Hvor høyt skal lysekronen henge?

Hvor høyt skal lysekronen henge?

En lysekrone kan med fordel henge i alle rom, men det er visse anbefalinger og tanker man bør ta hensyn til ved plassering og riktig høyde.

Lysekronen har en lang historie som stammer tilbake fra 900-tallet, forseggjorte eksemplarer var tidligere kun forbeholdt kirker, kongelige og de rike. Men ved introduksjonen av elektrisitet og nye produksjonsmetoder finner man idag lysekroner i alle prisklasser – til alle rom.

Manola lysekronen fra Christiania Belysning

Lysekrone over bord

 • Generelt sett bør ikke en lysekrone henge lavere enn 75-90 cm over et bord ved en takhøyde på 2.5 meter.
 • Ved høyere takhøyde kan du øke høyden over bordet med 8 centimeter pr 30 cm av økt takhøyde. Ved f.eks en takhøyde på 4 meter, vil ideell høyde på lysekronen være 115-130 cm over bordet(+40 cm).
 • Generelt sett bør også lysekronen sentreres over bordet og ha litt “luft” på sidene / være smalere enn bordet. “Reglene” på dette varierer, men har du en veldig kompakt lysekrone bør den være ca 30 cm smalere enn bordet og henge 1-1.5 meter fra nærmeste vegg.
 • Når man har en lysekrone over hodenivå bør man unngå lyspærer med høy wattstyrke eller for høy fargetemperatur. Slik fjerner du mye av gjenskinnet mot bordet, blending og uheldige skygger i ansiktet. Den beste måten å sørge for et behagelig lysnivå er ved at lysekronen har mulighet til å dimmes.
Lysekroner fra Flos

Lysekrone i Entrè eller trapp

En lysekrone vil skape et vakkert førsteinntrykk for dine gjester og egner seg ypperlig i entre, gang og over/midt i en trappoppgang.

 • Ved montering i en trapp hvor lysekronen henger i midten, er det ideelt å heng den på omtrent samme høyde med kneet ditt mens man står på øverste nivå av trappen.
 • Henger den i taket i gang eller entre, bør bunnen av lysekronen ikke henge lavere enn 200-210 cm fra gulvet.
Mer  Pendellamper til Kjøkken - Inspirasjon & Tips

Lysekrone på soverom

En lysekrone på soverommet er ideelt for å skape en behagelig, luksuriøs og romantisk atmosfære. En lysekrone på soverommet vil også gi rikelig med “omkransende” lys, og være god som generell belysning sammen med punkt/arbeidsbelysning som vegghengte lamper eller bordlamper.

 • Ved plassering over sengen: Prøv å sitte på kne i sengen under lysekronen. Den bør ikke henge lavere enn 15-20 cm fra toppen av hodet ditt.
 • Ved plassering i midten av rommet eller andre steder hvor man kan gå under bør du bare sørge for at det er tilstrekkelig med klaring under den.
 • Se utvalget av lamper og lysekroner på Glass & interiør .no

Plassering på kjøkken og over bar

Dekorativ belysning som lysekrone eller pendellampe passer utmerket på kjøkkenet sammen med downlight og underskapbelysning.

 • Ved plassering i tak, sørg igjen for nødvendig klaring til bunnen av lysekronen. Det siste du ønsker er å gå krokbøyd rundt på ditt eget kjøkken.
 • Ved plassering over kjøkkenbar bør undersiden av lampen ikke henge lavere enn 20 cm fra øyehøyde.
Rockcoco lysekronene kan monteres på badet – og utendørs

Plassering på badet

Å montere en lysekrone på badet er fullt mulig – både moderne og landlige lysekrone varianter passer utmerket for å tilføre en dose luksuriøs spa-følelse til baderommet.
Men her er det viktig å ta hensyn til soner – og sikkerhet.

 • Ved plassering i sone-3(Øvrige soner), (120 cm fra kant av dusjkabinett eller badekar). Må du ta hensyn til disse kravene: Tilkoblet jordfeilbryter, jordet/ eller dobbelisolert. Min IP: IP20.
 • Ved plassering innenfor området 60-120 cm fra kant av dusj og badekar gjelder disse kravene. Ikke henge lavere enn 170 cm fra gulv, må ha IP44, i tillegg til de andre kravene. De færreste lysekroner har IP44, så i de fleste tilfeller er ikke dette mulig.

  Den eneste jeg har sett til nå er Rockcoco lysekronen som kommer i flere farger, denne har IP44 og kan plasseres på badet og utendørs. Se den på Lampemesteren.no
Mer  Hvordan bytte og montere touchdimmer

Back to top