Hopp til innholdet
Hjem » Trekke om Steketopp til 6mm2

Trekke om Steketopp til 6mm2

  nye ledninger til steketopp

  Mange bytter i disse dager ut den vanlige steketoppen mot en induksjon topp. Disse krever litt større ampere, som oftest 25A. For å kunne føre frem denne mengden med strøm må man oppgradere ledningsnettet.

  I denne leiligheten var det induksjonstopp som var koblet til den gamle 20A sikringen, dette ble for smått i lengden og de bestemte seg for å trekke om.

  I 16mm røret som gikk i leiligheten var det 2x 4mm2 strømledninger + 1.5mm2 jord-ledning. Dette måtte nå trekkes om til 3x6mm2 PN hele veien.

  Ekstra tynn trekkefjær – Rullinn /Elektroimportøren

  3 x 6 mm2 ledninger er egentlig maks man kan trekke i et 16mm rør, og selv i et «perfekt lagt» rør, er det ikke bare enkelt å få til alltid. Her sleit jeg voldsomt bare med å greie å trekke ut den første gamle ledningen fra røret, så ting lovet ikke godt!  I denne blokka var sikringskapet ute i gangen, ovenfor sikringskapet var det en dekkplate som skjulte rørene på oversiden. I røret som gikk til steketopp og komfyr var det litt slakk, derfor måtte jeg fjerne platen, klippe og korte inn røret.

  Når man skal trekke tykke ledninger igjennom et lite rør med trekkefjær er det viktig å gjøre «trekkeklumpen» så liten som mulig. Her tynner jeg ledningene, og etterlater bare 2-3 kordelere på hver ledning.

  Klem igjen kobberet med en spisstang etter at du har ført endene igjennom trekkefjæra. Slik blir den minst mulig.

  Tape så ledningene/kobberet stramt sammen. Spesielt viktig i overgangen der hvor isolasjonen er fjernet slik at ingenting huker seg fast i røret underveis. Ta på rikelig med glidemiddel.
  Glidemiddel for elektro, vel å merke.

  Dra ut nok med ledning for hver gang, la ledningen være så «rett» som mulig. Dra dem direkte ut av ledningtrommelen så du unngår bøyer underveis, slikt øker friksjonen.  Om det er vanskelig å trekke, eller trekkefjæra er glatt pga glidemiddel, bruk isåfall en liten papirbit rundt fjæra og klem fast med en spisstang med begge hender.

  Påfør rikelig med glidemiddel underveis i trekkingen. Ledningene blir overraskende raskt tørre og fulle av friksjon.

  Det gikk overraskende bra å trekke nye ledninger. Nå skal det monteres ny 25A sikring til steketopp!

  Hos elektroimportøren finner du den kjempegode (og lavtbyggende) komfyrvakten MicroSense, Her er også PN-ledninger i mange størrelser.

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.