Hopp til innholdet
Hjem » Hvor høyt skal lysekronen henge?

Hvor høyt skal lysekronen henge?

  plassering av lysekroner

  En lysekrone kan med fordel henge i alle rom, men det er visse anbefalinger og tanker man bør ta hensyn til ved plassering og riktig høyde.

  Lysekronen har en lang historie som stammer tilbake fra 900-tallet, forseggjorte eksemplarer var tidligere kun forbeholdt kirker, kongelige og de rike. Men ved introduksjonen av elektrisitet og nye produksjonsmetoder finner man idag lysekroner i alle prisklasser – til alle rom.

  Manola lysekrone /Lampemesteren.no

  Lysekrone over bord

  • Generelt sett bør ikke en lysekrone henge lavere enn 75-90 cm over et bord ved en takhøyde på 2.5 meter.
  • Ved høyere takhøyde kan du øke høyden over bordet med 8 centimeter pr 30 cm av økt takhøyde. Ved f.eks en takhøyde på 4 meter, vil ideell høyde på lysekronen være 115-130 cm over bordet(+40 cm).
  • Generelt sett bør også lysekronen sentreres over bordet og ha litt «luft» på sidene / være smalere enn bordet. «Reglene» på dette varierer, men har du en veldig kompakt lysekrone bør den være ca 30 cm smalere enn bordet og henge 1-1.5 meter fra nærmeste vegg.
  • Når man har en lysekrone over hodenivå bør man unngå lyspærer med høy wattstyrke eller for høy fargetemperatur. Slik fjerner du mye av gjenskinnet mot bordet, blending og uheldige skygger i ansiktet. Den beste måten å sørge for et behagelig lysnivå er ved at lysekronen har mulighet til å dimmes.

  Les også flere tips til hvordan du kan henge opp og koble en lampe.


  2097 Lysekrone fra Flos /Lampemesteren

  Lysekrone i Entrè eller trapp

  En lysekrone vil skape et vakkert førsteinntrykk for dine gjester og egner seg ypperlig i entre, gang og over/midt i en trappoppgang.

  • Ved montering i en trapp hvor lysekronen henger i midten, er det ideelt å heng den på omtrent samme høyde med kneet ditt mens man står på øverste nivå av trappen.
  • Henger den i taket i gang eller entre, bør bunnen av lysekronen ikke henge lavere enn 200-210 cm fra gulvet.

  Lysekrone på soverom

  En lysekrone på soverommet er ideelt for å skape en behagelig, luksuriøs og romantisk atmosfære. En lysekrone på soverommet vil også gi rikelig med «omkransende» lys, og være god som generell belysning sammen med punkt/arbeidsbelysning som vegghengte lamper eller bordlamper.

  • Ved plassering over sengen: Prøv å sitte på kne i sengen under lysekronen. Den bør ikke henge lavere enn 15-20 cm fra toppen av hodet ditt.
  • Ved plassering i midten av rommet eller andre steder hvor man kan gå under bør du bare sørge for at det er tilstrekkelig med klaring under den.


  Plassering på kjøkken og over bar

  Dekorativ belysning som lysekrone eller pendellampe passer utmerket på kjøkkenet sammen med downlight og underskapbelysning.

  • Ved plassering i tak, sørg igjen for nødvendig klaring til bunnen av lysekronen. Det siste du ønsker er å gå krokbøyd rundt på ditt eget kjøkken.
  • Ved plassering over kjøkkenbar bør undersiden av lampen ikke henge lavere enn 20 cm fra øyehøyde.
  Rockcoco lysekronene kan monteres på badet – og utendørs /Lampemesteren

  Plassering på badet

  Å montere en lysekrone på badet er fullt mulig – både moderne og landlige lysekrone varianter passer utmerket for å tilføre en dose luksuriøs spa-følelse til baderommet.
  Men her er det viktig å ta hensyn til soner – og sikkerhet.

  • Ved plassering i sone-3(Øvrige soner), (120 cm fra kant av dusjkabinett eller badekar). Må du ta hensyn til disse kravene: Tilkoblet jordfeilbryter, jordet/ eller dobbelisolert. Min IP: IP20.
  • Ved plassering innenfor området 60-120 cm fra kant av dusj og badekar gjelder disse kravene. Ikke henge lavere enn 170 cm fra gulv, må ha IP44, i tillegg til de andre kravene. De færreste lysekroner har IP44, så i de fleste tilfeller er ikke dette mulig.

   Den eneste jeg har sett til nå er Rockcoco lysekronen som kommer i flere farger, denne har IP44 og kan plasseres på badet og utendørs. Se den på Lampemesteren.no

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.