Hopp til innholdet
Hjem » Lys i rekkverk – Montering av led-strips under håndløper i trapp

Lys i rekkverk – Montering av led-strips under håndløper i trapp

  En stilig løsning for belysning i trappen er å montere lys langs rekkverk og håndløper som lyser ned mot trappetrinnene. Dette gir et moderne og indirekte lys som både ser fint ut, men som også gir et praktisk og helhetlig lys. LED strips kan monteres både i nye og eksisterende rekkverk, men mens man på nye rekkverk og håndløpere ofte får mulighet til å velge en innslisset løsning hvor led-lyset plasseres, vil man måtte finne på andre løsninger på eksisterende trapper.

  I denne trappen ønsket kunden at vi monterte led-lys langs håndløper som lyste opp trappetrinnene ned mot kjelleren.

  Vi monterte en led-profil som var bevegelig nok til å kunne følge kurven til håndløperen. Slik led-profiler har skruehull i midten av profilen, men for å kunne feste denne til treverket måtte vi bore opp nye skruehull i kanten av profilen.

  En LED-profil er viktig når man monterer led-strips. Denne vil gi et godt feste som holder seg over tid, men den vil også spre varmen fra led-stripsen slik at levetiden økes og ved å feste på en diffusor kan man spre lyset bedre og jevnere.

  LED-profil som kunne følge kurvene til håndløperen /LEDlyskilder.no

  Det finnes et stort utvalg av led-strips på markedet, men til denne løsningen valgte vi en COB-led strip. Disse har svært tettsittende led dioder som gir et veldig fint og jevnt lys hvor man ikke kan se diodene. En COB led strip er som oftest også tynnere i bredden, noe vi trengte til denne led profilen.

  COB led-strip
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profilen ender 10 cm fra hver kant
  COB LED Strip
  Undersiden av håndløperen

  Strøm og styring

  Til å forsyne led-stripen boret vi oss inn i naborommet. I dette tilfellet lagde vi to hull i veggen. Ett skjult hull bak rekkverket som er tilkoblingsledningen til led-stripsen, og et annet hull som gir strøm til driver. Strøm til driver og led-strip tar vi fra en eksisterende lysbryter som stod langs veggen til boden, men man kunne også brukt annen strømforsyning, eks en stikkontakt om dette fantes på boden.

  Hull for strømforsyning – Her brukes en PR ledning mellom.
  Tilkoblingsledning for led-strip
  Driver til høyre med strøm via PR

  Lysstyring via trådløs dimmer

  Til å styre led-stripsen monterte jeg en trådløs PLEJD dimmer. Her ble en bryterpille montert inn mellom led-driver og strøm tilførsel(som jeg glemte å ta bilde av). Den trådløse dimmeren kan plasseres hvor du måtte ønske, og du kan også ha én i bunnen og én i toppen om du ønsker det. Søk gjerne etter «plejd» her på bloggen for å finne koblingseksempler og mer.

  Plejd smarthus system /Elektroimportøren.no
  Test av led-strips, gammel vegglampe ble fjernet.
  Led profilen kan sees om man går ned på huk, men ikke ved vanlig bruk
  LED strips under håndløper sett ovenfra
  LED strips langs rekkverk sett undenfra
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profil med COB strip /LEDlyskilder.no

  Få inspirasjon til belysning i hjemmet, se blant annet LED strips i tak og vegg – Inspirasjon til dekorativ belysning, Lys til trapp – Inspirasjon og tips om trappebelysning og Belysning til kjøkken – Fine lamper til kjøkkenet.