Hopp til innholdet
Hjem » Isolasjonsikre Downlight du kan montere uten kasse

Isolasjonsikre Downlight du kan montere uten kasse

    downlight i isolasjonen

    I de senere år er utvalget av isolasjonsikre downlights blitt mye større. Firmaet som raskt ble kjent for denne nye metoden var Norske QuickInstall, etter deres nye produkt kom på markedet tok det ikke lang tid før andre produsenter slang seg på og nå finner man et stort utvalg av downlight som kan plasseres rett i taket uten boks.

    Fordelen er at det er enda enklere å supplere med nye downlights hvor man opprinnelig ikke planla for det, men det gir også mulighet til å «utsette» plasseringen av spotter til tak og vegger er ferdig gipset og man kan få litt mer «følelsen av rommet».

    Isolasjonssikre downlights har ofte et påmontert avstandsstykke på baksiden av spotten, allikevel bygger ikke disse noe mer enn standard spotter og man kan finne isolasjonssikre spotter som kan monteres i tak med lav innbyggingshøyde.
    Den største forskjellen mellom vanlige downlights og isolasjonssikre finner man derimot i driveren, det er denne som omformer 230 volt til 12/24V og utvikler mindre varme i isolasjonssikre spotter.

    Se utvalget av isolasjonssikre downlights /Elektroimportøren

    Vurder Warmdim/Dim to warm – Det finnes flere ulike varianter spotter for montering i tak, men jeg vil gjerne slå et slag for warmdim varianten. Dette er en type downlight som gir et ekstra varmt og koselig lys når man dimmer dem ned og er perfekte for å skape en hyggelig atmosfære i stue og oppholdsrom på kvelden.
    I tillegg skaper warmdim downlights mye mindre blått lys, noe som har en positiv påvirkning på døgnrytmen vår. Les gjerne mer om warmdim downlights.

    Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.

    Plejd downlight med valgfri warmdim, fargetemperatur, iso-sikker og styring via app eller veggdimmer til samme eller lavere pris enn konkurrende merker /Elektroimportøren.no
    Ettermonterte warmdim spotter i en leilighet med isolasjon over
    Ettermontering av warmdim downlights i en leilighet med isolasjon over
    Alfa LED Warmdim 10W for plassering i isolasjon /Elektroimportøren

    Her skal vi se litt på forskjellige downlight du kan plassere rett i isolasjonen, hvor det er nødvendig og hvordan det påvirker levetiden.

    Dette symbolet betyr at en downlight ikke skal overdekkes.
    Her har jeg plassert isolasjonssikre downlights i tak

    Jeg har også laget en liten «guide» hvor jeg går igjennom et par scenarioer hvor jeg har brukt isolasjonssikre downlights for å montere spotter rett i isolasjonen. Der kan du lese litt om hvordan jeg pleier å gå frem for å finne ut av gode føringsveier, etc. Les mer om ettermontering av spotter.

    Alfa 360 Warmdim – Komplett pakke med downlight som også kan monteres direkte i isolasjon /Elektroimportøren

    Installasjon av isosafe downlight i tak

    Isolasjonstrygge spotter og downlight er ett godt valg til både ny-installasjon, men kanskje spesielt rehabilitering, dvs når man ønsker å montere spotter i tak uten spotter fra før.

    Her var det tidligere ingen downlight – strøm er hentet fra takpunktet i midten av taket

    I denne stuen monterte jeg spotter på begge sider av rommet ved å bruke isolasjonssikre downlights. Det kan være verdt å investere i en stendersøker for å kunne sjekke hva som er bak takplatene, slik at man unngår å treffe en takbjelke.

    For å ettermontere downlight i taket kan man gå ut via et eksisterende takpunkt og derfra trekke en ny ledning over taket og ned i de nye hullene man har boret ut.

    Bilde fra ettermontering av spotter med warmdim isolasjonssikre downlights – Tape representerer tverrgående lekter som ble oppdaget når man planla plasseringen. Les mer om ettermontering av spotter.

    Ledning til spotter i taket

    Bruk en dobbelisolert kabel for trekking mellom hver spot i taket, disse kan ligge uten rør. Elektroimportøren selger f.eks RXKX og FKX, men andre merkenavn som PLS og TP90 kan også brukes.

    Dobbelisolert kabel som kan brukes i installasjonen uten rør /Elektroimportøren.no


    Du kan lese mer om hvordan man trekker nye ledninger i taket i disse innleggene: Ettermontering av downlight i tak og henge opp lysekrone i tak.

    Isolasjonssikre downlight i hagestue tak

    Isolasjonsikre downlight brukes også mer og mer i ny-installasjoner. Dette er fordi det er mindre tidkrevende ved at man slipper å installere spotkasser, kvaliteten på isolasjonssikre downlight er nå også på høyde med vanlige led downlight, samt at prisen har sunket betraktelig de siste årene.

    Til nyinstallasjon trekker man rørene i taket og lar det være litt «slakk» slik at man senere kan dra ned rørene i hullene man lager, deretter kobler man downlighten på vanlig måte.
    Se mer om installasjon av downlight i takoverbygg.

    Her brukte jeg Qlight Isola /Elektroimportøren
    Alfa Reflektor – Kan monteres uten kasse /Elektroimportøren

    Hvor kreves det isolasjonssikre downlight?

