Hopp til innholdet
Hjem » Kjøkkenbelysning – Dekorativ og praktisk belysning på kjøkken

Kjøkkenbelysning – Dekorativ og praktisk belysning på kjøkken

  kjøkkenbelysning

  Kjøkkenet er et av husets store rom hvor man samles til både hverdag og kos. En god kjøkkenbelysning er en viktig del av rommet og skal gjerne passe til mange situasjoner så som matlaging, bespisning eller om barna gjør lekser på kjøkkenøya.

  Belysning på kjøkkenet kan man gjerne dele opp i tre hovedpunkter, praktisk, allmenn og dekorativ. Her skal vi gå litt igjennom hva som er viktig når man planlegger en god kjøkkenbelysning og du kan også oppdage produkttips og vakre nyheter som skaper ett godt lys, og en hyggelig stemning.

  Lian – Moderne trelampe /Lampegiganten
  NL12 fra DCW /Lampemesteren.no

  Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.

  Plejd downlight med valgfri warmdim, fargetemperatur, iso-sikker og styring via app eller veggdimmer til samme eller lavere pris enn konkurrende merker /Elektroimportøren.no

  Patrone fra Thorup Copenhagen er et vakkert alternativ til tradisjonelle firkantede utenpåliggende downlights eller innfelte downlights. Disse takspottene kommer i flere varianter, både vinklbare teleskopspotter og runde takspotter. Med en dekorativ riflet overflate i lekre, moderne materialer og farger skaper disse taklampene et eksklusivt uttrykk i boligen.

  Perfekt til å fokusere lys mot vegger, malerier, kunst eller ned mot kjøkkenbenk og lignende.

  Patrone fra Thorup Copenhagen /Lampemesteren.no
  Moderne og eksklusive takspotter /Lampemesteren.no
  Patrone fra Thorup Copenhagen /Lampemesteren.no

  Franske Lampe Gras startet opp i begynnelsen av 1900-tallet som praktisk og ergonomisk belysning til den voksende klassen av kontor – og fabrikkarbeidere. Deres ikoniske stil med fokus på praktiske løsninger og industrilignende design har holdt deres lamper populære i over 100 år, og vintage lamper auksjoneres ofte bort til høye summer på samler markedet.

  Lampe Gras er perfekt som belysning over kjøkken-øy eller et langbord, og glir like fint inn i den moderne skandinaviske stilen, som en rustikk eller industriell interiørstil.

  Les Acrobates fra Lampe Gras /Lampemesteren.no
  Lampe Gras til kjøkken /Lampemesteren.no

  Ønsker du en annen stil på Lampe Gras lampene kan du enkelt bytte ut lampeskjermen med en rund glasskuppel i opal-hvitt glass som skaper et koselig og varmt lys som ikke blender.

  Forandre utseendet på lampene ved å bytte ut skjermen med en glasskuppel /Lampemesteren.no

  Clam fra Fritz Hansen er en elegant nyhet som raskt har blitt hyllet og nominert for en rekke designpriser for sitt stilrene og funksjonelle design. Lampen henter sin inspirasjon fra naturen hvor lyskilden er perlen og man selv kan justere lysmengden ved å åpne opp eller lukke glasskjermene.

  Lampen består av to halvkule formede glasskjermer av munnblåst opal-hvitt glass som sprer lyset på en behagelig og elegant måte. Lampen er derfor perfekt som nedhengt lampe i stue, over en kjøkkenøy eller over et spisebord.

  Clam fra Fritz Hansen /Nordicnest.no

  Stilren og klassisk design med et jevnt og mykt lys som ikke blender. Perfekt til dekorativ og stemningsfull belysning rundt kjøkkenbord og i stue. Lampen kommer i to størrelser som gjerne kan kombineres med hverandre. Les gjerne mer om Clam fra Fritz Hansen eller se andre vakre glasslamper.

  Clam fra Fritz Hansen /Nordicnest.no

  Spotskinner på kjøkken: Ett smart alternativ til kjøkkenbelysning kan være å bruke spotskinner montert i taket over kjøkken og kjøkken-øy. Med en spotskinne kan man få en fleksibel belysning hvor man enkelt kan utvide med flere spotter for å lyse opp skap eller benkeflater. Eller man kan også bruke pendeladaptere for å henge opp nedhengte lamper i kjøkkenet på en rett linje.

