Hopp til innholdet
Hjem » Komfyrvakt – Bytte, Montering og Kobling.

Komfyrvakt – Bytte, Montering og Kobling.

    bytte og montere en komfyrvakt

    Idag skal jeg montere en komfyrvakt i ett kjøkken, på betongvegg i en blokk. Jeg bruker den nye lavtbyggende komfyrvakten «Microsense» fra Norske MicroMatic.

    Dette er blitt min nye favoritt-komfyrvakt, selv om de fleste modeller er like enkle å montere så synes jeg utseende på denne er veldig bra. Spesielt den svært lavtbyggende sensoren som er vanskelig å finne lignende til. Sjekk pris hos Elektroimportøren.no



    Jeg starter med å gjøre anlegget spenningsløst og måle. Så demontere den gamle, og benytter anledningen til å se hvordan de gamle ledningene ser ut.
    Er dem stive i isolasjonen på tuppen, eller om kobberet er ser «fortinnet» ut så kan det tyde på varmgang og må sjekkes videre. Kanskje tidligere komfurstikk var litt for løst skrudd fast, da trenger man isåfall bare å klippe av endene til man får ny isolasjon også montere ny.

    Her så alt greit ut, så da monterer jeg den nye.

    Siden den nye komfyrvakten er større enn gamle eksisterende, blir jeg nødt til å bore opp nye hull i betongen. Jeg bruker en slagdrill for å lage hull til plugg og skrue i betongen.

    L (Brun/Sort) leder skal kobles inn på bryter siden, mens N (Blå/Hvit), i dette tilfellet L2 (Siden det er et IT nett) skal rett inn på koblingsklemmen.
    Jord (Gul/Grønn) skal inn på PE.

    Skru disse godt til for å forhindre løse koblinger og dermed varmgang.

    Her sjekker jeg også isolasjonsmotstanden i ledningene(megging), ved å sende en DC strøm, kan man måle hvor mye som slipper ut til jordlederen. Denne var veldig tett og fin.

    Monter deksel og fest så sensoren.

    Sensoren er bare 11mm tykk

    Siden denne modellen ideelt skal festes direkte over komfyren, og det var greit for eieren gjør jeg det.



    Fjern først alt av gammelt fett fra risten ved en fille zalo og vann, eller en avfettingswipe som jeg hadde. Fest så komfyrvakten.

    Av erfaring er derimot den dobbeltsidige bakdelen ikke alltid å stole på. Derfor bruker jeg i tillegg noen dråper av craft sin tokomponents hurtiglim. Denne utvikler varme og herder seg raskt, jeg er nærmest blitt «avhengig» av dette «vidundermiddelet» det siste året.

    Koble begge deler: Komfyrvakt til steketopp nederst og komfyrstikk til komfyr øverst.

    Sett så inn batteriet i sensoren og slå på sikringen igjen.
    La den stå i 30 sekunder, trykk så inn sensor knappen til du hører et pip.
    Deretter vil du høre en «summing» fra komfyrkontakten og delene er sammenkoblet. Sjekk samtidig at det faktisk er spenningsløst i stikkontakten og at alt fungerer som det skal, før du trykker på sensorknappen en gang til og strømmen er tilbake.

    Microsense innehar 110 patenter

    Litt fakta om komfyrvakten

    • Batteriet holder i ca 6 år (vanlig flatt batteri, CR2032 )
    • EN50615 og FG-godkjent
    • Den kommer i fargene hvit, sølv og sort
    • Braketter for feste sensoren på bakveggen er også mulig.
    • Tilpasser seg bruksmønsteret ditt over tid.

    Se den hos Elektroimportøren.no

    Koble komfyrstikk plugg

    Komfyrpluggen kobles alltid med jordingen til venstre (den lengste pluggen). deretter blå i midten og brun til høyre. Brun er nemlig faseleder i TN nett og det er denne som brytes i en komfyrvakt.

    Komfyrplugg kobling
    Komfyrplugg kobling

    Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.


    Bygg dine egne lamper og belysning
    Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no