Hopp til innholdet
Hjem » Lampe over spisebord – Inspirasjon & Tips til spisebord belysning

Lampe over spisebord – Inspirasjon & Tips til spisebord belysning

  En lampe over spisebordet er et dekorativt element som gjerne blir et naturlig blikkfang for gjester og deg selv. Når man skal velge lamper og belysning over spisebordet må man derfor ikke bare tenke på lysbehovet, men finne en lampe som gjerne matcher interiør, spisebord og stilen man ønsker å ha i hjemmet.

  Det finnes ett enormt utvalg av vakre lamper som passer til spisebordet, så det kan virke overveldende å finne den lampen som passer til deg. Det viktige er å finne noen som er passe store til bordet de skal henge over – og som ikke gir et blendende lys når man sitter rundt bordet. Her presenterer vi noen tidløse klassiskere såvel som noen moderne utfordrere.

  Enten du ønsker en moderne, minimalistisk stil, en klassisk eller kanskje en rustikk og landlig interiørstil, vil en vakker lampe over spisebordet skape både et koselig lys, men samtidig være et flott kompliment til resten av interiøret.

  Flowerpot fra &Tradition har i en årrekke vært et svært populært valg når man ønsker dekorativ belysning. Disse medium store pendlene passer perfekt over et lite rundt bord, eller hengende sammen på linje, f.eks inntil kjøkkenveggen eller over et spisebord.

  Det vakre ligger ofte i det enkle – og flowerpots design med to omvendte kupler gir et nydelig indirekte og behagelig lys ned over spisebordet.

  Flowerpot Big fra &Tradition /Nordicnest.no
  Flowerpot VP7 fra &Tradition /Nordicnest.no

  Clam fra Fritz Hansen er en elegant nyhet som raskt har blitt hyllet og nominert for en rekke designpriser for sitt stilrene og funksjonelle design. Lampen henter sin inspirasjon fra naturen hvor lyskilden er perlen og man selv kan justere lysmengden ved å åpne opp eller lukke glasskjermene.

  Lampen består av to halvkule formede glasskjermer av munnblåst opal-hvitt glass som sprer lyset på en behagelig og elegant måte. Lampen er derfor perfekt som nedhengt lampe i stue, over en kjøkkenøy eller over et spisebord.

  Clam fra Fritz Hansen /Nordicnest.no

  Stilren og klassisk design med et jevnt og mykt lys som ikke blender. Perfekt til dekorativ og stemningsfull belysning rundt kjøkkenbord og i stue. Lampen kommer i to størrelser som gjerne kan kombineres med hverandre. Les gjerne mer om Clam fra Fritz Hansen eller se andre vakre glasslamper.

  Clam fra Fritz Hansen /Nordicnest.no

  Multi Lite fra Gubi har siden 1974 blitt et ikon over dansk design og vil være en ettertraktet lampe å plassere over spisebordet. Multi Lite vil med sitt vakre og unike design bringe stil og eleganse inn over middagsbordet.
  Pendelen består av to halvsirklede sfærer som man selv kan justere for å forandre utseende og lysbildet lampen skaper.

  Multi lite – Gubi /Lampemesteren
  Multi lite – Gubi /Lampemesteren

  Nyheten Multi-Lite Matt black er en hel-sort multi-lite lampe med detaljer av gyllen messing og matt-sort overflate. Denne lekre nye modellen passer utmerket inn blant den moderne eller skandinaviske interiørstilen og glir fint inn blant sorte interiørdetaljer, eller som et kontrastelement til hvite vegger.

  Multilite i matt sort – Gubi /Lampemesteren

  Multi Lite kan vris og vendes på skjermen for å få uttrykket på lampen du ønsker.

  De vakre Diablo pendellampene fra Belid produseres fremdeles i deres fabrikk i Sverige som har lange tradisjoner for ekte håndverk og stolthet for produktene.

