Hopp til innholdet
Hjem » LED strips i tak og vegg – Inspirasjon til dekorativ belysning

LED strips i tak og vegg – Inspirasjon til dekorativ belysning

  LED strips tilbyr nye måter å installere og bruke lys på, ved å skjule led-stripsen langs eller i taket kan man få en kul og annerledes belysning som gir et dekorativt allment lys som ikke blender eller tar for mye oppmerksomhet. Her skal vi ta for oss forskjellige metoder som kan brukes for å installere led lys i tak og vegg.

  Under oppussing av eget bad la jeg skråstilte ledprofiler i tak og kuttet til rette led-profiler ned langs vegg.
  Cob strip gir et helhetlig lys uten synlige dioder/LEDlyskilder.no
  Et svart deksel demper lyset og passer fint med svart tak når av /Ledlyskilder.no
  Led strips er fine å bruke til å fremheve detaljer i boligen
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profil med COB strip /LEDlyskilder.no
  Innssparklingsprofiler for lys mot tak eller vegg /Lampegiganten.no
  Innsparklingsprofil for gips og led-strips /Lampegiganten.no
  Se utvalget av LEDstrips /Elektroimportøren.no
  Innsparklingsprofil for gips og led-strips /Lampegiganten.no
  LED strips montert under gelender – Se utvalget av LEDstrips /Elektroimportøren.no
  LED strips montert under gelender – Se utvalget av LEDstrips /Elektroimportøren.no

  Led strips kan legges langs takbjelker eller inni i nisjer for å skape en effektfull belysning. Nylig monterte jeg disse RGBW led stripsene i en lokal bar som stemningsfull dekorbelysning. RGBW betyr at led stripsene kan vise alle farger, samt hvit. Dette gir en stor allsidighet for dempet belysning, samt fargefull dekorbelysning om kvelden.

  RGBW led strips har flere tilkoblinger enn en vanlig led strips, disse ledningene fra led stripsen skal man så koble til i en såkalt controller som gjør at man kan styre fargene via fjernkontroll. Controlleren skal få 24 volt fra en LED driver som må være kraftig nok til å drive antall meter RGBW.

  Husk at RGBW led strips bruker mer strøm enn vanlige led strips, oftest omkring 17 watt pr meter. Man må derfor bruke større led-drivere eller dele opp installasjonen dersom det er lange lengder med led-strips.

  I denne installasjonen er det led strips i flere nisjer og langs takbjelker. Hvert rom kan individuelt styres via fjernkontrollen.

  RGBW Led strips /Elektroimportøren.no
  RGBW led strips /Elektroimportøren.no
  RGBW controller som skal kobles mellom led strips og led driver /Elektroimportøren.no
  Dimbar LED driver på 100W /Elektroimportøren.no

  Det finnes hovedsaklig 3 metoder for å installere led-strips i tak eller langs vegger.

  1: Innsparklede led-profiler.
  2: Nedforet tak.
  3: Vegg og taklister med rom for skjult belysning.

  Mens innsparklede led-profiler og nedforing av taket er en mer tidkrevende affære som best egner seg for nybygg eller oppussing av ett rom, vil remontering av nye vegg og taklister kunne gjennomføres i eksisterende rom uten for mye arbeid. Det finnes et stort utvalg av slike lister som også kan settes sammen i dekorative mønstre langs vegg, i tak eller nede langs gulv.

  Corner profil for led-belysning fra Paulmann – En enkel løsning for skjult belysning /Lampegiganten

  Plassering av led-driver

  En viktig ting å huske på som ofte overses når man skal installere skjult eller indirekte belysning i tak og vegg med led strips er at man behøver en sterk nok led-driver til å gi strøm til led stripsen. Disse er ofte avlange og tar litt plass og må som regel plasseres litt unna taklistene da det simpelthen ikke er plass til å skjule dem bak en taklist eller i nedforingen.

  Normalt pleier jeg å planlegge installasjonen slik at led driveren plasseres skjult i ett skap, i naborommet eller over kjøkkenskap. Det er viktig at led driveren får god nok kjøling for å forhindre overoppheting slik at den får en lang levetid og minimerer risiko for brann eller feil. Man går dermed med et tomt rør til der hvor man ønsker å plassere led-driveren.

  LED driver som styres av trådløs plejd dimmer – Fra montering av led strips i hage
  Plejd smarthus system /Elektroimportøren.no

  Tykke nok ledninger og stort nok rør

  Når man skal skjule driveren på denne måten må man trekke om nye ledninger ut av driveren og opp til led-stripsen. Disse må være ekstra tykke for å forhindre spenningsfall, dette er spesielt viktig når spenningen ut av en driver bare er på 24 volt dc. Jeg vil anbefale at man minimum bruker et 20mm tomt trekkerør når man legger frem ledningen.

