Et godt varmt gulv i stue, bad og soverom er deilig, men noen ganger slutter tilsynelatende varmekablene å fungere plutselig. Som oftest oppdager man et problem med varmekablene når man skal begynne å bruke dem igjen på høsten etter en varm sommer.

Varmekabel anlegget i boligen består i hovedsak av to, – til tre ting.

  • Termostat
  • Varmekabler
  • Evt gulvføler
For å løsne disse termostatene må du ta av det lille hjulet og skru ut en skrue.

Vanligste feil med varmekabler

Her er de vanligste feilene med varmekabler etter å ha jobbet med installering, feilsøking og reparasjon av varmekabler som elektriker de siste årene.

Sjekk at ledningene sitter godt i termostaten.

Løse ledninger

Kobber er et mykt metall og kan, om dem ikke var skrudd godt nok til i starten løsne fra termostaten. Dem behøver ikke å være så løse at de faller helt ut nødvendigvis. Litt dårlig tilkobling på en av ledningene inn og ut av termostaten er nok til at varmekablene ikke fungerer.

Sjekk termostaten for løse ledninger.

  • Ta strømmen & mål at du har tatt riktig sikring, eventuelt ta hovedsikringen.
  • Åpne opp termostaten.
  • Dra den forsiktig ut og napp litt i ledningene som går inn i termostaten. Sjekk at de sitter ordentlig godt fast. Ta en ledning av gangen så du ikke glemmer hvor hver ledning skal skrus til.

Varmekabel termostater sitter fast på forskjellige måter. Noen har en liten skrue som vanligvis er skjult under «temperaturhjulet» foran, mens andre er festet med klemmer på sidene. Bruk isåfall et flatt tynt skrujern og press det inn imellom ramme og termostatlokk, vipp ut.

Defekt termostat

Etter løse ledninger er defekt termostat høyt oppe på listen over vanlige feil på varmekabler. Termostater har mye elektronikk i seg og det er flere ting som kan gå galt, f.eks om man har hatt overspenning i boligen etter lynnedslag, o.l.

  • Sjekk at den «klikker» når du stiller den opp og ned, det kan ta noen sekunder fra du stiller den til den klikker inn.
  • Ikke alle har lysdioder, men om din har det så sjekk at den lyser i fargen rødt når termostaten stilles opp, og fargen grønt når temperaturen stilles ned (mest vanlige farger).
  • Ta den ned og sjekk om du kan lukte «brent» elektronikk. Det er en ganske særegen lukt som er lett å kjenne igjen. Se også om du kan se sot o.l i elektronikken.

Defekt varmekabel sløyfe

En sjelden feil, men det kan oppstå. Vanligvis skjer slike feil om man gjør noe med gulvet, men de kan også oppstå om varmekablene ikke ble riktig installert, f.eks med luftlommer rundt i støp som over tid vil svi av varmekablene.

Er varmekablene lagt riktig av et elektrofirma har varmekabel produsentene gode garantiordninger og vil som oftest dekke ny installasjon.

Varmekabelbrudd sett med termografi

Her må varmekablene isolasjonstestes og man må måle motstanden, man ser etter overslag mot jord, eller for høy eller lav motstand i varmekabelen.

Hvis det er feil på varmekabelsløyfe kan man benytte en transformator som sender ut høy DC spenning. Denne vil «gnistre» der feilen ligger, og man kan så se med et termografikamera nøyaktig hvor i gulvet feilen ligger. Ofte kan man da fjerne noen fliser eller parkett i området, grave opp og reparere feilen uten å måtte ta opp hele gulvet.

Defekt gulvføler

Det er ikke vanlig at gulvføleren har feil i seg, disse består av 2 ledninger med en motstand på enden som er temperatursensitiv. De vanligste feilene er her at gulvføleren er for kort, eller at den har løsnet.Interiør & Lampetips

lyspære sotet glass
Svarte dekorasjonspærer /Les mer
Ballroom pendellampe
Les mer om de vakre Ballroom Lampene
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er lysekrone-kjetting-sølv.jpg
Vakre lysekroner i kjetting /Les mer
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Loca-Knax.jpg
Loca Knax – Knaggrekke /Glass og interiør
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er b-4-680x1024.jpg
Sideboard Antikk /Homeroom.no
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er gross-smoke-glass-lampe.jpg
De vakre Gross-lampene /Lampemesteren
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er secto-lamper.jpg
Secto Lamper i tre /Lampemesteren
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Nordic-Light-lysekrone-stearinlys-2.jpeg
Lysestake – Design House /Glass og interiør