  Diablo lampene har en lekker design med indirekte lys som ikke blender, noe som er perfekt for en plassering over spisebordet. Belid har siden 1969 laget flott belysning med vakkert håndverk og deres populære diablo lamper kommer nå i en rekke nye moderne farger og kombinasjoner.

  Diablo fra Belid – perfekt for spisebordet /Lampemesteren.no
  Diablo fra Belid – perfekt for spisebordet /Lampemesteren.no
  Diablo Kommer i en rekke moderne farger /Lampemesteren.no

  Plassering av lampe over spisebordet

  Hvis du ikke har lampe over spisebordet fra før og vil finne plasseringen av lampen over midten av spisebordet kan du komme langt med en laser og tommestokk.

  Plasser laseren på midten av spisebordet og hold lampefestet på midten av prikken. Lag deretter to små prikker hvor du skal skru inn festene (f.eks med blyant).

  Deretter måler du avstanden fra nærmeste vegg til laser-prikken, og korrigerer de to små prikkene slik at disse får lik avstand til veggen. Dermed ligger takfestet rett i forhold til midten av spisebordet.

  Hvis du ikke har en laser kan du også bruke en tynn hyssing med noe tynt i enden og bevege den rundt i taket til du får mynten over midten av bordet. Les mer om hvordan man kan henge opp og koble en lampe.

  Skjult ledning i tak til lampe over spisebord

  Hos en kunde lå det tidligere en synlig ledning imellom to lamper over spisebordet, her fikk vi lagt ledningen skjult ved å bore opp i takboksen på venstre side og la en PFXP kabel (som er godkjent for å ligge uten rør) over, og ned i den nye lampen.

  PH lampe fra Louis Poulsen /Lampemesteren

  Høyde på lampe over spisebordet

  Et spørsmål jeg ofte får når jeg monterer lampe for kunder er hvilken høyde skal lampen henge på? Over spisebordet vil man ofte ha lampen langt nok ned for å kunne vise den frem, men samtidig høy nok slik at den ikke blokkerer for praten rundt bordet eller blender når man spiser.

  En vanlig høyde på pendellamper og lysekroner over et spisebord er 50-70 cm over bordet. Et tips jeg bruker for å finne riktig høyde er å be kunden sette seg ned i stolen, strekke ut armen og måle 30 centimeter fra toppen av armen til bunnen av lampen.

  Dette er ikke en fasit, hva som er korrekt høyde vil avhenge mye av hva slags type lampe man velger og høyden på dem i huset. Men denne høyden er uansett et godt utgangspunkt, så kan man heller justere opp eller ned 10 centimeter til man finner perfekt høyde.

  Flere lamper på rekke

  Et alternativ til individuelle takpendler over spisebordet er lamper med én tilkobling og flere skjermer på rekke.

  Ambit Rail fra Muuto kommer i fire forskjellige farger og har syltynne vaiere og skjult ledning via rør som går fra lampeskjerm til lampeskjerm. Denne lampen egner seg fint for plassering over avlange bord eller en kjøkkenøy.

  Ambit Rail – Muuto /Lampemesteren

  Semi fra Gubi ble opprinnelig designet i 1968 og var forut for sin tid med sine skarpe, rene linjer og minimalistiske design. Lampen kommer i to-størrelser og flere lekre farger, blant annet også messing og kobber.

  Semi – Gubi /Lampemesteren
  Semi fra GUBI /Lampemesteren.no

  Como fra DybergLarsen er en moderne og abstrakt avlang pendellampe med synlige lyskilder som peker i forskjellige retninger. Glasset er dempet for å unngå blending, men for montering over et spisebord bør en slik lampe uansett være tilknyttet en dimmer for å sikre en koselig og dempet belysning.

  Como – En moderne avlang lampe fra DybergLarsen /Lampemesteren.no

  PH5 – Klassikeren fra 1968 er designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen og består av en rekke overlappende former som omkranser lyskilden og sikrer en blendingsfri belysning. PH5 kommer i flere flotte farger og passer like godt over et avlangt bord, som et rundt eller en kjøkkenøy.

