Hopp til innholdet
Hjem » Farger på skrusikringer og bunnplugg

Farger på skrusikringer og bunnplugg

  farge på skrusikringer

  Skrusikringer er sikringer av den gamle typen, dette er smeltesikringer, også kalt UZ. Disse skrusikringene benytter farger for å skille forskjellig størrelse i ampere fra hverandre.
  Selv om de fleste moderne installasjoner benytter automatsikringer i sikringsskapet og knivsikringer som inntakssikring, finner man fremdeles eldre skrusikringer i bruk.

  Som oftest står skrusikringer igjen som inntakssikring/kortslutningsvern men man benytter automatsikringer til resten av strøm anlegget, men skrusikringer benyttes også fremdeles som forbrukskurser i sikringsskap og tavler.  Nedenfor er fargene som brukes i skrusikringer og i bunnplugg slik at du lett kan se forskjell.

  FargeSikringstørrelse
  Ampere
  Rød10A
  Grå16A
  Blå20A
  Gul25A
  Svart / Sort35A
  Hvit50A
  Kobber / Oransje63A

  Bilder av skrusikringer og plugg

  Her er en enkel bildefremstilling av forskjellige sikringer og bunnplugger som viser de forskjellige fargene fra forskjellige produsenter. Selv om fargekoden er lik fra produsent til produsent, kan nyanser skille noe.

  10A Bunnplugg og skrusikring
  16A Bunnplugg og skrusikring
  20A Bunnplugg og skrusikring
  25A Bunnplugg og skrusikring


  35A Bunnplugg og skrusikring
  50A Bunnplugg og skrusikring
  63A Bunnplugg og skrusikring

  Ta av belastningen når du skrur ut sikringen

  Når du skal skru ut inntakssikringen bør man ha lite eller ingen belastning (strømforbruk). Det lureste er å vippe ned eller skru ut flere av forbrukskursene før man også slår av hovedsikringen i sikringsskapet.

  Fine blanke bunnplugger uten form for perling
  Ikke like fin. Her er det også brukt en skive på tilkoblingen. Denne har skapt varmgang og isolasjonen smelter bort (sort ledning)

  Om man ikke fjerner belastningen har skrusikringer en tendens til å danne «perler» av metall på pluggsiden av skrusikringer. Dette kommer av gnisten som oppstår når man skrur ut sikringen med belastning/strømforbruk.

  Ved gjentatte ganger vil denne perlen kunne bygge seg opp, og man kan ende opp med en mindre flåte for strømoverføring, og dermed også varmgang.