Downlight: Rett i Isolasjonen

I de senere år er utvalget av isolasjonsikre downlights blitt mye større. Firmaet som raskt ble kjent for denne nye metoden var Norske QuickInstall, etter deres nye produkt kom på markedet tok det ikke lang tid før andre produsenter slang seg på og nå finner man et stort utvalg av downlight som kan plasseres rett i taket uten boks.

Fordelen er at det er enda enklere å supplere med nye downlights hvor man opprinnelig ikke planla for det, men det gir også mulighet til å “utsette” plasseringen av spotter til tak og vegger er ferdig gipset og man kan få litt mer “følelsen av rommet”.

Her skal vi se litt på forskjellige downlight du kan plassere rett i isolasjonen, hvor det er nødvendig og hvordan det påvirker levetiden.

Dette symbolet betyr at en downlight ikke skal overdekkes.

Hvor kreves det isolasjonssikre downlight?

NEK og FEL som er forskrift og lov innen elektroinstallasjon forteller ikke noe direkte om dette. Nek referer derimot til at det hovedsaklig er produsentens retningslinjer som skal følges, samt en egen risikovurdering. Sjekk derfor symbolene og produsentens bruksanvisning.

Man må også ta hensyn til at neste huseier kanskje vil bruke boligen annerledes enn deg selv, så om du installerer gu10 downlight til f.eks phillips hue som ikke lager særlig varme. Kan neste huseier tro at man kan montere GU10 halogen pærer som produserer adskillig mer varme.

Firesafe cap fra Optime utvider seg i tilfelle brann og slukker brannen.

Firesafe Cap var et tidligere alternativ til halogen spottene, jeg har faktisk benyttet meg av denne også på moderne downlight.
Da spesielt hvor en kunde ønsket Phillips Hue downlight i et eksisterende tak, denne kappen krever riktignok ganske stor plass i taket så den er absolutt ingen problemløser overalt.

Gu10 isolasjonsikker kapsling / LedLyskilder

Gu10 downlight rett i isolasjon

Hvis man ønsker å montere GU10 downlight rett i isolasjonen uten kasse er produktet som LedLyskilder selger et godt alternativ til FireCap.
Her kan man montere en GU10 pære inni en isolasjonsikker kapsling

Trenger man kasse når det ikke er isolasjon?

Dette har jeg vært borti tidligere, en kunde ønsket seg downlight på et soverom hvor det tidligere ikke var downlights. Siden ett par av hullene vi boret ut kom litt for nærme en trelekte måtte jeg ty til Firesafe Cap (ovenfor) på to av spottene.

Mer  Plassering av spotter og Downlight i bolig

Man skal altid følge produsentens anvisninger, dessverre har ikke Phillips utarbeidet noen lett tilgjengelig anvisning for avstand til brennbart så da må man sikre kunden utifra hva man kan anta.

Slik vi gjør det skal alltid slike downlight med utbyttbare GU10 pærer sikres enten med kasse eller en firecap, for selv om LED pæren som man bruker til HUE ikke utvikler særlig mye varme, kan neste huseier kanskje bytte ut LED pæren med en halogen som utvikler mye mer varme.

Qlight sine modeller har en kopp som avdekning mot isolasjon. Her er LED ISOLA

Trenger man kasse når det er betong i overtaket?

Mange leiligheter har opprinnelig betongtak uten isolasjon. Taket er lektet ned og det er så montert gips.
Man behøver ikke å montere isolasjonssikre downlights i et tak hvor det ikke er isolasjon rundt og god nok avstand til brennbart materiell, lekter etc. Her må du følge instruksjonene til downlight produsenten, se etter dette symbolet:

Gode Downlight modeller

De fleste produsentene tilbyr nå alle veldig gode produkter av downlight for montering i isolasjon uten kasse.

LEO Isola fra QLight er en kjempegod allrounder, denne har IP54 klassifisering så den kan benyttes utendørs, innendørs og baderom. Svært høy CRI ( fargegjengivelse 95/100).
Dette er downlighten vi benytter oftest i nye elektroinstallasjoner og behøver noe som er isolasjonsikkert, gode garantiordninger og lang levetid.
Sjekk nåværende pris på Elektroimportøren.

 • Cri: 95
 • Fargetemperatur: 2700K
 • IP54
 • Levetid: 50.000 timer

Gyro Warmdim fra Unilamp er en veldig god kvalitets downlight fra Unilamp. Unilamp er en forholdsvis nykommer på det norske markedet, men har tatt større andeler de siste årene.

Warmdim funksjonen gjør den ypperlig til belysning av for eksempel stue og soverom, hvor man ønsker et behagelig lys på kvelden.
Sjekk nåværende pris hos Elektroimportøren.

 • Cri: 95+
 • Fargetemperatur: 2000 – 3000K
 • IP44
 • Levetid: 50.000 timer
Mer  Trelamper til Bolig - Vakre og Naturlige lamper i Tre

Alfa LED Warmdim er elektroimportøren sitt eget merke innen downlights og har dermed også en lavere pris! Lavere pris betyr heller ikke lavere spesifikasjoner, denne har bl.a:

 • Cri: 95+
 • Fargetemperatur: 2000 – 2800K
 • IP44
 • Levetid: 50.000 timer

Elko Downlight

De aller fleste har utstyr og materiell i boligen som er produsert av ELKO, men visste du at ELKO også har begynt å produsere downlight?

Med et stort utvalg i forskjellige farger og design kan du finne gode og trygge downlights som kan monteres rett i taket uten kasse rundt, se utvalget hos Elektroimportøren.

Back to top