Hopp til innholdet
Hjem » Tåler PFXP Kabel Vann?

Tåler PFXP Kabel Vann?

  pfxp tåler ikke vann

  PFXP er en flott og anvendelig installasjonskabel som mange tenker at kan brukes «overalt». Ved større installasjoner kjøper man gjerne inn en hel trommel på 200 meter eller mer. Men kan man bruke PFXP i vann eller i bakken?

  Kort svar: Nei, benytt istedet PFSP eller Powerflex hvis kabelen skal ligge i bakken eller om det er risiko for at kabelen vil ligge i fuktighet over tid, f.eks i rør. En pfxp kabel vil nemlig «suge» til seg vann over tid.

  Å benytte en PFXP i utendørs installasjon hvor det regner, men tørker opp igjen etterpå vil derimot gå fint.

  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no

  Idag bedrev jeg feilsøking på en lokal industribedrift. Problemet viste seg å være full kortslutning mellom alle faser ( L1, L2 og L3), Ikke N/Jord.’

  Først sjekket jeg alt tilkoblet utstyr, porter og utekontakter. Jeg kunne ikke finne feilen og stusset voldsomt på dette.
  Etter alt var frakoblet i begge ende ble det jo tydelig at noe var galt med selve kabelen, denne gikk ned i bakken og jeg mistenkte da først at noe kunne ha truffet røret i bakken siden de nylig hadde installert og festet en ny sag.

  Når vi dro den ut fant vi ut at den lå i vann, slik har den ligget lenge. Faktisk har kabelen ligget der i nesten 3 år før den fikk feil.

  PFXP suger nemlig til seg vann over tid, ikke mye, men den vil gjøre det.

  Vi undersøkte kabelen og fant at den var «gjennomgående» kortsluttet, altså selv om vi delte den i to, tre, seks biter osv, så viste det seg at kortslutningen var konstant over hele lengden.

  Derfor, bruk riktig kabel for installasjon i bakken, f.eks PFSP eller Powerflex, men sjekk altid hva produsenten av kabelen går god for.