  Designline fra Antidark er en stilren serie av spotskinner, takspotter og pendler til skinnesystem. Deres spotter kommer i flere varianter med moderne farger og eksklusiv finish. Med en pendeladapter kan du henge opp din egen valgfrie lampe fra spotskinnen.

  Designline fra Antidark i sort og messing kombinasjon /Lampemesteren.no
  Designline fra Antidark i sort /Lampemesteren.no

  Namron Rock fra Elektroimportøren kommer i både sort og hvit finish og kan enkelt utvides med forskjellige vinkler på spotbelysningen i kjøkkenet.

  Namron Rock spotskinner /Elektroimportøren.no

  Ambit Rail fra Muuto er designet av svenske TAF Architects og er håndlaget i henhold til gamle håndverksmetoder. Denne avlange lampen er påfestet 3 lampeskjermer og gjør den perfekt som belysning over avlange bord eller over en utstikkende kjøkkenøy. Med sine svært tynne kabler og ledninger ser det ut som om lampen faktisk svever i luften.

  Ambit Rail fra Muuto – Tilgjengelig i flere moderne farger /Nordicnest.no

  Acorn fra Northern har hentet sin inspirasjon fra de nordiske skoger og skaper et innbydende vakkert lys som passer flott inn over en kjøkkenøy, spisebord eller som pendellampe i stuen. Acorn kommer i lekker matt sort eller hvit farge med et stilrent, skandinavisk design.

  Acorn – Northern, moderne og stilren pendellampe /Lampegiganten.no
  Taklampe Rafael for langbord eller kjøkkenbenk /Homeroom

  Fokusområder på kjøkkenet

  Kjøkkenbelysningen kan man dele opp i tre soner, den generelle og allmenne belysningen, den dekorative og den praktiske belysningen.

  Leken og kreativ kjøkkenbelysning – Aim by Flos lampene /Lampemesteren.no

  Til generell belysning på kjøkkenet vil led downlight i tak og langs vegger være et fint valg. Disse sprer lyset fint ned fra taket og dekker store områder.

  Når man monterer downlight på kjøkkenet må man være spesielt var på skygger, dette gjelder spesielt om man ikke har overskap på kjøkkenet hvor man kan installere underskapsbelysning.

  led downlight
  Easy Kap Wallwasher fra flos har en skråstilt belsning /Lampemesteren

  Downlight på kjøkkenet bør plasseres nærmere veggen slik at man ikke skygger like mye for lyset når man står over kjøkkenbenken og lager mat. Siden et vanlig overskap bygger 30-40 cm, bør man installere downlighten 50-60 cm fra veggen.

  Hvis man ikke har overskap kan man naturligvis montere disse enda nærmere veggen, les mer om led downlight.

  Flos Wan Spot – Utenpåliggende og dekorativ downlight som kan vinkles /Lampegiganten

  Underskapsbelysning på kjøkkenet

  Eksempler av praktisk belysning på kjøkkenet vil være underskapsbelysning, led-strips og møbelspotter. Målet med denne kjøkkenbelysningen er å spre et lys ned over arbeidsflaten, f.eks over kjøkkenbenken.

  Pluto – Lavtbyggende belysning som er enkel å ettermontere i et kjøkken /Elektroimportøren

  Det finnes idag flere flotte produkter som er lavtbyggende og gir ett godt lys ned over kjøkkenbenken, både led-strips, møbelspotter og nye click systemer som er enkle å montere.

  Noe som er viktig å tenke på er strålevinkel, lystemperatur og fargegjengivelse. Det finnes et stort utvalg av underskapsbelysning, men produktene med best fargegjengivelse får man dessverre ikke med de billigste produktene.

  Mir fra Unilamp har 120 graders strålevinkel og høy fargegjengivelse /Elektroimportøren

  Mir fra Unilamp er et eksempel på høy kvalitet underskapsbelysning som er enkel å montere og tilpasse kjøkkenet ditt. Lyslistene kommer i flere forskjellige lengder slik at man mikse & matche. Mir kommer også med forskjellige vinkler og tilkoblingsstykker som muliggjør helhetlig belysning selv på vinklede kjøkken.