  PH5 pendler fra Louis Poulsen /Lampemesteren.no
  PH5 pendler fra Louis Poulsen /Lampemesteren.no
  PH5 pendler fra Louis Poulsen /Lampemesteren.no

  Plivello er en retro-inspirert pendellampe og lysekrone fra Le Klint som ble designet i 2022 for Le Klints 80-års jubileum i 2023. Lampen har hentet inspirasjon fra de klassiske og glamorøse etasje-lysekronene i art-deco stil og er håndbrettet av papir ved deres fabrikk i Odense, danmark.

  Plivello fra Le Klint – Håndbrettet av papir /Lampemesteren.no

  Plivello lampene kommer i en rekke størrelser og også i flerfargede etasjelamper med dekorative, tynne ringer av gyllen-farget aluminium. Lampene er imponerende og skaper et vakkert delikat lys, samtidig som de holder en lav vekt og kan derfor henges opp uten ekstra hensyn.

  Plivello er perfekt dersom du er ute etter å skape en luksuriøs stil i hjem, hytte eller til restaurant og hotell. Perfekt for rom med stor takhøyde.

  Plivello fra Le Klint – Inspirert av klassiske etasje-lysekroner /Lampemesteren.no
  Plivello fra Le Klint – Kommer i flere størrelser og farger /Lampemesteren.no

  Chouchi fra Italienske Foscarini er en utrolig vakker pendellampe som kommer i flere fasonger, farger og størrelser. Dette betyr at lampen er perfekt å kombinere om hverandre for å skape en designmessig dybde i belysningen. Lampenes hvite opalglass skaper en nydelig glød og et behagelig lys.

  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no

  Fenomen er en elegant glasslampe fra svenske Konsthantverk med rustikke elementer av rå-messing som over tid vil utvikle en vidunderlig og unik patina. Den gylne rå-messingen kombineres med en munnblåst lampeskjerm av klart eller sotet glass og kommer i tre størrelser og former som kan henge fint alene, men over et spisebord eller sofabord blir det en perfekt kombinasjon om de henges på forskjellige høyder.

  Fenomen fra Konsthantverk over et spisebord /Andlight.no

  Konsthantverk er en liten lampeprodusent fra Tyringe i Sverige hvor de i over 90 år har håndlaget unike lamper. Deres lamper har gjerne et preg av rustikk og industri hvor glass kombineres med rå-metall.

  Fenomen kommer i klart eller sotet glass /Andlight.no

  Caboche fra Foscarini er en kjempeflott lampe som er håndlaget i Italia av munnblåst glass med et vakkert mønster som både gir en dekorativ effekt og et utrolig vakkert lysspill av refleksjoner når lampen tennes om kvelden. Caboche har samtidig fått en oppgradering i 2021 og har nå ny teknologi innebygget i lampen og som tilbyr en rekke nye innovative måter å styre og forandre lyset på via en app.

  Caboche fra Foscarini av munnblåst glass med et vakkert mønster /Lampemesteren.no
  Caboche skaper et vakkert lys og en koselig stemning /Lampemesteren.no
  Caboche fra Foscarini kommer i flere glass farger /Lampemesteren.no

  Megafon fra Konsthantverk er en spektakulær taklampe og lysekrone av beste kvalitet fra Konsthantverk, designet av Jesper Ståhl. Megafon lysekronen er laget av ekte rå messing som er håndvalset og satt sammen for hånd på fabrikken i Tyringe, Sverige. Denne stilige lysekronen med sitt unike og rustikke sjarm, ser flott ut over et spisebord eller over stuebordet.

  Håndvalset av rå messing /Lampemesteren.no
  Røff og rustikk messing lampe som etterhvert vil utvikle en vakker patina /Lampemesteren.no

  Lyspunktene i lampen skaper en stemningsfull glød akkurat der du trenger det, over salongbordet eller kjøkkenbordet, arbeidsbordet eller soverommet, bare fantasien setter grenser.

