Hopp til innholdet
Hjem » Lampe til Bad – Tips & Inspirasjon til baderomslamper og belysning

Lampe til Bad – Tips & Inspirasjon til baderomslamper og belysning

  Badet er et rom som både skal ha en praktisk funksjon og gjerne også være et sted for mange der man ønsker å kunne slappe av og oppleve «spafølelsen» i eget hjem. I begge tilfeller er valg av lamper og plassering av belysning viktig for å kunne få frem den riktige stemningen så her vil du kunne lese om badelysideer og tips slik at du får best mulig belysning på badet.

  Når man skal planlegge belysning og lamper på badet er det først lurt å ta hensyn til hvordan du ønsker å bruke badet og hvor mye naturlig dagslys det er i rommet. Skal du ha et badekar? Hvor stort skal rommet være? Og hvilken stemning og lysnivå ønsker du på baderommet?

  Mitt eget bad under bygging. Led strips langs spiler og firkantede sorte downlights.
  Norske Qlight leverer gode produkter innen led-strip med god dimbarhet og fargegjengivelse /Elektroimportøren
  VTac COB LED Strip 10watt pr meter /LEDlyskilder.no
  LED profil med COB strip /LEDlyskilder.no
  Bai Ba Ba – Utrolig lekker vegglampe fra Parachilna – Kjempefin ved siden av speil /Andlight.no
  Her er det montert 9.6W led strips inne i nisjer på bad og dusj /Elektroimportøren.no

  Oyster lampen fra danske Ferm Living er en spennende og innovativ vegglampe som er perfekt for dekorativ belysning hengende alene på en vegg i gang, stue eller bad. Les mer om oyster lampen fra Ferm Living.

  Oyster er en stor og avlang vegglampe, perfekt som veggdekorasjon /Lampemesteren.no

  Plassering av bokser og rør på baderommet

  Når man skal totalrenovere baderommet må man huske å trekke frem nødvendige rør og ledninger til fremtidig utstyr. Som standard på et baderom trekker man rør til vifte, takbelysning, vegglamper, stikkontakt, speil og varmekabler. Til rør bruker man K-rør i 16mm dimensjon.

  Veggboks til stikkontakt og brytere /Elektroimportøren.no

  Til vifte trekker man gjerne bare frem et rør som stikker ut av veggen på innsiden av baderommet. Senere når gipsplater eller våtromsplater er montert kan man bore ut hull til selve viften kloss inntil røret som stikker ut av veggen og som senere skal inn i viften. Hullet til selve viften er gjerne 100-140 mm i diameter og vegg gjennomføringen er gjerne firkantet og bredere. Noe man må ta hensyn til når man velger plassering av veggvifte, slik at man ikke borer ut for nærme hindringer på utsiden eller innsiden av veggen.

  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys “listefritt” /Elektroimportøren

  Walker vegglampe fra danske Menu er en del av Tribeca-serien, designet av Søren Rose Studio. Lampeserien består av en miks av lamper, alle inspirert av 1930-tallets glamour i New York. Walker er en enkel og stilig vegglampe av messing, stål og opalt glass som kan roteres alle veier.

  Walker vegglampe fra Menu /Lampemesteren.no

  Vegglamper plasseres ofte på hver sin side av speilet i en høyde på 150-160cm over ferdig gulv og med et 80-100cm mellomrom, men mellomrommet avhenger av bredden på innredningen og størrelsen på speilet man ønsker å montere. Vegglamper kan også monteres andre steder på baderommet.

  Vegglamper i vintage-industriell stil fra Lampe Gras /Lampemesteren.no

  Til speilbelysning monterer man gjerne en veggboks bak hvor man ønsker at speilet skal monteres i en høyde på 150-170 cm. Fra veggboksen kan man også trekke ledning til lampe over speil dersom det er ønskelig.

  Phillips Hue Speil med lys /Lampeguru
  Liila 1 fra Nuura – Stilrene vegglamper som kan monteres horisontalt eller vertikalt langs ett speil /Lampemesteren

  Stikkontakt på bad plasseres gjerne i en høyde på 100 cm over ferdig gulv og 40-50 cm til siden fra senter av vask. Denne plasseringen passer til standard baderomsinnredning og gir enkel tilgang for hårføner, barbermaskin o.l. Plasser gjerne også en stikkontakt inni i baderomsinnredningen, dette gir fleksibilitet i tilfelle man senere ønsker å plassere annet utstyr eller gulvlampe i hjørnet ved siden av baderomsinnredningen eller ønsker å montere led-strips under baderomsinnredningen.

