Hopp til innholdet
Hjem » Koble støpsel på gummikabel

Koble støpsel på gummikabel

  Koble støpsel på gummiledning

  Å koble støpsel på en gummikabel er stort sett lik prosess som hvilken som helst annen støpsel kobling. Men det er allikevel noen forskjeller, spesielt med avmantling og behandling av de tynne kobber kordelerne i gummiledningen.

  Idag skal jeg bytte et titalls støpseler hos en industribedrift som har behandlet sine støpsel ganske hardhendt kan man si, noen er påkjørt, mens andre er bare ødelagt av at noen har brukt en jernbinder og kortsluttet kabelen.. Jaja, dem gjør forhåpentligvis ikke det igjen.

  Å fjerne isolasjonen på en gummikabel er en litt mer delikat affære enn en vanlig pfxp eller pr. Her er det veldig fort gjort å skade lederene under isolasjonen om du kutter for dypt.

  Lag et fint og tynt snitt med kabel avmantlingstangen eller en kniv og bøy gummikabelen frem og tilbake til isolasjonen knekker av. Skader du isolasjonen og ser kobber så begynn på nytt.

  Demonter støpselet, normalt er det en skrue som holder støpselet mekanisk sammen. I dette tilfellet var denne plassert på siden, løsne den og før skrujernet inn i underkant (der ledningen kommer) og press ut koblingstykket. Løsne så strekkavlasteren.

  For å finne riktig lengde på ledningene plasserer jeg gummikabelen på strekkavlasteren og bøyer lederne slik at de treffer koblingsstykkene, da er det lett å se hvor mye ledning jeg trenger uten å lage for mye «krøll».

  Til avmantling bruker jeg en avmantlingspistol, jeg har virkelig begynt å like denne. Man får perfekte avmantlinger uten å skade de tynne kobberkordelerne. Elektroner ferdes på utsiden av kobberledingene, og ved hakk kan man få unødig varmgang.

  På gummiledning benyttes det tynne kordelere (RK), i motsetning til PN som er mellomtykke kordelere, må han ha niter på RK ledninger. Disse er for tynne til å klemmes fast direkte under skruene, da vil dem flise seg ut og er du heldig får man god kontakt på halvparten av dem uten niter.

  Jeg bruker en nitetang med en rekke skråstilte klemmer som gir et godt trykk hele veien rundt niten. Denne passer også flere størrelser fra 0.5 til 4 mm og oppover, kjempekjekt verktøy du kan bestille på Elektroimportøren.no. Se mer av utstyret som er brukt nederst.

  Skru så igjen strekkavlasteren og skru alt sammen.

  Utstyr brukt

  Gummikabel
  Gummistøpsel
  Avmantlingspistol
  Niter
  Nitetang
  CC22 avbiter (blåtang)