  Det finnes kalkulasjoner man kan gjøre for å vite hvor mye spenning man mister, men dersom man trekker f.eks 2 x 4mm2 eller 6mm2 PN ledninger vil spenningsfallet være lavt, selv ved 20 eller 30 meters lengder. Ledningene kan man enten lodde fast på led-stripsen eller bruke klipps wago av den store typen.

  LED stripsen kan man klippe omtrent hver 10’ende cm slik at den tilpasses ønsket lengde
  Jeg bruker ofte Q-Line Pro fra norske Qlight på jobben /Elektroimportøren
  Se utvalget av led-striper og tilbehør /LEDlyskilder.no

  Regn ut hvor mange led-drivere du behøver

  Dersom du planlegger å installere mange led-strips øker naturligvis strømbehovet og da kan det bli nødvendig med flere led-drivere som driver hver sin sone av lyset.

  Å regne ut hvor mange drivere man behøver er ganske enkelt. Alt du trenger å vite er:

  • Lengden du skal belyse
  • Wattstyrken på led stripsen
  • Styrken på led driveren

  F.eks ved 14 meter á 9.6 watt blir totalt forbruk 135 watt (14 x 9,6) kan man f.eks bruke denne 100w led-driveren.

  Elektroimportøren og LEDlyskilder.no har et stort utvalg av ledstrips og drivere for indirekte belysning. Husk å finne dimbare alternativer hvis det er noe du ønsker.

  Led strips er flotte for montering langs takbjelker – perfekt for stemningsfull belysning på hytta

  24 volt eller 12 volt?
  Personlig vil jeg anbefale å kun bruke 24 volt led-strips og drivere. Disse er etter min mening mer effektive, er mindre utsatt for spenningsfall og har lengre levetid.

  Innsparklede led-profiler monteres mellom to gipsplater som siden sparkles slik at man får en tilsynelatende sømløs overgang mellom tak og lys. Disse kan også monteres på vegg eller langs gulv, for eksempel kan man skråmontere en innsparklet led-profil langs trappen for å få led lys i vegg som lyser ned langs trappetrinnene.

  R10-R Innsparklingsprofil for led-strips langs en trapp /Lampegiganten.no
  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys “listefritt” /Elektroimportøren
  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys nede ved gulv /Elektroimportøren

  Med ADP profilen kan du montere indirekte belysning langs gulv, tak eller i nisjer i vegg og tak. Denne sparkles inn langs kanten av en gipsplate og ledstripsen kan senere legges inn i bunnen av profilen for å gi et lekkert indirekte lys.

  ADP profil for indirekte belysning /Lampegiganten.no
  LED profiler kan også monteres i tak av treverk /LEDlyskilder.no

  Det finnes også led-profiler som kan monteres fleksibelt og bøyes etter rommets form, svært nyttig dersom man ønsker å være litt kreativ eller har ett rom som ikke har rette hjørner.

  Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.

  Flex alu profil tll led-strips /Lampegiganten.no

  Nedforet tak er en annen mulighet for å skape en effektfull og flott indirekte belysning på. Denne måten egner seg naturlig nok best for nybygg eller rehabilitering av et rom, men vil bli seende veldig flott ut til slutt. Her bygger man ned taket men lager samtidig en liten leppe og leppekant for plassering av led stripsen.

  Det er viktig å være nøye på gipsing og sparkling i spesielt området som vil bli opplyst av led-stripsen ettersom lyset vil fremheve eventuelle hakk eller skavanker.

  Tak og vegglister for led-strips er en annen metode for å skape et indirekte og flott lys i ett rom. Denne metoden er kanskje den enkleste å gjennomføre ved mindre oppussingsprosjekter ved å bytte ut eksisterende taklister og legge opp rør for strøm.

  C260 Taklist for indirekte belysning, spesielt nedoverrettet lys /Byggmax

  Belgiske Orac Decor er en av de mest annerkjente produsentene for slike systemer. I Norge selges disse av blant annet byggmax. Orac Decors taklister er ikke laget av treverk, men et spesielt lett og kompakt skum som er lett å male over, lett å montere og enkel å sparkle sammen.

  led lys langs taket ved å bruke taklister fra Orac Decor /Byggmax
  Spesialbygde lister er ypperlige for indirekte belysning i tak og langs vegger. /Byggmax
  C371 taklist for indirekte belysning /Byggmax
  Plejd er en kjempegod måte å styre lys på – via både mobil eller dimmer på vegg /Staypro.no

  Les gjerne mer om ettermontering av downlightsbelysning tips til stue, tips til indirekte belysning eller se hvordan jeg monterte led strips i terrasse.