Hopp til innholdet
Hjem » Varmekabler fungerer ikke? Her er de vanlige feilene.

Varmekabler fungerer ikke? Her er de vanlige feilene.

  vanlige feil på varmekabel

  Et godt varmt gulv i stue, bad og soverom er deilig, men noen ganger slutter tilsynelatende varmekablene å fungere helt plutselig, noe som både er frustrerende og kaldt. Som oftest oppdager man et problem med varmekablene når man skal begynne å bruke dem igjen på høsten etter en varm sommer.

  Her skal vi se litt på vanlige feil på varmekabler og hvordan du kan feilsøke og rette feilen for å få varme og gode gulv igjen.

  Les også guide til varmekabel: Hvordan velge riktig varmekabel.

  Varmekabel anlegget i boligen består i hovedsak av to, – til tre ting.

  • Termostat
  • Varmekabler
  • Evt gulvføler
  For å løsne disse termostatene må du ta av det lille hjulet og skru ut en skrue.

  Vanligste feil med varmekabler

  Her er de vanligste feilene med varmekabler etter å ha jobbet med installering, feilsøking og reparasjon av varmekabler som elektriker de siste årene.

  Sjekk at ledningene sitter godt i termostaten.

  Løse ledninger

  Kobber er et mykt metall og kan, om dem ikke var skrudd godt nok til i starten løsne fra termostaten. Dem behøver ikke å være så løse at de faller helt ut nødvendigvis. Litt dårlig tilkobling på en av ledningene inn og ut av termostaten er nok til at varmekablene ikke fungerer.

  Sjekk termostaten for løse ledninger.

  • Ta strømmen & mål at du har tatt riktig sikring, eventuelt ta hovedsikringen.
  • Åpne opp termostaten.
  • Dra den forsiktig ut og napp litt i ledningene som går inn i termostaten. Sjekk at de sitter ordentlig godt fast. Ta en ledning av gangen så du ikke glemmer hvor hver ledning skal skrus til.

  Varmekabel termostater sitter fast på forskjellige måter. Noen har en liten skrue som vanligvis er skjult under «temperaturhjulet» foran, mens andre er festet med klemmer på sidene. Bruk isåfall et flatt tynt skrujern og press det inn imellom ramme og termostatlokk, vipp ut.

  Defekt termostat

  Etter løse ledninger er defekt termostat høyt oppe på listen over vanlige feil på varmekabler. Termostater har mye elektronikk i seg og det er flere ting som kan gå galt, f.eks om man har hatt overspenning i boligen etter lynnedslag, o.l.

  Jeg vil anta at «85%» av feilene med varmekabler skyldes en defekt termostat som må byttes.

  MTC2 er en rimelig og robust modell jeg bruker svært ofte /Elektroimportøren
  • Sjekk at den «klikker» når du stiller den opp og ned, det kan ta noen sekunder fra du stiller den til den klikker inn.
  • Ikke alle har lysdioder, men om din har det så sjekk at den lyser i fargen rødt når termostaten stilles opp, og fargen grønt når temperaturen stilles ned (mest vanlige farger).
  • Ta den ned og sjekk om du kan lukte «brent» elektronikk. Det er en ganske særegen lukt som er lett å kjenne igjen. Se også om du kan se sot o.l i elektronikken.
  • Les mer om feilsøking på varmekabel termostat.
  Finn flere typer termostater i farger /Elektroimportøren.no

  Defekt varmekabel sløyfe

  En sjelden feil, men det kan oppstå. Vanligvis skjer slike feil om man gjør noe med gulvet, men de kan også oppstå om varmekablene ikke ble riktig installert, f.eks med luftlommer rundt i støp som over tid vil svi av varmekablene.

  Er varmekablene lagt riktig av et elektrofirma har varmekabel produsentene gode garantiordninger og vil som oftest dekke ny installasjon.

  Varmekabelbrudd sett med termografi

  Her må varmekablene isolasjonstestes og man må måle motstanden, man ser etter overslag mot jord, eller for høy eller lav motstand i varmekabelen.

  Hvis det er feil på varmekabelsløyfe kan man benytte en transformator som sender ut høy DC spenning. Denne vil «gnistre» der feilen ligger, og man kan så se med et termografikamera nøyaktig hvor i gulvet feilen ligger. Ofte kan man da fjerne noen fliser eller parkett i området, grave opp og reparere feilen uten å måtte ta opp hele gulvet.

  Defekt gulvføler

  Det er ikke vanlig at gulvføleren har feil i seg, disse består av 2 ledninger med en motstand på enden som er temperatursensitiv. De vanligste feilene er her at gulvføleren er for kort, eller at den har løsnet.

  Les mer om Feilsøking av varmekabel termostat eller les guide til hvordan du skal velge riktig varmekabel.


  Som oftest vil det hjelpe å bytte ut termostaten med en ny. En rimelig og driftsikker modell jeg ofte bruker i min jobb som elektriker er den Norske Microtemp MTC3 digitale termostaten.
  Denne kan styres via medfølgende gulvføler, den innebygde romføleren eller manuell styring via prosentvis styrke.

  MTC3 Digital Termostat /Elektroimportøren

  Les mer om Belysning til kjøkken og flotte kjøkkenlamper, ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no