  Apiales fra Nuura er en nydelig pendellampe som passer utmerket inn over et spisebord. Lampen er skapt av den prisvinnende danske designer Sofie Refer og kombinerer metall og munnblåst glass i en fantastisk kombinasjon av eleganse og mykhet. Apiales kommer i en stor serie av størrelser og fargemuligheter og føyer seg inn i rekken av vakre og spennende glasslamper fra danske Nuura.

  Apiales lysekrone fra Nuura /Lampemesteren
  Apiales lysekrone fra Nuura /Lampemesteren

  Lamella fra Danske Le Klint er en elegant serie av pendellamper og vegglamper som er laget av håndbrettede lampeskjermer av papir i et stilrent og tidløst design. Papirskjermene foldes og brettes på tradisjonelt vis i Danmark og vil spre lyset på en myk og vakker måte, kjempefine som belysning over spisebord eller i stuen.

  Lamella fra Le Klint /Lampemesteren

  Patrik er en flott og stilren pendellampe av stoff/tekstil med en elegant gyllen innside som reflekterer lyset og skaper en god varme i rommet. Lampen har en buet og avlang form og passer derfor også veldig godt inn over et avlangt bord.

  Patrik fra Lucande – Stofflampe med gyllen innside /Lampegiganten

  Pendellampe til spisebordet

  Disha er en lekker og moderne avlang lampe til spisebordet som består av en rektangulær og åpen ramme av sort metall som omhyller fire dekorpærer på rad. Bruk gjerne filament eller karbon pærer for å få en ekstra lekker belysning.

  Disha – Kjempefin lampe til spisebordet /Lampegiganten

  Kordelia er en attraktiv og stilren lampe som passer flott inn over et spisebord. Med sin smarte vridbare design kan denne enkelt tilpasset et firkantet eller et avlangt bord. Lampen har et moderne og rent design i matt nikkel og hvitt glass som samtidig også er enkel å justere i høyden.

  Kordelia taklampe til spisebordet /Lampegiganten.no
  Kordelia taklampe til spisebordet /Lampegiganten.no

  Dek fra Nederlandske Zuiver er en rustikk og røff pendellampe med industrielle detaljer av metall og lær. Pendellampen kommer i tre farger og to størrelser og vil være flott å bruke både som et kontrastelement eller for å fremheve dekoren i hjemmet.

  Dek fra Zuiver /Unoliving.no
  Dek fra Zuiver /Unoliving.no

  Spider Multi fra Tyske Kare design er en spennende taklampe med et rustikt og industrielt preg. Lampen er samtidig flerleddet, noe som betyr at den kan vinkles – eller man kan trekke armene langt utover spisebordet.

  Spider Multi – Kare Design /Lampegiganten.no
  Spider Multi – Kare Design /Lampegiganten.no

  Pliverre er et lekkert nytt konsept fra det tradisjonsrike danske belysningsmerket Le Klint. Det opale glassmaterialet gir designet en sensualitet som er kombinert med industrielle detaljer og en ramme i svart og messing.

  Pliverre Konsept Lysekrone fra Le Klint /Lampemesteren
  Plivirre pendler over spisebord /Lampemesteren
  Heng to lysekroner sammen for effektfull belysning /Lampemesteren

  Candle Light: En nydelig pendellampe fra tyske Kare-Design med imitasjonslys som oversvømmer rommet med et romantisk, varmt levende lys.

  Light Candle – Kare Design /Lampegiganten.no
  Light Candle – Kare Design /Lampegiganten.no

  De dekorative og stilrene «Bell» pendlene til Darø kommer i flere størrelser som gjør dem fine å henge sammen over et bord.

  Lampene har en lekker sort-matt finish med hvit innside og et unikt festepunkt som ikke bare slipper ut litt lys, men også gjør det mulig å skråvinkle lampene i begge retninger, noe som skaper en litt mer dramatisk og kreativ belysning.

