Hopp til innholdet
Hjem » Montere og Koble Utendørs Stikkontakt med Lås

Montere og Koble Utendørs Stikkontakt med Lås

  Om man ønsker kontroll over en utendørs stikkontakt så vil en låsbar variant være en god løsning. Dette kan være praktisk for å hindre andre i å bruke din strøm i fellesareal og garasje, eller som her – forhindre at uvedkommende benytter den til å f.eks lade bilen.

  Denne leiligheten befinner seg i første-etasje, og er vendt mot en gjesteparkering, her kan det være lurt med en låsbar stikkontakt.

  Låsbar stikkontakt fra Elko


  Trekke om ledningene til PN- og slå ut dreneringshullet på baksiden av stikkontakten.

  Her stod det tidligere en utendørs ringeklokke itillegg til dørklokke systemet for denne leiligheten og resten av blokken, de hadde dermed ikke behov for to systemer.

  Jeg kunne dermed bruke røret som gikk den tidligere ringeklokken og trekke om ledningene til PN 3G 2.5mm2.

  Vatring og festing

  Etter stikkontakten er montert kan den kobles, jeg liker å en liten ekstra «bøy» på ledningene i tilfelle noe annet kommer i ettertid.

  Så fuger man hullet inn til røret for å forhindre vanninntrengning.  På den andre siden kommer PN ledningene fra stikkontakten inn bak dørtelefonen.

  Plassert under dørklokken er det en trådløs termostat for vannbåren varme, pluss en lysbryter for gangen. Siden det ikke gikk eget rør imellom dørtelefon og lysbryter måtte jeg trekke en kabel imellom dem, bak veggen.

  Til det bruker jeg en bit PFXP 3G 2.5mm2 som er godkjent for å ligge inne i vegg uten rør.

  Jeg monterer på ekstra isolasjon over PN-ledningene for å forhindre så mye elektromagnetisk støy som mulig på KAT5 og dørtelefonen.
  Sannsynligvis ville det gått greit uten, det som regel når sterkstrøm og svakstrøm ligger sammen i et rør at man får forstyrrelser, men det er uansett greit å sikre seg så godt som mulig.

  PN og PFXP kobles sammen i 2’er WAGO koblingstykker.

  Nede i lysbryteren hvor PFXP’en ender opp finnes også fast-sterkstrøm som jeg vil koble meg på. Dette går på sikringskursen for gangen. Her bruker jeg 5’er Wago koblingstykker.

  Etter alt er koblet slår jeg på sikringen og tester stikkontakten med Eurotesteren min, på autosekvens tester den alle nødvendige sjekkpunkter som bl.a kortslutningstrøm, at jordfeilbryteren fungerer og at isolasjonen i ledninger og koblinger er god nok.

  Ferdig koblet utendørs stikkontakt med lås!

  Sjekk pris på låsbar stikkontakt hos Elektroimportøren.no

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.