    NEK og FEL som er forskrift og lov innen elektroinstallasjon forteller ikke noe direkte om dette. Nek referer derimot til at det hovedsaklig er produsentens retningslinjer som skal følges, samt en egen risikovurdering. Sjekk derfor symbolene og produsentens bruksanvisning.

    Man må også ta hensyn til at neste huseier kanskje vil bruke boligen annerledes enn deg selv, så om du installerer gu10 downlight til f.eks phillips hue som ikke lager særlig varme. Kan neste huseier tro at man kan montere GU10 halogen pærer som produserer adskillig mer varme.

    Firesafe cap fra Optime utvider seg i tilfelle brann og slukker brannen. /Elektroimportøren

    Firesafe Cap var et tidligere alternativ til halogen spottene, jeg har faktisk benyttet meg av denne også på moderne downlight. Da spesielt hvor en kunde ønsket Phillips Hue downlight i et eksisterende tak, denne kappen krever riktignok ganske stor plass i taket så den er absolutt ingen problemløser overalt.

    Gu10 / HUE downlight rett i isolasjon

    LEDlife Inno88 – isolasjonssikker GU10 downlight /LEDlyskilder.no

    Hvis man ønsker å montere GU10 spotter rett i isolasjonen, f.eks Phillips Hue uten kasse er LEDlife inno et godt alternativ til FireCap.
    I denne kan man montere en GU10 pære. f.eks phillips hue pærer, inni en isolasjonsikker kapsling som man deretter kan montere rett i taket.

    Gu10 isolasjonsikker kapsling / LedLyskilder

    Trenger man kasse når det ikke er isolasjon?

    Dette har jeg vært borti tidligere, en kunde ønsket seg downlight på et soverom hvor det tidligere ikke var downlights. Siden ett par av hullene vi boret ut kom litt for nærme en trelekte måtte jeg ty til Firesafe Cap (ovenfor) på to av spottene.

    Man skal altid følge produsentens anvisninger, dessverre har ikke Phillips utarbeidet noen lett tilgjengelig anvisning for avstand til brennbart så da må man sikre kunden utifra hva man kan anta.

    Slik vi gjør det skal alltid slike downlight med utbyttbare GU10 pærer sikres enten med kasse eller en firecap, for selv om LED pæren som man bruker til HUE ikke utvikler særlig mye varme, kan neste huseier kanskje bytte ut LED pæren med en halogen som utvikler mye mer varme.

    Qlight sine modeller har en kopp som avdekning mot isolasjon. Her er LED ISOLA

    Trenger man kasse når det er betong i overtaket?

    Mange leiligheter har opprinnelig betongtak uten isolasjon. Taket er lektet ned og det er så montert gips.
    Man behøver ikke å montere isolasjonssikre downlights i et tak hvor det ikke er isolasjon rundt og god nok avstand til brennbart materiell, lekter etc. Her må du følge instruksjonene til downlight produsenten, se etter dette symbolet:

    Gode Downlight modeller

    De fleste produsentene tilbyr nå alle veldig gode produkter av downlight for montering i isolasjon uten kasse. Her er noen av spottene jeg ofte bruker når jeg skal montere direkte i isolasjon.

    LEO Isola fra QLight er en kjempegod allrounder, denne har IP54 klassifisering så den kan benyttes utendørs, innendørs og baderom. Svært høy CRI ( fargegjengivelse 95/100).
    Dette er downlighten vi benytter oftest i nye elektroinstallasjoner og behøver noe som er isolasjonsikkert, gode garantiordninger og lang levetid.
    Sjekk nåværende pris på Elektroimportøren.

    • Cri: 95
    • Fargetemperatur: 2700K
    • IP54
    • Levetid: 50.000 timer

    Gyro Warmdim fra Unilamp er en veldig god kvalitets downlight fra Unilamp. Unilamp er en forholdsvis nykommer på det norske markedet, men har tatt større andeler de siste årene.

    Warmdim funksjonen gjør den ypperlig til belysning av for eksempel stue og soverom, hvor man ønsker et behagelig lys på kvelden.
    Sjekk nåværende pris hos Elektroimportøren.

    • Cri: 95+
    • Fargetemperatur: 2000 – 3000K
    • IP44
    • Levetid: 50.000 timer

    Alfa LED Warmdim er elektroimportøren sitt eget merke innen downlights og har dermed også en lavere pris! Lavere pris betyr heller ikke lavere spesifikasjoner, denne har bl.a:

    • Cri: 95+
    • Fargetemperatur: 2000 – 2800K
    • IP44
    • Levetid: 50.000 timer

    Elko Downlight

    De aller fleste har utstyr og materiell i boligen som er produsert av ELKO, men visste du at ELKO også har begynt å produsere downlight?

    Med et stort utvalg i forskjellige farger og design kan du finne gode og trygge downlights som kan monteres rett i taket uten kasse rundt, se utvalget hos Elektroimportøren.

    Utenpåliggende downlight – et stilfullt alternativ

    Om man ikke har mulighet til å installere nye downlight innfelt i taket vil utenpåliggende downlight være et godt alternativ. Disse kommer i en rekke flotte design, også i marmor og treverk.

    Les mer om: