Hopp til innholdet
Hjem » Hva er en koblingsklemme

Hva er en koblingsklemme

  koblingsklemmer

  En koblingsklemme er en sammenkobling som klemmer eller skrur ledninger til hverandre.

  Det finnes idag mange varianter av koblingsklemmer, her tenkte jeg å ta for meg de vanligste og hva slags koblingsklemme som er best.

  Sukkerbit og torix

  Sukkerbit og torix klemmer

  En kroneklemme (sukkerbit) har nok de fleste vært borti, faktisk tiltross for moderne innovasjoner benyttes sukkerbiten enda av lampeprodusenter.

  Er sukkerbit god nok tilkobling?

  Fordelen med sukkerbit er at de er billige og gjør jobben greit nok. Ulempen er at jeg svært ofte kommer over sukkerbiter hvor den ene ikke er godt nok skrudd til – eller skrudd for hardt til så noen er knekt av.. Da blir det fort varmgang.

  Hvorfor jeg bytter ut sukkerbiter med wago – Fra en kunde

  Som oftest pleier jeg å bytte ut sukkerbiten med fjærklemmet wago når det er mulighet til det.

  Torix er skruklemmer / vrihylser hvor man fører kobberet fra flere ledere sammen og vrir dem sammen til en større klump.
  Torix er gode klemmer sålenge man ikke skrur dem til for hardt eller for lite, skal altså litt «fingerspitzgefuhl» til her..

  I vår elektrobedrift skal vi ikke bruke torix, men har fått beskjed om at wago fjærbelastede koblingsklemmer skal være standard fremover.

  Les flere guider om:  Koblingsklemmer – Innstikk

  Innstikklemmer har særlig tre fordeler.

  • De tar lite plass
  • Klemmer med riktig moment på lederne
  • Koster lite

  Innstikk koblingsklemmer kommer i flere varianter, på bildet kan du se vanlig 2.5mm2 kontra en 6mm2 variant, disse innstikk klemmene kan du kjøpe hos for eksempel Elektroimportøren.

  Noen ulemper er at ved bruk av flertrådete ledninger må man være påpasselig med å sette disse inn riktig og få med alle kordelerne.
  Har man lite ledning å gå på, spesielt inne i veggbokser er det ikke alltid enkelt å få til en god sammenkobling.
  Og bommer man på første forsøk, må man oftest klippe av og prøve på nytt.

  En annen ulempe er at disse ikke er like fleksible som åpne-lukke wago, om man ønsker å bytte om på ledninger i fremtiden må man som oftest klippe alle sammen, istedenfor å ta ut den man behøver og la resten stå slik man kan gjøre i en åpne-lukke wago.

  WAGO åpne/lukke koblingsklemmer

  Wago koblingsklemmene med åpne/lukke funksjon er min personlige favoritt og kommer i den eldre varianten (grå) og den nye varianter (gjennomsiktig).

  Den nye varianten er mye smalere enn tidligere som gjør åpne/lukke wagoen til en perfekt allrounder. Såfremt man avmantler kobber og isolasjon korrekt og med riktig lengde er det vanskelig å bruke disse feil.

  Ulempen er at disse koster litt mer enn de andre variantene, men med fordelene de fører med seg føler jeg prisen er verdt det, sjekk prisen hos Elektroimportøren.no

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.