  Bell – Vinklbare pendler fra Darø /Lampemesteren

  Respiro fra franske DCW er en lekker avlang pendellampe som passer perfekt inn over et spisebord. Som en åpen bok spres det et dekorativt, varmt lys ned over bordet fra den gullfargede innsiden av lampen.

  Respiro svart med gullfarget innside /Lampemesteren
  Respiro hvit med gullfarget innside /Lampemesteren

  Selve lampen kommer i tre farger og tre forskjellige lengder, dermed kan du finne en passe lang lampe som vil henge fint inn over ditt spisebord.

  Respiro Gull – Vakker og elegant avlang pendellampe /Lampemesteren

  Flos 2097 er en ekstravagant og elegant lysekrone med mange pærer i et moderne design, men som like godt passer inn i rustikke miljøer, i det moderne hjem eller på hytta. 2097 kommer i flere størrelser og vil være perfekt som taklampe under høye tak, ved siden av trapp, over stuebord eller over spisebordet. Velg mellom messing, krom eller matt-sort.

  Flos 2097 – Vakker og moderne lysekrone /Andlight.no
  Flos 2097 – Vakker og moderne lysekrone /Andlight.no

  Here Comes the Sun – Lekker klassiker fra 1970 tallet, designet av franske Bertrand Balas og produseres av DCW. Balas fant inspirasjonen til denne myke og flotte lampen fra sin barndomsfavoritt elv Garonne.

  Lampen lyser med et behagelig lys og passer utmerket inn over et spisebord.

  Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren
  Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren

  Here comes the sun sprer et mykt og behagelig lys og kommer i to farger, flere størrelser og med hvit eller kobber innside.

  Here comes the sun – DCW (1970) /Lampemesteren

  Den vakre Maranga pendellampen passer elegant inn over et spisebord hvor lampeskjermen vil skape et dekorativt lys takket være sine fine geometriske mønstre. Maranga fra Marset kommer i to størrelser slik at du finner noe som passer ditt spisebord, uansett om bordet er stort eller lite.

  Maranga over et spisebord /Andlight

  Bebban fra Lindby er en flott og stilren avlang lampe til spisebord og stue med halvsynlige pærer som skaper et godt lys og et kult design. Materialet i svart metall gir en rustikk, men samtidig moderne følelse over lampen.

  Bebban fra Lindby /Lampegiganten

  Quattro fra Markslöjd er en stilren lampe med fire skjermer av opal glass som sprer lyset uten å blende. Lampen har et stilrent design og med en lengde på 66 cm passer den fint over mindre avlange spisebord.

  Quattro – Markslöjd /Homeroom

  De avlange lampene fra Lucande skaper et elegant lys og passer kjempeflott inn over en kjøkkenøy eller et avlangt spisebord. Lampene er laget i forskjellige materialer slik som metall og treverk og mange smarte funksjoner som innebygd touchdimmer med minne, samt svært enkel og fleksibel høydejustering.

  Lian – Lucande /Lampegiganten.no
  Karinja – Avlang pendellampe i eik og matt nikkel /Lampegiganten.no
  Lian – Lucande /Lampegiganten.no

  Forskjellig høyde og forskjellig størrelse

  For spesielt runde spisebord, små sofabord eller en mindre kjøkkenøy kan du skape en flott belysning ved å henge lampene sammen i en «klase» over bordet. Heng lampene gjerne tett, men monter dem i forskjellig høyde over bordet.

  Disse flotte lampene fra svenske Konsthantverk har hver og en forskjellig størrelse eller form, men lar seg allikevel kombineres på en lekker måte. Konsthantverk spesialiserer seg på den landlige, rustikke følelsen i belysning og vil passe utmerket inn over spisebordet.

  Lamper fra Konsthantverk /Andlight
  Drops – Halo Design /Glass og interiør

  Acorn fra Northern har hentet sin inspirasjon fra de nordiske skoger og skaper et innbydende vakkert lys som passer flott inn over en kjøkkenøy, spisebord eller som pendellampe i stuen. Acorn kommer i lekker matt sort eller hvit farge med et stilrent, skandinavisk design.

