Hopp til innholdet
Hjem » Kobling av dimmer – Faseavsnitt & Touchdimmer

Kobling av dimmer – Faseavsnitt & Touchdimmer

  Å koble en dimmer er ikke en vanskelig sak så lenge man har god oversikt over hvilke ledninger som går til lamper og hvilke ledninger som er fast strøm. Her kan du se tilkobling av en enkel faseavsnitt dimmer og en touch-dimmer.

  Kobling og montering av dimmer (faseavsnitt)

  Qlight Zerodim /Elektroimportøren

  Dette er en Qlight Zerodim 350 dimmer (Elektroimportøren) med liten vriknapp. Denne har et fint moderne utseende og passer inn i standard veggrammer.

  En profesjonell utarbeidet paint illustrasjon som viser hvordan ledningene jeg trakk fra lampen skal kobles.

  Strøm inn på L og ut på lampesymbolet
  Nærbilde av symboler på dimmer

  Den nederste veggboksen er forresten en «bigbox«, dvs at boksen er dobbelt så stor, men at halve boksen ligger skjult under gipsveggen. Til store bryterpaneler er en slik bigbox lur å installere for å få plass til alle koblingsklemmene.

  Denne dimmeren er en enkel faseavsnitt dimmer. På denne behøver man bare å koble strøm inn og strøm ut til lampe. Husk at noen LED dimmere ofte behøver å tilkobles med både L1 (brun) og L2 (blå) for å fungere.

  Ferdig montert dimmer i elko plus 4-vei ramme

  Montere og koble touch-dimmer  I gangen nede har jeg fått et nytt frittstående skap, dessverre står det idag en vanlig vri-dimmer der og den bygger litt for mye ut. Planen er å bytte denne vri dimmeren ut med en touch dimmer. Forhåpentligvis blir det en mindre glipe til skapet.

  Glipe mellom dimmer og skap
  • Start med å slå av strøm og sikring, kontrollmål spenningen.

  Vri av skrufestet til dimmer dekslet. Om dimmeren din sitter litt fast pga overmaling, så vipp den forsiktig fra veggen langs festene.

  Her er dimmer løsnet og når jeg løsnet denne så knakk samtidig kobberkordelene til en PR ledning.
  Det var veldig uheldig og noe man bør tenke på når man installerer en dimmer.

  Ikke avmantle isolasjonen for hardt, kjører du avbiteren ned i kobberen, vil kobber kordelen bli skadet og svekket. Da vil den kunne knekke av når du dytter dimmeren på plass – eller som nå, når man vrir den ut av festene.

  knekt kordeler

  Siden min gamle dimmer var en to-fase LED dimmer, altså både L og N. Og min nye dimmer er en en-fase dimmer (bare L). Så fører jeg blå inn i wago-klemmen og benytter kun brun.  • Husk hvilken leder som går ut av dimmer og til lampen. Bøy den litt, eller lag et tusjmerke på den. Ellers er det fort gjort å blande inn og ut.
  Min nye touch dimmer fra Qlight /Elektroimportøren

  Min nye touchdimmer. Her skal bare brun (L) inn. Den skal inn på L symbolet. Vanligvis ser man et symbol ut til lampe fra dimmer, mens her står det «load».

  Ny touch dimmer montert. Den bygget litt mindre, men ikke optimalt.
  Jeg får flytte om på denne snarlig.. En fordel er at den ikke vil slå seg av og på, selv om skapet står helt inntil.

  Touch dimmeren fra Qlight kommer i to varianter, en dobbel som jeg hadde og en mono for en enkel bryter. Betjeningen er enkel. Med et raskt trykk slår den seg av/på, holder man inne knappen dimmes lampen opp/ned. Se utvalget og pris på Elektroimportøren.