Hopp til innholdet
Hjem » Led Strips utendørs – Montering i hage under terrasse

Led Strips utendørs – Montering i hage under terrasse

  led strips terrasse utendørs

  LED striper er flotte å bruke som dekorbelysning både ute og inne. En av de store fordelene er den store fleksibiliteten man har, disse kan man bruke som slynger langs gåstier, for å lyse opp levegg eller for å lyse opp sitteområder i hage og terrasse.

  Idag skal jeg installere LED-striper langs en oppbygd terrasse med Le-vegg hvor de også ønsker en utendørs stikkontakt til vaffelsteking og elektrisk utstyr. LED stripene skal jeg styre med Plejd, et nytt smartsystem fra Sverige som er både enkelt, smart og rimelig på samme tid.
  Les mer om kobling og bruk av Plejd smarthus.

  Plejd smarthus system /Elektroimportøren.no

  Først må jeg få frem strøm, i bakken var det bare er lagt opp et tynt 16mm rør fra husvegg frem til leveggen, et slikt tynt rør gjør det så vidt mulig å trekke en pfsp 2×2.5 mm2 kabel som tåler å ligge i fukt (det vil alltid bli fukt uansett om det er lagt rør).
  Dersom man planlegger noe lignende selv bør man bruke et 20mm rør eller større.

  Montering av utendørs stikkontakt på levegg. PFSP kommer opp i venstre hjørne av levegg.
  PFSP er trukket igjennom røret og frem til husvegg, senere legges denne opp langs husvegg og tilkobles fast strøm i utendørs stikkontakt.

  Etter å ha trukket igjennom en PR 2×2.5mm2 kabel til utendørs stikkontakt, en PR 2×1.5mm2 kabel til led-striper samt lagt inn tilførselskabelen (PFSP), la jeg alt inn i en IP68 koblingsboks som var bred og stor nok til å huse LED-driveren og Plejd pillen. Koblingsboksen monterte jeg på andre siden av leveggen slik at det ikke skulle bli så synlig.

  Koblingsboks som rommer plejd og driver.
  100W LED driver Q-Line /Elektroimportøren

  Jeg bruker en 9.6W pr meter LED-strip og lengden er 8 meter(80W totalt), jeg brukte da en led-driver på 100W. Men man kunne også benyttet en svakere led-strip i dette tilfellet fordi det var så kort avstand mot bakke, dessverre var leverandør utsolgt så da måtte det bli en kraftigere variant.

  Jeg brukte Q-Line Pro 9,6W 2700K IP54 5m /Elektroimportøren
  Se utvalget av led-striper og tilbehør /LEDlyskilder.no
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profil med COB strip /LEDlyskilder.no

  I koblingen over kommer PFSP inn og gir fast strøm til utendørs stikkontakt og Plejd pillen. Plejd pillen kan bryte strømmen som går videre til led-driver, som igjen går videre til led-strip langs terrassen på andre siden.

  Skråstilte led-profiler for å kaste lyset mer utover langs bakken /Elektroimportøren

  En led-profil brukes ikke bare for å vri lyset der man ønsker det, den forlenger også led-stripsen’s levetid ved at denne absorberer varmen som led-diodene skaper. I tillegg beskytter de litt ekstra mot smuss og skitt, samt man kan montere på en opal-diffusor som hjelper til med å spre lyset mer jevnt.

  Q-Line LED Profil /Elektroimportøren
  LED-strips montert fast i profilen langs bakken /Elektroimportøren

  Siden led-strips leveres på ruller á 5 meter og min terrasse var 8 meter måtte led-stripsene skjøtes og forlenges. I dette tilfellet var lodding den beste måten for å skape en så sømløs overgang til en ny led-strips som mulig. Her må man bruke elektro-loddetinn.

  Siden led-stripsen er IP54 og derfor dekket med et lag av gjennomsiktig «gummi» må man først skrape av litt av denne slik at loddingen får kontakt mot skjøteflatene. Når du er ferdig er det også smart å dekke over loddingen. Jeg bruker da en TEC7 transparant silikon i loddefeltet og surrer en liten tapebit rundt slik at noe loddetinn ikke kommer i kontakt med resten av led-profil skinnen.

  Dersom du har en multitester eller et voltmeter er det lurt å ohme imellom + og +, og – og -, for å være sikker på at du har en god overgang.

  Lodding av led-strips. Ikke mitt peneste arbeid, men det fungerte fint og hang godt.

  Når led-stripsen var lagt ferdig og opal lokkene var montert koblet jeg til tilførselen og fikk strøm på ny utekontakt og led-strips langs terrassen.

  LED-strips langs terrasse
  Ferdig montert og flott lys

  Over den utendørs stikkontakten på husveggen satt det tidligere en skumringssensor som styrte resten av utelampene til boligen. Jeg byttet denne ut med en Plejd pille slik at kunden kunne styre både led-strips langs terrassen og utelampene langs vegg på en enklere måte.

  Plejd har også en innebygget astro-ur funksjon slik at lampene slår seg av eller på etter hvordan solen beveger seg. I dette tilfellet slår de seg på to timer før solnedgang og av igjen to timer etter soloppgang.

  Byttet ut skumringssensor og monterte Plejd pille i en AP9 boks /Elektroimportøren

  Plejd kommuniserer med hverandre via Bluetooth og når man installerer flere Plejd piller skaper disse en «bro» imellom seg automatisk, noe som øker avstanden disse kan reguleres på.
  Siden jeg nå har én pille på husveggen, én pille bak levegg samt en trådløs bryter i éntre kan eieren styre systemet via bluetooth fra sofaen i andre etasje.

  Plejd smarthus system /Elektroimportøren.no

  Tilkobling via Plejd

  Etter at utstyret var montert og testet gikk jeg inn i Plejd appen for å sette opp systemet for kunden.
  Les mer om kobling av plejd.

  Screenshots fra plejd appen
  Trådløs plejd bryter. Klarer å kommunisere med pillene utendørs /Elektroimportøren.no
  LED strips kan brukes på mange måter – Les mer om belysning av trapp

  LED-strips gir nye muligheter for kreativ belysning i hjemmet. Benytt gjerne nyheten Warmdim led-strips på soverom og i stue for et ekstra varmt lys som ikke inneholder blått-lys. Les gjerne mer om nattbordslamper til soverom og led-strips til soverom og stue.

  Led strips i hjem /Elektroimportøren.no
  Warmdim led-strip montert hos kunde /Elektroimportøren.no
  Warmdim kan også dimmes helt opp til vanlig hvitt lys /Elektroimportøren.no

  Les gjerne mer om kobling og styring via plejd samt flere tips til utendørs lamper og belysning.
  Se blant annet oppladbare lamper på batteri – perfekt som bordbelysning utendørs, downlight utendørs, montering av led-strips over garasje eller kjempeflotte hagemøbler i bambus.

  Dersom du tenker på oppussing kan du lese guide til planlegging av belysning, belysning i stue eller tips om belysning til kjøkken.