Hopp til innholdet
Hjem » 600 År med Interiørdesign – Se stilene forandre et rom

600 År med Interiørdesign – Se stilene forandre et rom

  Interiørstiler igjennom tidene – Fra Renessansen til Art Nouveau, til det post-moderne og videre til idag. Se hvordan klassiske interiørstiler og de mest kjente interiør trendene igjennom tidene kan forandre et rom.

  Interiørdesignerene hos HomeAdvisor har skapt et unikt prosjekt som viser hvordan interiør-design har gått igjennom mange trender og forandringer de siste 600 årene. Fra trepaneler i renessansen, til funky abstrakt møblement i post-moderne stil. Sjekk hvordan interiør trender har forandret seg de siste hundre årene.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no

  Renessansen (1400 – 1600)

  Renessansen var gjenfødelsen av kunst og kultur omkring i Europa. Arkitekter fant en nyfunnet glede og entusiasme for dekorasjoner og fine detaljer. Med inspirasjon fra Midtøsten og Asia skapte man dekorative og intrikate mønstre, med geometriske former og symmetri i fokus.

  Lenestol i renessansestil i solid valnøtt /Catawiki.no

  Barokk (1590 – 1725)

  Den katolske kirken, de kongelige og adelen var de første som utviklet denne nye stilen. Under barokken var det overdådighet, storhet, luksus og rikdom som stod i fokus. Interiøret var preget av gyldne farger og detaljer av gull og blankpolert messing. Andre dyre materialer som tropiske tresorter og elfenben var også populære, det samme var blankpolert marmor.

  Barokk ikon fra Russland /Catawiki.no

  Rokokko (1700)

  Rokokko etterfulgte barokken men var på mange måter en etterfølger av samme stil. Den kan beskrives som lettere og mer frigjort enn barokk-stilen, som for mange bedre passet interiørstilen i hjemmet enn den tidligere grandiose stilen. Sosiale sammenkomster i hjemmet begynte å bli populært på denne tiden og rokokko stilen tillot huseierne å vise deres status og rikdom, uten å være for pompøse.

  Gullbelagt lokkekrukke – Rokokko /Catawiki.no

  Neo-Klassisk (1780 – 1880)

  Fri fra pomp og prakten som symbolisterte barokk perioden, i den neo-klassiske stilen var ord som «smakfull», «raffinert» og «tidløs» kjennetegnet på prinsippene bak stilen. Rette linjer og logiske plasseringer av objekter var sentrale elementer i den neo-klassiske stilen. Fargene var milde og møbler, lamper og søyler hentet inspirasjon fra gresk og romersk arkitektur.

  Neoklassisk lampe marmor fra Frankrike /Catawiki.no


  Kunsthåndverk (1860 – 1910)

  Arts and crafts perioden begynte i England som en reaksjon mot mekaniseringen og industrialiseringen som pågikk i samfunnet og innen det kreative miljøet. Nå skulle håndverket til profesjonelle håndverkere hylles i hjemmet. Kunsthåndverk perioden fokuserte på jordnære farger med et fokus på treverk, messing og håndlagde detaljer.

  Bilderamme i Kunsthåndverk stil /Catawiki.no

  Art Nouveau (1890 – 1920)

  Art Nouveau betydde ny kunst for et nytt århundre. Nå skulle interiør-designere kombinere tradisjonell kunsthåndverk med nye industrielle produksjonsteknikker. Møbler og dekor var ekstravagant, geometrisk og moderne, ofte med inspirasjon fra Japansk kunst som Europeerne først nå fikk muligheten til å oppleve.

  Art Nouveau karaffel /Catawiki.no


  Art Deco (1920 – 1960)

  På 1900-tallet var stiler som Bauhaus og modernisme også pregende stilarter som gav mye inspirasjon til Art-Deco stilen. Art Deco var en glamorøs stilart med mye fokus på geometri, eldgamle symboler og naturen, alt på en gang.

  Art Deco var en overflødig stilart hvor designere tok i bruk et vidt spekter av materialer som lakkert treverk, farget glass, rustfritt stål, aluminium, edelstener og lær. Sterke linjer, kontrastfylte farger og materialer som skulle skape et inntrykk av makt og selvsikkerhet.

  Art deco vase /Catawiki.no

  Modernismen (1880 – 1940)

  «Huset er en maskin man skal leve i» sa den Sveitsiske arkitekten Le Corbusier, pioneren bak modernismen. Modernisme stilen var preget av de siste materialer og teknologi, huset skulle være skapt for funksjonalitet, det skulle være komfortabelt og rimelig. Hvis resultatet ble seende pent ut var det mer som en bonus, funksjonalitet og effektivitet var i fokus.

  Nesso – Artemide /Lampemesteren


  Bauhaus (1919 – 1934)

  Bauhaus var en skole for kunst og arkitektur som eksisterte i bare 14 år før den ble stengt av Nazi regjeringen i 1933. Bauhaus var et avskudd av modernismen, men med et større preg på det menneskelige element og håndverk.

  bauhaus lampe /Catawiki

  Myk og moderne (1930 – Idag)

  Myk modernisme med rustikke elementer inspirert av skandinavisk stil. Her videreføres trendene fra modernismen, men med integrasjon av naturlige elementer i form av planter og materialer som bambus.


  Postmoderne stil (1978 – idag)

  I et postmoderne interiør er hvert objekt et samtaleemne, på 1980 tallet løsnet artister som Andy Warhol, Marchel Duchamp og Jeff Koons kjettingene til modernismen og tilførte en solid dose humor, sprøhet og selvtillit.

  Postmoderne Avisstativ /Catawiki.no

  Moderne / Minimalisme (1980 – Idag)

  Den minimalistiske stilen låner de rene linjene fra modernismen og tilfører mer åpenhet. Stilen kan sees på som en reaksjon mot vår forbrukskultur og samlemani. Her gjelder kvalitet over kvantitet, få – men betydningsfulle dekorelementer over mange. Med gulv som er bare, og vegger som er tomme setter man fokuset på materialene som brukes og de få dekorelementene man velger å ha.

  Skulptur / Catawiki.no