  Mir fra Unilamp kan sammenkobles på mange måter /Elektroimportøren
  Mir fra Unilamp /Elektroimportøren

  Et alternativ til ferdige lyslister er å lage sin egen underskapsbelysning med LED strips. Fordelen er at du kan spesialbygge din egen belysning og få en helhetlig belysning fri for skjøtestykker.

  Led strips gir en sømløs belysning på kjøkkenet
  Alu profil til led-strips for hjørnemontering. Perfekt for kjøkken uten overskap /Elektroimportøren
  Led strips kit med dimbar driver fra Nortronic /Elektroimportøren
  • Invester i aluminiumprofiler. Disse kjøler ned led-stripsen og forlenger levetiden.
  • De fleste led-strips kit kommer med skjøtestykker inkludert.
  • Et plastdeksel i alu-profilen sprer lyset på en fin måte.
  • 14W eller 9-10 watt pr meter er gode lys-styrker til led-strips på kjøkken.

  LED strips behøver en såkalt LED driver for å kunne fungere, dette er en transformator som gir 12 eller 24 volt. Som oftest er disse forholdsvis store, men de kan skjules på innsiden av et kjøkkenskap, under overskapene eller på oversiden av kjøkkenskapene.

  Led strips til kjøkken /Elektroimportøren

  Møbelspotter er et annet populært valg av belysning i underskap på kjøkkenet. Disse spottene er som oftest enkle litt mindre i diameter enn vanlige led downlights man monterer i taket, de er lette å montere og kommer i både utenpåliggende eller innfelte varianter.

  Nano fra SG er noen ekstra små møbelspotter – Perfekt for dekorativt lys /Elektroimportøren
  Utenpåliggende kjøkkenspotter /Lampegiganten
  Innfelt Møbelspot med høy fargegjengivelse /LEDlyskilder

  Dekorativ belysning til kjøkkenet kan være så mangt, men først og fremst vil det være pendellamper, takpendler eller lysekroner som er med på å skape en flott og stemningsfull belysning på kjøkkenet.

  Trumpet – Stilren takpendel i messing /Homeroom.no

  Dek fra Nederlandske Zuiver er en rustikk og røff pendellampe med industrielle detaljer av metall og lær. Pendellampen kommer i tre farger og to størrelser og vil være flott å bruke både som et kontrastelement eller for å fremheve dekoren i hjemmet.

  Dek fra Zuiver /Unoliving.no
  Dek fra Zuiver /Unoliving.no

  Det finnes et stort utvalg av lamper man kan velge mellom til kjøkkenet og man står veldig fritt til å bestemme selv. Ofte kan det derimot være en fordel å velge en farge som passer med resten av interiøret eller som skaper en flott kontrast, les mer om pendellamper til kjøkkenet.

  Den vakre avlange Respiro pendelen fra DCW passer fint over en kjøkkenøy /Lampemesteren
  Kobberlamper fra Lampe Gras /Lampemesteren

  Clava Dine fra danske Umage er en lekker retro-inspirert pendellampe som passer utmerket som lampe over kjøkkenbenken eller spisebordet. Lampen er inspirert av 70-talls trender og har en perforert lampeskjerm som slipper ut et dekorativt lys.

  Clava Dine – Umage /Lampemesteren.no
  Flowerpot VP1 Matt Svart /Lampemesteren
  Nyhet fra Belid – Primus Black /Lampemesteren
  Avlange Secto 4201 Lampe i naturfarget treverk /Lanna.no
  Malu – Lucande /Lampegiganten
  Bell – Vinklbare pendler fra Darø /Lampemesteren
  Ambit Rail – Muuto /Lampemesteren
  Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Ballroom-1000x1000-ABCD.jpg
  Fargerike glasspendler – perfekt i symfoni /Lampemesteren
  Lampe Gras industriell vegglampe over kjøkkenbenken /Lampemesteren

  Ett annet lekkert supplement i belysningen kan være taklister for indirekte belysning fra Orac Decor. Disse taklistene har lav vekt og kan enkelt ettermonteres, les mer om indirekte belysning.

  Les mer om flotte lamper og interiør til kjøkkenet eller se andre flotte pendellamper.