Hopp til innholdet

Ikoniske Italienske Designlamper 1929-1969

Italienske vintage designlamper fra 1929 til 1969. Her kan du se noen av de mest ikoniske og hyllede designlampene fra Italienske designere over en periode på 40 år.

Kjente Italienske designere som Gino Sarfatti, Gio Ponti, Vico Magistretti var pionerer både før – og etter andre verdenskrig innen Italiensk design og skapte ikke bare lamper, men lagde også møbler, tegnet bygg og grunnla flere store Italienske lampemerker som består til den dag idag.

Vico Magistretti – Italiensk designer som stod bak en rekke kjente lampedesign

1929 – Luminator av Luciano Baldessari

Opprinnelig designet som en mannekeng for tekstiler for en utstilling i Barcelona i 1929. Luminator ble senere omgjort til en lampe for en privat kjøper, videreutviklet og solgt på markedet i 1933. Lampen var hypermoderne for sin tid med rustfritt stål i kombinasjon med art-deco kontrastfarger.

Luminator /Luceplan

1932 – Bilia fra Fontana Arte

Italienske Gio Ponti var en eklektisk Italiensk designer som var begavet i alt fra arkitektur til grafikk, industriell design og kunst. Ponti var redaktør før Domus magasinet og i 1932 grunnla han Fontana Arte. Hans ikoniske designlampe Bilia er fremdeles svært populær idag.

Bilia / Fontana Arte

1940 – Modell 2003 for Arteluce

«Modell 2003» var en av de første lysekronene som Gino Sarfatti designet for Arteluce og ble startskuddet for hva som ble en helt ny sjanger av lysekroner, nemlig «sputnik» designet. Modell 2003 er ikke lengre i produksjon, men er man heldig kan man finne en slik lampe på auksjoner hvor disse som oftest selges for flere hundretusen kroner.

Auksjonsmodell til 211.000 kroner

1951 – 548 for Arteluce (Nå Astep)

Gino Sarfatti var en inflytelsesrik Italiensk designer som skapte over 400 lamper iløpet av 30 år. Hans karriere begynte ved at han startet opp designhuset Arteluce i 1939.

Hans 548 bordlampe er fremdeles en svært populær lampe som bruker indirekte belysning for å gi et behagelig lys pakket inn i fantastisk design. 548 arven tas nå vare på av firmaet Astep og Alesandro Sarfatti, barnebarnet til Gino Sarfatti.

548 Bordlampe /Lampemesteren
548 Bordlampe /Lampemesteren

1954 – Glass Bordlampe av Max Ingrand

For Italienske Fontana Arte skapte den Franske glassmesteren og dekoratøren Max Ingrand denne tidløse og flotte bordlampen nesten kun ved å bruke hvitt glass.

Fontana Glasslampe /Lampegiganten.no

1955 – Stilnovo Lysekrone

Etter andre verdenskrig kom det en bølge av Italienske designere som eksperimenterte med nye, og nå ikoniske design. Bl.a Corrado Aroldi, Gaetano Sciolari, Alberto Fraser, Joe Colombo, Ettore Sottsass og Gaetano Scolari.

Gaetano Scolari sin lysekrone er blitt et landemerke i Stilnovo’s designhistorie med sin molekulære og geometriske form som inkluderte nye material kombinasjoner som opalt glass og messing.

Stilnovo lysekrone

1958 – 2097 Lysekrone for Flos

Nok en ikonisk designlysekrone fra Italienske Gino Sarfatti. Sarfatti skapte 2097 i 1958 og er like dramatisk og moderne idag som den var for over 50 år siden. Dette spennende designet er relansert i flere nye farger, bl.a svart, krom og blank messing.

2097 Lysekrone Flos /Lampemesteren

1960 – 237 – Astep

Med sin munnblåste opale glasskule er modell 237 en ikonisk vegglampe og bestselger for Astep. Designet i 1960 av Gino Sarfatti er modell 237 en blanding av det mid-moderne og futurismen.

På grunn av sin popularitet har Astep videreutviklet design-serien til å inkludere flere varianter av vegglampen, men også lysekroner.

