Hopp til innholdet
Hjem » Varmekabel termostat virker ikke, hvordan finne feilen?

Varmekabel termostat virker ikke, hvordan finne feilen?

  Når kuldegradene kryper nedover, så slår man på varmekabel termostaten og.. ingenting skjer. Varmekabelen som fungerte fint i vår, vil plutselig ikke virke? Hva kan være feil på varmekablene?

  Idag var jeg hos en kunde som mente at det var feil på tre forskjellige varmekabler i boligen. Bad, stue og gang.  Bruk føttene, ikke øynene når du stiller temperaturen.

  Ikke se deg blind på hva termostaten viser

  Første termostat jeg sjekket var på badet, her viste målingene at termostaten og varmekablene fungerte som dem skulle, problemet var at kunden (forståelig nok) hadde satt temperaturen på 20 grader, uten at det var 20 grader i gulvet.

  • Alltid føl deg frem til riktig temperatur.
  • Man kan få ukorrekt temperatur-tall av mange ting:
   – Hvordan temperaturføleren ligger i bakken, avstand til varmekablene, monteringshøyde på termostaten, luftsirkulasjon, etc.
  Termostaten fungerte, man måtte bare justere opp temperaturen.

  På digitale varmekabel termostater må du derfor alltid føle deg frem til riktig temperatur. Selv om det står 20 grader i displayet vil du kanskje måtte sette den på 24 grader for å få riktig temperatur.

  Feil nr 2 & 3 – Termostat slapp ikke igjennom strøm.

  Feil på varmekabel i stue og gang. Selv om termostaten lyser så slipper den ikke igjennom strøm til varmekablene. Først må vi da sjekke at varmekablene faktisk fungerer, da bruker vi en eurotester/isolasjonstester.  Vi tester at isolasjonen er i orden, her er kravet som ellers 1 megaohm. Vi sjekker også motstanden i selve varmekabelen, om denne er 0 eller 9999 er det naturligvis noe galt. 136 i ohm kan stemme fint med størrelsen på rommet.

  Isolasjonstest.
  ohming / motstandsmåling av varmekabel

  Feil i varmekabelen kan også skyldes at det er løse tilkoblinger, men i denne termostaten satt dem godt. Se også vanlige feil på varmekabler.

  Montering av varmekabel termostat

  Ny termostat og kobling av gulvføler. Rekkefølge på klemmene har ikke noe å si.

  Sannsynligvis er det derfor noe galt med selve termostaten, og jeg monterer derfor en ny.

  Trekk ny gulvføler

  Når du monterer en ny varmekabel termostat bør man alltid trekke om gulvføleren også. Den gamle gulvføleren kan være kalibrert til en annen termostat eller en eldre modell.

  • Dytt gulvføleren så langt du kommer.
  • Klipp den så du har 5-6 cm.
  • Trekk den litt opp og avmantle forsiktig i kappen.
  • Trekk av kappen og dytt den tilbake helt ned.
  • Da slipper du mye stiv følerledning i boksen.
  Kobling av varmekabel og tilførsel.

  Å bytte til en ny termostat løste problemene. Siden det er sjeldent at selve varmekabel sløyfen forårsaker problemet, vil det som oftest hjelpe å bytte ut varmekabeltermostaten med en ny modell.

  Les gjerne Guide til varmekabel – Hvordan velge riktig varmekabel til forskjellige rom, eller feilsøke vanlige feil på varmekabler.

  Mtc Termostat fra Micromatic /Elektroimportøren
  MTC3 – En god, rimelig og driftssikker termostat med mange funksjoner jeg ofte bruker på jobb /Elektroimportøren

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.