Hopp til innholdet
Hjem » Tynne taklamper – Montering av lavtbyggende lamper i garasje

Tynne taklamper – Montering av lavtbyggende lamper i garasje

  Når man skal velge belysning i garasjen kan man velge mellom klassiske lysarmaturer eller moderne led-taklamper. Fordelen med led-taklampene er at disse bygger svært lite og sprer dermed bedre lyset omkring i garasjen, man får også lengre levetid og man slipper skifte av lysrør.

  Meta LED 15W IP44 – Lavtbyggende taklampe /Elektroimportøren
  18W lav taklampe fra V-Tac /LEDlyskilder.no

  Avira serien fra Prios er en moderne serie av lavtbyggende taklamper som både kommer i rund, firkantet eller rektangulær versjon. Lampene bygger bare 3.6 cm i høyden og egner seg derfor fint hvor man ønsker tynne taklamper, f.eks hvor takhøyden er lav.

  Avira Lavtbyggende lampe fra Prios /Lampegiganten.no

  Et LED panel er også et flott alternativ dersom du ønsker en lavtbyggende lampe som gir godt lys som sprer seg fint i rommet. LED Paneler kommer i kvadratiske og rektangulære former, med og uten en separat fjernkontroll for styring av lys. Slike lavtbyggende taklamper er fine til garasje, kjeller eller der hvor du vil ha noe enkelt som gir godt lys.

  LED panel med styring via fjernkontroll /Lampegiganten

  Idag skal jeg montere tynne, runde taklamper av led i taket på en garasje. Taket er av betong og jeg må også legge synlig ledning fra bryter og via lampene. Det skal også opp stikkontakter til garasjeporter som jeg må ta hensyn til når jeg skal legge opp ledningene.

  Her er taket hvor lampene skal monteres, det skal også opp to stikkontakter, en til hver garasjeport. Siden bakveggen i garasjen skråner litt tar jeg utgangspunkt i fronten av garasjen når jeg skal måle opp.

  Oppmåling av hvor lampene skal plasseres


  Tynne taklamper i led som skal opp

  Jeg starter med å måle opp hvor selve taklampene skal henge. Jeg velger å legge festet litt på skrå slik at det blir enklere å komme under med en kabel på undersiden uten at den kommer i konflikt med takfestene. Her bruker jeg en 5.5 mm betongbor på bankedrill, plugger og gipsskruer.

  Siden disse taklampene er tilpasset montering direkte på tak og med ledningen inn via takboks blir vi nødt til å montere på noen avstandsstykker slik at det blir plass til kobling og ledning på undersiden.

  Etter at taklampene er montert begynner jeg med å bore opp hull til feste av ledningen i taket. Jeg skal bruke en PR ledning og bruker DKS til å feste kabelen opp i taket. Her bruker jeg 6mm betongbor.

  Når man skal feste en ledning synlig begynner man normalt med det første festet 4-6 cm etter en sving eller i starten/slutten. På midten tilpasser man antall fester etter lengden, men normalt 17-22 cm avstand.

  DKS 3-13 som jeg brukte fra Castor /Elektroimportøren

  DKS er fantastiske for å feste synlig ledning i betong og kan brukes på de fleste kabler, også utendørs da den er UV-bestandig. Når man skal legge opp en PR kabel bøyer man den opp mot taket samtidig som man beveger seg bortover. Da får man en fin ledning som ikke henger.

  Etter at jeg er ferdig med den bakerste raden skal jeg begynne på rad 2. Siden stikkontaktene kommer i midten av lampene legger jeg opp den ledningen først slik at ledningene ikke behøver å krysse hverandre.  Først ledning til bakerste rad, så stikkontakter, så fremste rad med lamper. Da slipper man at ledningene krysser hverandre.

  Jeg monterer så taklampene i garasjetaket. Siden det er tørt og fint og man behøver verktøy for å ta ned lampene bruker jeg wago-koblingsklemmer bak. Farge på farge. Se også hvordan du kan koble en lampe.

  Ferdig montert taklampe

  Alle ledningene går bort i en TEK kanal. Disse er dype og man kan kjøpe bokser som veggbryter, dimmer, etc kan monteres i. I denne garasjen skal lyset styres av en veggmontert bevegelsesbryter som slår på lyset når noen går inn, eller når man kjører bilen inn i garasjen.

  Bevegelsessensor istedenfor bryter til garasje /Elektroimportøren

  Når alt var ferdig og strømmen kom på så gav lampene et godt lys i hele garasjen. Noe som er så bra med disse lampene er at disse kommer høyt opp i taket slik at lyset spres godt, og at de bygger så lite slik at man ikke behøver å tenke på at port eller lignende skal treffe dem.

  Firkantet og lavtbyggende taklampe IP44 – til bad og garasje /LEDlyskilder

  Les mer om svarte taklamper og plafonder, utenpåliggende downlight eller tips til god belysning i stue.