Tåler PFXP Kabel Vann?

Tåler PFXP Kabel Vann?

PFXP er en flott og anvendelig installasjonskabel som mange tenker at kan brukes “overalt”. Ved større installasjoner kjøper man gjerne inn en hel trommel på 200 meter eller mer. Men kan man bruke PFXP i vann eller i bakken?

Kort svar: Nei, benytt istedet PFSP eller Powerflex. En pfxp kabel vil “suge” til seg vann over tid.

Idag bedrev jeg feilsøking på en lokal industribedrift. Problemet viste seg å være full kortslutning mellom alle faser ( L1, L2 og L3), Ikke N/Jord.’

Først sjekket jeg alt tilkoblet utstyr, porter og utekontakter. Jeg kunne ikke finne feilen og stusset voldsomt på dette.
Etter alt var frakoblet i begge ende ble det jo tydelig at noe var galt med selve kabelen, denne gikk ned i bakken og jeg mistenkte da først at noe kunne ha truffet røret i bakken siden de nylig hadde installert og festet en ny sag.

Når vi dro den ut fant vi ut at den lå i vann, slik har den ligget lenge. Faktisk har kabelen ligget der i nesten 3 år før den fikk feil.

PFXP suger nemlig til seg vann over tid, ikke mye, men den vil gjøre det.

Vi undersøkte kabelen og fant at den var “gjennomgående” kortsluttet, altså selv om vi delte den i to, tre, seks biter osv, så viste det seg at kortslutningen var konstant over hele lengden.

Derfor, bruk riktig kabel for installasjon i bakken, f.eks PFSP eller Powerflex, men sjekk altid hva produsenten av kabelen går god for.

Hvor mye strøm er dødelig for et menneske?
Hvor mye strøm er dødelig for et menneske?

Vi har gjennom oppveksten lært oss å ikke leke med strøm og ikke plukke i stikkontakter. Elektrosikkerhet er viktig, men hvor mye strøm skal til før det blir dødelig? Vi skal her ta for oss …

Montering av Elbillader – 5 stk på stolpe
Montering av Elbillader – 5 stk på stolpe

Arbeid utendørs på sommeren er som oftest bare gøy, uheldigvis for meg var dette en omfattende jobb som tok flere dager, som oftest i pøsende byger med gløtt av sol. Det skal monteres fem elb…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top