Hopp til innholdet
Hjem » Varmekabler i Bakken – Utendørs varmekabler i asfalt og heller

Varmekabler i Bakken – Utendørs varmekabler i asfalt og heller

    Å legge varmekabler i bakken er som oftest ikke noe problem, man kan asfaltere over dem, eller gjøre som ved dette inngangspartiet på en butikk, legge dem under eksisterende heller.

    Få en snø og isfri oppkjørsel /Elektroimportøren

    Når man skal legge varmekabler i bakken er det viktig at varmekablene faktisk tåler å ligge i bakken. Disse er som oftest ekstra armert, de er sterkere enn vanlige varmekabler og de kan tåle varme, vær og naturens påkjenninger.

    Underlag til utendørs varmekabler?
    Man vil kanskje anta at det vil være lurt å isolere mot bakken når man skal legge utendørs varmekabler for å øke effektiviteten, men det skal man ikke gjøre. Jeg vet om tilfeller hvor telehiv har ødelagt oppkjørsler fordi det blir store forskjeller på bakketemperatur dersom man har isolert med f.eks isopor under varmekablene.

    Varmekabler til snøsmelting skal helst ligge i sand eller veldig finkornet grus, dette er for å mest mulig effektivt spre varmen, samt for å forhindre luftlommer inntil varmekablene.

    Snøsmelting på kommunal gate foran en barnehage – Her Snowmat fra Nexans /Elektroimportøren
    Under bygging – styring for flere store snøsmelting varmekabler. Omtrent 22kW.
    Løfter opp gamle heller og skraper bort smågrusen under.
    Ruller ut varmekabelen, nærmest inngangsparti er det er større over-tak, så vi flyttet den lengre ned mot veien.
    Vi benytter Snowmat /2R 1800W 0,4×14,5m varmematte fra Nexans /Se pris på Elektroimportøren
    Matten er enkel å kutte opp for å lage svinger.

    Legge Varmekabel Under Heller

    Her bruker vi Snow mat fra Nexans, denne kommer på rull og er ferdig lagt i sløyfer på en matte. En slik løsning anbefales, da det å legge varmekabler i fine sløyfer på grus, singel eller sand, vil være mildt sagt vanskelig.

    Her fjernet vi først store deler av singel/grus og la ned varmekabel-matten. Varmekabelen var 14 meter lang, med en bredde på 40 cm. Vi fikk lagt omtrent tre bredder ved inngangspartiet hvor det var størst behov, så la vi den skrått ned mot parkeringsplassen ved å følge veien hvor folk «naturlig» går inn og ut av butikken.

    Når varmekabel-matten var lagt så strødde vi over singel igjen. Noen steder var det lite høyde å gå på, men det viktigste er å få singel imellom sløyfene slik at de absorberer varme.

    Noen steder var det ikke mye høyde å gå på. Siden hellene skal ligge med fall ned mot parkeringsplassen, og de skal passe med eksisterende, kunne vi heller ikke fylle på for mye grus. Det viktigste er uansett å dekke imellom sløyfene med grus slik at varmen absorberes og transporteres bort.

    Å legge hellene tilbake på plass var det mest tidkrevende. Noen steder måtte man gå tilbake, løfte opp og legge på mer grus/singel på nytt.

    Imellom hellene må man bruke en fugesand for å hindre oppvekst av ugress og mose, Hey`Di sin sand var veldig god, finkornet med ugresshemmende stoffer som forankrer hellene godt med hverandre.

    Varmekabelen må skjøtes i bakken med en PFSP. PFSP er en kabel som tåler å ligge direkte i bakken. Her bruker vi et krympestrømper, isolerende hylser og en varmluftsblåser.


    Bygg dine egne lamper og belysning
    Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no

    Hver ledning skal skjøtes med isolerende hylser og en krympestrømp over der igjen. Dette skal gjøres på alle tre ledere. Over dem igjen skal det en ny og større krympestrømpe.

    Etter alt er ferdig tester jeg varmekabelens isolasjonsmotstand og motstanden i kabelen med min Eurotester.

    Varmekabler lagt under asfalt

    Ett bilde som viser en Devi Snowmat lagt på grusen før den dekkes med asfalt. Det er viktig å bruke en varmekabel matte som faktisk tåler de høye temperaturene fersk asfalt har. Snowmat kan kjøpes hos Elektroimportøren.

    Matten er lagt med utgangspunkt i bilens kjørespor. Det er også lagt ett spor nederst slik at smeltevann kan renne til siden.

    Styring av varmekabel i bakken

    Varmekabler beregnet for snøsmelting kan styres på mange forskjellige måter, her er tre forskjellige metoder som varierer i pris og brukervennlighet.

    Styring via 2-polt bryter

    Her fjernet vi en gammel innfelt bryter som ikke var i bruk, og satte opp en enkel påvegg 2-polt bryter etter butikksjefens ønske.

    Med denne svært enkle løsningen vil varmekablene stå på når butikksjefen mener det er nødvendig, ulempen er at de ikke vil være isfrie når man kommer på jobb om morgenen.

    Men slik disse varmekablene ligger vil smelting av eventuell is og snø gå rimelig raskt, og denne løsningen er svært godt egnet for butikk inngangspartier hvor man raskt kan se over inngangspartiet bare man husker å slå dem av igjen når det ikke er behov, eller går for kvelden.

    styring via astrour

    Det mest økonomiske og enkle er å ha en styring på dette, det kan noe så enkelt som et astrour, en 2-polt DIN-montert bryter og en kontaktor.

    F.eks om du vil smelte snøen utenfor garasjen din før du går på jobb og før du kommer hjem på ettermiddagen kan man programmere at astrouret slår inn kontaktoren for varmekablene to timer før du skal på jobb, og på igjen to timer før du kommer hjem.

    Ulempen er at disse vil styres av klokken og hvilken dag det er, ikke av om det har snødd eller ikke. Derfor kan det være lurt å montere på en ekstra bryter utenom som er lett tilgjengelig (i tillegg til den i skapet).

    IsFri 60 er et bra system jeg tidligere har montert i andre bygninger, her følger det med sensor som kan monteres på vegg/tak. /Elektroimportøren
    Innfelt snøsensor
    Snøsensor for innfelling i bakke /Elektroimportøren

    Styring via snøsmelteanlegg

    Fordelen med et ordentlig snøsmelteanlegg er at du slipper å tenke på det. Varmekablene står ikke på unødvendig / om det ikke har snødd, og du slipper å slå dem av/på manuelt.

    Ulempen er at disse koster litt, men til riktig formål og bruk vil det være en i investering som lønner seg.



    Andre produkter

    Polarflex 150x50cm 333w is og snøsmeltingsmatte Plug&Play /Elektroimportøren
    Cenica Astrour /Elektroimportøren
    Vi benytter Snowmat /2R 1800W 0,4×14,5m varmematte fra Nexans /Se pris på Elektroimportøren