  Acorn – Northern, moderne og stilren pendellampe /Lampegiganten.no
  Leken og kreativ – Aim by Flos lampene /Hviit.no

  Danske Le Klint ivaretar tradisjonen og håndverket ved å folde og brette sine lampeskjermer for hånd. The Boquet tar sin inspirasjon fra blomstenes verden og gir et stemningsfylt og dempet lys over bordet.

  The Bouquet Chandelier 5 /Lampemesteren

  Populære lamper over spisebordet

  PH lampen fra Louis Poulsen er en svært populær lampe og mange liker å plassere denne over spisebordet. Ikke bare er den en vakker og ikonisk lampe med et tidløst design, den har også en utforming som gjør at lyset ikke vil blende noen mens man sitter rundt spisebordet.

  Se alle PH bord, tak og pendellampene hos Lampemesteren.no

  PH serien fra Louis Poulsen /Lampemesteren

  PH lampene kommer i mange forskjellige farger og størrelser, den nye sorte varianten er på kort tid blitt en ettertraktet variant.

  PH 5 Svart – Louis Poulsen /Lampemesteren

  Clava Dine fra svenske Umage er skapt for å skape en vakker belysning over spisebordet og vil kanskje særskilt passe fint inn over mindre, runde spisebord. Clava Dine kommer i flere moderne farger med vakre pastelltoner og har ørsmå perforeringer som slipper ut delikate stråler av lys.

  Clava Dine – Umage /Lampemesteren
  Clava Dine – Umage /Lampemesteren

  Clava Dine lampene kommer nå også i en elegant serie som er laget av tre og som passer fint inn til både moderne kjøkken, eller til rustikk/landlige interiørstiler. Lampene er laget av små spiler av eik som er satt sammen til å omhylle lyskilden og gir en dekorativ belysning til spisebord og kjøkken.

  Clava Dine i mørk eik/Lampemesteren.no

  Samara er en herlig og stor taklampe fra By Rydéns av metall med en myk, dråpeformet design som gir et godt lys ned over bordet. Kommer i grå og hvit versjon.

  Samara – By Rydéns /Homeroom
  Samara – By Rydéns /Homeroom
  Semi – Gubi /Lampemesteren

  Få en naturlig og koselig belysning over spisebordet med vakre noen vakre trelamper, f.eks disse flotte lampene av syltynn bjørkefinér fra Tom Rossau. Lamper av treverk er de senere årene blitt et populært alternativ, mye takket være moderne produksjonsmetoder og innovativ ny design.

  Vakkert, varmt lys /Lampemesteren
  TR28 – Tom Rossau /Lampemesteren

  Store lamper over bordet

  Få god belysning med et kraftfullt uttrykk ved å henge en større lampe alene over bordet. Aarhus lampen fra danske Halo Design er et godt eksempel, den er blitt populær på grunn av sitt rene skandinaviske uttrykk og gir et dekorativt varmt lys både opp – og ned.

  Aarhus lampe – Halo Design /Glass og interiør

  Andre tips for belysning av spisestue og bord

  Riktig belysning i hjemmet er viktig for en koselig og stemningsfull atmosfære. Tidligere har vi snakket litt om montering og valg av høyde på lamper over spisebordet, men det finnes også andre tips som er nyttige når man planlegger belysningen.

  Tips. Dersom du vil henge opp en lampe over senter av bordet kan du bruke to krysslasere for å enkelt finne senter i taket. Denne metoden brukte jeg når jeg skulle flytte noen flowerpot pendler på et hotell. Du kan også bruke andre måter, les mer om hvordan du henger opp lampe.

  To lasere viser raskt senter av bordet

  Mange av disse tipsene vil være like for alle rom i huset, du kan derfor lese disse nyttige belysningtipsene i artikkelen om belysning i stue.