  Sort Elko Plus Stikkontakt – NB denne krever 1.5 veggboks fordi den bygger mer i bredden men mindre i høyden /Elektroimportøren.no

  Når man trekker rør til forskjellige lys tenk gjerne igjennom hvordan du ønsker å dele opp belysningen på forskjellig styring, lysbrytere og dimmere. Trekk egne rør til vegglamper, nattlys, downlight eller nedhengte pendler som man ønsker å styre individuelt slik at man kan skape stemningen man ønsker på baderommet.

  MTC3 – En god, rimelig og driftssikker termostat med mange funksjoner jeg ofte bruker på jobb /Elektroimportøren
  Ferdigtrukket rør med ledninger /Elektroimportøren

  Lag av lys på baderommet

  Et konsept som er nyttig å tenke litt på er «lag av lys», hvordan lyset sprer seg og hvordan lyset vil treffe overflater. Dette er viktig å tenke litt på når man planlegger belysning generelt i alle husets rom, men er kanskje spesielt viktig når man planlegger baderomsbelysningen.

  Behagelig belysning på bad med downlight i tak som er plassert i forskjellige soner og ikke for mange, supplert med veggspotter

  Et eksempel på hvordan man ikke bør installere lys på baderommet er å kun «pepre» taket fullt av downlights. I dette tilfellet vil alt lys komme ovenfra og lyse nedover. Når alt lys kommer fra taket vil det medføre at lyset vil kaste skygger nedover ansiktet og oppleves veldig endimensjonalt og trøttende. Da får man en veldig dårlig belysning over ansikt når man for eksempel står foran baderomsspeilet og skal stelle eller sminke seg.

  Et godt eksempel på lagvis belysning på baderommet inkluderer lys og lamper som er plassert på forskjellige høyder og lag i rommet. Det kan være downlight i kombinasjon med veggmonterte lamper, led-strips, nedhengte pendellamper, bordlamper eller frittstående gulvlamper dersom man har et stort nok baderom.

  Man kan gjerne bruke takpendler på baderommet som alternativ til vegglamper – Damn Fashionista er små og dekorative takpendler med et nydelig rillet glass som skaper et nydelig lysspill / Lampeguru.no

  Denne kombinasjonen av tak, vegg, gulv og bordbelysning skaper et mer levende og dynamisk belysning som oppleves mer naturlig og variert. En kombinasjon som er perfekt til både den dekorative og avslappende belysningen, såvel som praktisk lys til sminke og stell.

  Vegglampe med glasskuppel i klassisk stil /Lampegiganten.no

  Antall lyskilder,downlights og lysnivå

  Downlights er en praktisk måte å skape belysning på badet med, men man bør unngå å «pepre» taket fullt av downlights. Vurdér heller å plassere downlight og spotter langs vegger og over flislagte hyller hvor lyset fra spottene vil reflekteres og spres ut i rommet på en naturlig måte. Spotter behøver nødvendigvis ikke å plasseres symmetrisk slik man tradisjonelt gjør, men én eller to kan gjerne stå alene i for eksempel et hjørne, svært nærme vegg eller over håndklestativ.

  Alfa 360 Warmdim – Komplett pakke med downlight som også kan monteres direkte i isolasjon /Elektroimportøren

  Bruk gjerne dype downlights på baderommet. Disse typene har lyskilden trukket lengre opp downlighten og skaper et mer rettet lys som ikke oppleves blendende. Kombinér dype downlights med vegglamper eller nedhengte lamper og gulvlamper for å skape den delikate spa-følelsen.

  Leo Cavo fra norske Qlight med inntrukket lyskilde som ikke blender /Elektroimportøren.no

  Les gjerne mer om plassering av spotter og downlights på bad.

  Downlight med inntrukket «deep» lyskilde /Elektroimportøren.no
  Easy Kap assymetrisk downlight fra Flos – Perfekt for plassering og lys langs vegger /Lampemesteren.no

  Praktisk lys og lamper på badet

  Downlights kan gjerne brukes for å skape en grunnleggende belysning på baderommet, i kombinasjon med disse bør man også montere vegghengte eller nedhengte lamper for punktbelysning til praktisk bruk. Et eksempel på dette kan være nedhengte lamper eller vegglamper som er plassert ved siden av speilet. Når lampene er plassert ved siden av speilet og lyser utover i rommet, vil man få lyset rettet mot ansiktet og få et godt lys som egner seg for stell og sminking.

