Hopp til innholdet
Hjem » Installasjon av Varmefolie – Lavtbyggende gulvvarme til tregulv

Installasjon av Varmefolie – Lavtbyggende gulvvarme til tregulv

  Her skal vi gå igjennom en installasjon av varmefolie som ble gjort i soverom, gang og stue. Varmefolie er ett bra valg når man ønsker gulvvarme uten å bygge for mye i høyden eller støpe varmekabler.

  Guide til installasjon av varmefolie under parkett og tregulv

  Start med å måle opp rommet og notere ned på en tegning. Du behøver ikke å vite arealet som ved installasjon av varmekabel, men bredden og lengden på rommet slik at du kan tilpasse varmefolien.

  Varmefolie kommer i ferdige bredder som man klipper i ønsket lengde. Når du har målt bredden på rommet må du deretter finne ut hvilke bredder som passer. Normalt kommer disse i bredder som øker med 20 cm om gangen, f.eks 20, 40, 60, 80 osv.

  Ett av soverommene varmefolien skal legges i. Rør ut av vegg er 230V tilførsel. Det sorte røret er røret for gulvføleren.
  Varmefolie – Kjøp på nett /Elektroimportøren.no

  Plast under?

  Dersom du skal legge varmefolie i kjellergulv og det ikke er dampsperre fra før under støpen bør du legge ett lag med fuktsperre under isolasjonsplatene.

  I dette huset var det ikke dampsperre fra før, så snekkerene la ut dampsperre som vi etterpå la ett lag med depron 6mm isolasjonsplater på.

  Legg deretter isolasjonsplater. Disse platene skal ligge motsatt vei av hvordan det ferdige gulvet skal legges. Da unngår man at en eventuell skjøt i parketten bøyer seg i en skjøt av isolasjonsplatene.

  Legg isolasjonsplatene forskjøvet/forbandt i forhold til hverandre.

  Underlag med 6mm isolasjonsplater – lagt forbandt og motsatt av retningen på ferdig gulvparkett.

  Deretter kan man rulle ut varmefolien. I dette rommet brukte vi bredder på 120, 80 og 60cm.

  Tilpass etter beste evne med 5-10 cm fra vegger.

  Varmefolie og brann

  Ved varmefolie skal man være ekstra obs på å ikke tildekke varmefolien med tepper, store møbler, skap osv. Dersom du skal plassere møbler i ett rom med eksisterende varmefolie må møblene ikke ha for stort marktrykk uten lufting.

  I dette soverommet vet vi etter dialog med huseier at det skal monteres garderobeskap til høyre for døren, se bilde under. Derfor lar vi dette feltet stå uten varmefolie.

  Feltet til høyre blir tomt da det skal monteres garderobeskap
  Varmefolie lagt i gang (med mellomrom for fremtidig trapp) og i kjellerstue
  Varmefolie – Kjøp på nett /Elektroimportøren.no

  Lag så spor i isolasjonsplatene for ledningene. Her skal det brukes dobbelisolerte ledninger, f.eks RKK.

  Ledninger med dobbelisolering. RKK.
  Etter du har lagd spor kan du tape over med f.eks gaffatape.

  Til varmefolie bruker man en spesialtang med flat tupp og presse. Press først fast ledningen i hylsen og bruk deretter den flate enden på tangen til å presse hylsen fast i kobberlederen som går langs varmefolien. Press fra flere sider for å være sikker på at den sitter godt.

  Presshylser og underlag for varmefolie /Elektroimportøren.no

  Deretter legger man to lag med avklippet vulktape over og under presshylsen. Tapen skal overlappe med ca 1cm på hver side.

  Vulktape lagt under og over presshylsen /Elektroimportøren.no
  Deretter skjøter man sammen alle varmefoliene. Ha kontroll på at du tilkobler blå og sort på hver sin side.
  Gulvføleren kan du installere til slutt. Denne skal ligge imellom platene ett lite stykke ut på gulvet.

  Her kan du se de forskjellige lagene ved varmefolie. Siden dette var en kjeller uten dampsperre er det først ett lag med plast, deretter 6mm isolasjonsplater, varmefolie, ett nytt lag med fuktsperre, så ett lag med papp og deretter parkett.

  Lag av isolasjon, folie og plast.
  Varmefolie – Kjøp på nett /Elektroimportøren.no

  Håper denne lille guiden var nyttig. Les gjerne flere tips om elektro eller belysning, se blant annet CC-avstand og beregning av varmekabel, Lys i rekkverk – Montering av led-strips under håndløper i trapp, guide til valg av varmekabel eller etterinstallering av downlights i tak.