Modell 237 – Astep /Lampemesteren

1960 – Gatto for Flos

Designet i kokong formen som Castiglioni brødrene var kjent for. Gatto eller «liten katt» består av en stålstruktur med et hvitt-pudret overtrekk. Resultatet er en myk og diffust opplyst lampe som kan minne om en varmluftsballong, eller kanskje et sirkustelt. Uansett er Gatto en ikonisk bordlampe som egner seg fint som dekor lys.

Gatto – Flos /Lampemesteren

1962 – Taccia av Flos

Taccia er en ikonisk lampe innen Italiensk design og ble formet med ideen om å skape en lampe hvor enkelthet og indirekte lys var i fokus, men endte opp med en ganske kronglete start som var alt annet enn enkelt.

Opprinnelig ble Taccia designet av Achille og Pier Giacomo Castiglioni i 1958. Den opprinnelige ideen om å benytte plast i skjermen medførte problemer med varmeutviklingen fra pæren i lampen. I 1962 tar derfor Flos over designet og benytter glass og aluminium som tåler varmen.

Fra 2010 og med inntoget av moderne led-løsninger begynte Flos derimot igjen å eksperimentere med plastskjerm som var tro mot den opprinnelige designideen, og den nye lampen av PMMA stod klar i 2016 – og var nå i tråd med hva brødrene Castiglioni så for seg tilbake i 1958

Taccia – Flos /Lampemesteren
Taccia – Flos /Lampemesteren

1963 – E63 fra Bieffeplast og Fontana Arte

Designet av Umberto Riva i 1963. Umberta Riva ble, etter å ha studert i Venezia under Carlo Scarpa (en Italiensk arkitekt og professor i arkitektur ved Kunstakademiet i Venezia) en inflytelsesrik designer i Italia som var kjent for sitt store detaljfokus. E63 var et resultat av en designkonkurranse som i 1969 ble satt i produksjon av Fontana Arte og Bieffeplast, men videreutvikles idag av Tacchini.

E63 / Tacchini

1964 – Nesso fra Artemide

Nesso var et produkt av sin tid hvor 60’tallets futurisme og nye hypermoderne materialer ble brukt til å skape fantastiske designlamper. Opprinnelig konstruert i fiberglass, men ble senere byttet til såkalt «uknuselig» hammerglass. Nesso har en fin og myk buet form som lyser opp når pæren skrus på.

Nesso – Artemide /Lampemesteren
Nesso – Artemide /Lampemesteren

1965 – Eclisse for Artemide

Eclisse ble designet av Vico Magistretti og har en vridbar innerskjerm som skulle etterligne hvordan månen beveger seg over nattehimmelen. Reflektoren kan vris helt åpen for å gi et sterkt, direkte lys. Eller den kan vris igjen for å få et vakkert glødende lys.

Eclisse – Artemide /Lampemesteren
Eclisse – Artemide /Lampemesteren
Eclisse – Artemide /Lampemesteren

Eclisse kom i 2021 ut i ny drakt med fire nye spennende farger og materialer, kobber, gull, krom og sort. Disse dekorative nye fargene gir en spennende ny og moderne look til denne klassikeren fra 1965.

Eclisse i nye farger 2021 /Lampemesteren.no
Eclisse i nye farger 2021 /Lampemesteren.no

1967 – Coupé fra Oluce

Coupé er en permanent del av ustillingen hos MoMA i New York og “Neue Sammlung” Museum i Munchen. Med inspirasjon fra modernismen er Coupé en tidløs designlampe som viser hvordan form og funksjon kan spille på lag.
Designet av Joe Colombo, Coupé vant i 1968 den internasjonale designprisen fra det Amerikanske instituttet for interiør-design.

Coupé fra Oluce /Lampemesteren
Coupé fra Oluce /Lampemesteren
Gull-farget jubileumsmodell fra Oluce /Lampemesteren


Historien om Italiensk design er spennende og har mange kapitler. Flere artikler om hvordan Italiensk lampe og belysning design utviklet seg videre fra midten av 60-tallet, igjennom 70/80-tallet, og frem til idag vil snart komme.