  Aballs fra det spanske designhuset Parachilna er en serie pendellamper, bord og vegglamper i et mykt og moderne design som med sitt stilrene preg passer kjempeflott inn som belysning på badet. Lampene kan gjerne henge ned langs speilet eller monteres ved siden av speilet som vil gi en flott belysning mot ansikt når man steller seg, takket være sitt opal-hvite glass vil lyset skinne mykt og ikke virke sterkt eller blendende.

  Aballs fra Parachilna /Andlight.no

  Butterfly fra norske Northern gir et delikat og blendingsfritt indirekte lys takket være sine former som omhyller lyskilden og sprer lyset ut via refleksjoner i bakplaten. Lampen kan plasseres på lekent eller tradisjonelt vis og passer kjempeflott inn på baderommet. Kommer i mange forskjellige materialer og farger.

  Butterfly vegglampe fra Northern med indirekte lys/Lampemesteren.no

  Corentin er en nydelig, elegant vegglampe med et romantisk preg og snirklende metalldekor som passer kjempeflott inn i et bad hvor man ønsker en mer klassisk veggbelysning ved siden av speilet. Lampen har også snorbryter slik at de enkelt kan slås av og på direkte om det er ønskelig.

  Corentin – Romantisk og klassisk vegglampe med opal-hvitt glass /Lampegiganten.no

  Berlind fra Lindby er er en dekorativ firkantet vegglampe som passer kjempefint som dekorativ veggbelysning langs en vegg på badet. Bruk den f.eks som punkt-belysning langs en enslig vegg i tillegg til andre vegglamper ved speil og taklys.

  Berlind fra Lindby – Fin som dekorativ vegglampe på bad /Lampegiganten.no

  Nisjer og LED strips på bad

  LED strips har introdusert en hel ny måte å skape god belysning på baderommet, disse kan brukes for å skape et lekkert og moderne lys hvor man installerer indirekte belysning fra nisjer, hyller, bak speil og tak. LED strips er enkle, rimelige og gir et stilig lys som også øker dybde inntrykket av rommet.

  Corner profil for led-belysning fra Paulmann – En enkel løsning for skjult belysning /Lampegiganten
  Led strips på rull á 5 meter /Elektroimportøren

  Flex er en fleksibel profil for indirekte belysning og kan monteres langs runde kanter i tak og vegg og vil gi en stilig lyseffekt.

  Flex alu profil tll led-strips /Lampegiganten.no

  Led strips kan plasseres inne i innfelte hyller eller nisjer i vegg, skjult langs et nedforet tak eller skjult i tak og vegglist som er en perfekt løsning ved ettermontering eller delvis rehabilitering av baderommet.

  Innsparklingsprofiler for led lys og indirekte lys nede ved gulv og tak /Elektroimportøren

  Nattlys på badet

  I hverdagen bruker man baderommet til alle døgnets tider, også midt på natten. Da er det svært praktisk å kunne ha et nattlys enten stående på kontinuerlig eller koblet til en sensor som slår seg på når du trer inn i rommet. For eksempel kan man montere en led-strips skjult inn under baderomsinnredningen som lyser ut langs gulvet.

  In the tube fra franske DCW er en eksklusiv designlampe som takket være borosilikat glass, aluminium, rustfritt stål og silikon er dette en av de mest robuste og hardføre lampene på markedet, alt pakket inn i et fantastisk design som vil vekke oppmerksomhet.

  In The Tube fra DCW /Andlight.no
  In the Tube fra DCW er vanntett og skaper et nydelig lys på baderommet /Andlight.no

  Lampene er rundtlysende og kan monteres slik at de stikker litt ut fra veggen eller henges vannrett eller loddrett fra taket.

  Anton vegglampe til bad /Lampegiganten.no

  Harlekin Duo fra Herstal er kjempeflott speillampe med stilrent og moderne design som både gir et fint lys opp og ned, men også ut i rommet. Med sitt frostede glass skaper Harlekin Duo et mykt lys som ikke blender, men virker behagelig og skaper en stemningsfull belysning på badet.

  Harlekin Duo fra Herstal /Nordicnest.no
  Flos IC CW 1 – Lekre vegglamper, perfekt som dekorlys på bad /Andlight.no
  SG Spa – Lekker baderomslampe med IP44 grad / Elektroimportøren

  Les gjerne mer om plassering av spotter på bad, IP soner til baderommet og Belysning i Stue | Tips & Inspirasjon til lamper i stua.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no