Hopp til innholdet
Hjem » Flytte stikkontakt i vegg

Flytte stikkontakt i vegg

  Når man pusser opp boligen kan det hende at stikkontakter i veggen kommer i veien eller må flyttes. Idag er jeg hos en kunde som har montert en skyvedør og stikkontakten som var montert i veggen måtte flyttes noen meter til siden.

  Stikkontakt som måtte flyttes

  Eieren hadde allerede fjernet selve veggboksen, så røret med ledningene hang løst på andre siden av veggen. Rør og ledninger var nå for korte og må forlenges for å nå frem til den nye veggboksen 2 meter lengre bort på veggen.

  Tynn trekkefjær

  Huseieren visste ikke hvor rørene kom fra og selv om vi prøvde å dra i ledningene for å lytte etter hvor i vegg/tak disse kunne være tilkoblet fant vi ikke ut av det.

  Norskprodusert «Rullinn» /Elektroimportøren

  Jeg dyttet derfor inn min tynne trekkefjær fra norske toolsinvent som har reddet meg i mange slike situasjoner (elektroimportøren). Denne kom frem til takboksen hvor ledningene var tilkoblet, selv med ledningene fremdeles inni rørene.

  Jeg trekker om ledningene

  Ledningene var tilkoblet i takpunktet bak et taklampe, noe som er normalt for eldre boliger. Moderne praksis og krav gjør at slike tilkoblinger av stikkontakter er flyttet ned til enten stikkontaktene selv eller bak lysbryter.

  Røret forlenges

  Rørene forlenges med 16mm korrugert rør og en skjøtemuffe. Røret klamres fast og går ned i den nye veggboksen til stikkontakten som er ca 2 meter lengre bort på veggen fra den gamle.

  Omkobling i takpunktet

  Stikkontakten tilkobles de gamle ledningene i taket og jeg bytter ut de gamle «vrikoblingene» med moderne wago som har pressfjærer.

  Her er det viktig å tenke på at en av ledningene som går inn i takboksen skal gå direkte ned i lampen, dette er bryterledningen fra lysbryteren. Den andre ledningen til lampen må tilkobles de samme ledningene som tidligere, normalt er dette hvit i gamle hus. I nye hus er hvit byttet ut med blå(N), les mer om hva ledning fargene betyr.

  Selve elektrojobben med å trekke om å forlenge rør og flytte stikkontakt tok ca 45 min og med materiell og ledninger havner kostnaden på litt over 1000 kroner.

  Når man skal ha elektriker til å gjøre jobben vil det lønne seg å ha det «åpent og klart» og i tillegg kanskje informere om dimensjoner på rør og lignende. Gjerne send et bilde via MMS tilbake til elektriker slik at elektrikeren er best mulig forberedt.

  Se utvalget av rør, skjøtemuffer og elektromateriell på elektroimportøren.no


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no