Hopp til innholdet
Hjem » Koble bryter og plugg på stoffledning til lampe

Koble bryter og plugg på stoffledning til lampe

  Her monterer jeg en lysbryter på en gull farget ledning med stoffskjerm, bryteren skal monteres 1.5 meter fra pluggen og man må kappe av litt isolasjon slik at jord og blå leder (nøytal/L2) ikke brytes eller må skjøtes.

  Deler til lamper og ledninger av stoff er til salgs i nettbutikken

  Demontering av lysbryter

  Først demonterer man lysbryteren man skal montere. Deretter finner du plassering på ledningen hvor du ønsker å koble lysbryteren på ledningen.

  Her er det lurt å ikke klippe ledningen, men heller fjerne isolasjonen midtveis slik at man kommer til hver enkelt leder og jord. Klipper man ledningen midtveis finnes det ikke nok koblingspunkter i bryteren til å f.eks føre jordingen fra plugg til bryter.

  Tape der hvor du planlegger å avisolere

  Tape først rundt stoffledningen før du begynner å fjerne isolasjonen. Dette forhindrer at stoffisolasjonen går i oppløsning eller blir dyttet nedover ledningen. Plasser tape på punktene hvor ledningen vil møte strekkavlasteren.

  Deretter kan du gjøre et forsiktig snitt rundt ledningen og knekke i ledningen frem og tilbake til hver enkelt ledning kommer til syne. Så kan du kutte ledningen på langs.

  I dette eksempelet bruker jeg brun som bryterledning i lysbryteren, mens blå(nøytral/L2) og jord går hele rett igjennom lysbryteren og fortsetter i ledningen på den andre siden.

  Etter dette er gjort kan du pirke bort tapen fra stoffledningen.

  Koble Euro plugg til stoffledning

  En plugg er ganske enkel å koble til. I dette tilfellet bruker jeg en Euro plugg som ikke har jord og brukes til dobbelisolerte lamper eller en standard lampeholder. Dersom man ønsker en jordet ledning må man heller bruke en Schuko plugg.

  Avisoler stoffledningen og fest den i strekkavlasteren. Hver leder skal tilkobles til hver sin klemme. Euro plugg er ujordet så jord ledningen kortes inn og ligger løst i bakkant av pluggen.

  Se utvalget av stoffledning og utstyr til lamper. Se gjerne også Hvilken varmekabel trenger jeg? – Guide til valg av varmekabel, Hva betyr fargen på ledningene eller Komfyrvakt – Bytte, Montering og Kobling.