The Boquet tar sin inspirasjon fra blomstenes verden og gir et stemningsfylt og dempet lys over bordet.

The Bouquet Chandelier 5 /Lampemesteren

Populære lamper over spisebordet

PH lampen fra Louis Poulsen er en svært populær lampe og mange liker å plassere denne over spisebordet. Ikke bare er den en vakker og ikonisk lampe med et tidløst design, den har også en utforming som gjør at lyset ikke vil blende noen mens man sitter rundt spisebordet.

Se alle PH bord, tak og pendellampene hos Lampemesteren.no

PH serien fra Louis Poulsen /Lampemesteren

PH lampene kommer i mange forskjellige farger og størrelser, den nye sorte varianten er på kort tid blitt en ettertraktet variant.

PH 5 Svart – Louis Poulsen /Lampemesteren

Clava Dine fra svenske Umage er skapt for å skape en vakker belysning over spisebordet og vil kanskje særskilt passe fint inn over mindre, runde spisebord. Clava Dine kommer i flere moderne farger med vakre pastelltoner og har ørsmå perforeringer som slipper ut delikate stråler av lys.

Clava Dine – Umage /Lampemesteren
Clava Dine – Umage /Lampemesteren

Samara er en herlig og stor taklampe fra By Rydéns av metall med en myk, dråpeformet design som gir et godt lys ned over bordet. Kommer i grå og hvit versjon.

Samara – By Rydéns /Homeroom
Samara – By Rydéns /Homeroom

Semi fra Gubi ble opprinnelig designet i 1968 og var forut for sin tid med sine skarpe, rene linjer og minimalistiske design. Lampen kommer i to-størrelser og flere lekre farger, blant annet også messing og kobber.

Semi – Gubi /Lampemesteren
Semi – Gubi /Lampemesteren

Om den industrielle eller rustikke stilen er noe du ønsker i hjemmet vil kanskje nettbutikken Refoma være noe for deg. Denne svenske nettbutikken som også leverer til Norge har et rikholdig utvalg av vintage, retro og rustikk belysning i industriell stil til boligen.

Lamper i industriell stil /Reforma
Fabrikklampe Vintage – Kobber /Reforma

Få en naturlig og koselig belysning over spisebordet med vakre noen vakre trelamper, f.eks disse flotte lampene av syltynn bjørkefinér fra Tom Rossau. Lamper av treverk er de senere årene blitt et populært alternativ, mye takket være moderne produksjonsmetoder og innovativ ny design.

Vakkert, varmt lys /Lampemesteren
TR28 – Tom Rossau /Lampemesteren
Lian – Moderne trelampe /Lampegiganten

Store lamper over bordet

Få god belysning med et kraftfullt uttrykk ved å henge en større lampe alene over bordet. Aarhus lampen fra danske Halo Design er et godt eksempel, den er blitt populær på grunn av sitt rene skandinaviske uttrykk og gir et dekorativt varmt lys både opp – og ned.

Aarhus lampe – Halo Design /Glass og interiør

Big Bang fra Italienske Foscarini er en stor takpendel med en moderne og irregulær form som gir et dynamisk, spredt og reflekterende lys. Denne kommer i to størrelser hvor XL versjonen har en bredde på nærmere 2 meter.

Big Bang – Foscarini /Lampemesteren

Få en varm og myk belysning med denne stilrene tekstillampen fra Eglo Leuchten. Lampen har en gyllen innside som skaper varmt reflekterende lys og en flott oval form som gjør den velegnet for plassering over et avlangt spisebord eller over en kjøkken-øy.

Capri – Eglo Leuchten /Lampegiganten

Andre tips for belysning av spisestue og bord

Riktig belysning i hjemmet er viktig for en koselig og stemningsfull atmosfære. Tidligere har vi snakket litt om montering og valg av høyde på lamper over spisebordet, men det finnes også andre tips som er nyttige når man planlegger belysningen.

Tips. Dersom du vil henge opp en lampe over senter av bordet kan du bruke to krysslasere for å enkelt finne senter i taket. Denne metoden brukte jeg når jeg skulle flytte noen flowerpot pendler på et hotell. Du kan også bruke andre måter, les mer om hvordan du henger opp lampe.

To lasere viser raskt senter av bordet

Mange av disse tipsene vil være like for alle rom i huset, du kan derfor lese disse nyttige belysningtipsene i artikkelen om belysning i stue.