Hopp til innholdet
Hjem » Firkantet Downlight – Montering og installasjon av firkantede spotter på bad

Firkantet Downlight – Montering og installasjon av firkantede spotter på bad

  Planlegger du nye spotter og downlight i taket og er på utkikk etter noe litt annerledes, vil kanskje firkantede downlight være et spennende alternativ. Jeg har pusset opp mitt eget bad og i den anledning har jeg valgt å bruke firkantede svarte downlight i taket på badet.

  Spottene jeg bruker er de nye Square fra SG-Armaturen. Disse har en fast lyskilde, som vil si at spottene ikke kan vinkles eller roteres – og benyttes hvor man ønsker en dekorativ og diskret grunnbelysning. Ettersom lyskildene sitter et stykke inn i selve downlighten vil man ikke legge merke til lyset dersom man står litt på avstand. Siden jeg også går for et svart tak vil spottene «gli i ett» med resten av taket.

  Firkantet downlight – Ghost fra Lightpoint – Kommer i hvit, svart eller roségull /Lampemesteren.no
  Se utvalget av firkantede downlights /Elektroimportøren.no
  SG square firkantede downlight

  Sq Square er fine og moderne downlight med rette vinkler og dypt inntrukket lyskilde. Spottene kan monteres i både boks eller rett i isolasjon, men dersom disse monteres rett i isolasjon må man skifte om på noen pinner som sitter på driveren. Ved å gjøre det stiller man ned watt-effekten og dermed også varmen som utvikles i driveren, slik at den kan monteres uten boks i tak-isolasjonen.

  Spottene skal monteres på hver sin side av spile taket

  Firkantede downlight tar litt mer tid enn vanlige runde spotter å montere. Det er nemlig viktig å være nøye på at kantene av spottene er på linje med hverandre slik at de ikke ser skjeve ut. I lokket på boksen følger det med en enkel mal som man kan klippe ut med saks og bruke som veilledning.

  Som man ser kan man også gjøre om runde downlight hull til firkantede hull ettersom disse spottene er større i diameter enn tradisjonelle runde downlights.

  Når man skal bore ut hullet i taket må man først velge et utgangspunkt som gjør at det ser likt ut. Ettersom baderomsveggen er litt skjev velger jeg å gå 32 cm ut fra kanten av spileveggen på hver side. Tidligere når jeg monterte taket la jeg opp rør i taket som havner omtrent 50 cm ut fra langvegg på hver side.

  Ved montering av firkantede spotter bør man bruke en laser slik at man får samme avstand og vinkel på kuttene. Når man har merket av langside og kortside i taket kan man holde opp malen inntil laserstreken og få et rent og vinkelrett kutt. Her syntes jeg at en fein-kutter er best å bruke.

  Når hullet er kuttet ut kan trekke ut rørene og trekke ledninger om man ikke har brukt ferdigtrekte rør. Deretter kan man børste over for å få vekk gipsrester og så male taket.

  Sg Square ferdig montert i svart tak
  Kobling av downlight

  Benytt dobbelisolerte downlight-kabler for installasjon, f.eks FKX, PLS90 eller lignende.

  Downlight kabel /Elektroimportøren
  Ferdig monterte firkantede downlight i tak
  Bilde av ferdig oppusset bad
  Ghost fra Lightpoint – Kommer i hvit, svart eller roségull /Lampemesteren.no
  Se utvalget av firkantede downlights /Elektroimportøren.no

  Les gjerne mer om tips og råd innen elektro, se blant annet montering av downlight i eksisterende tak, Montering av minispotter i Kjøkkenoverskap og tips til hvordan man kan plassere downlight i bolig.

  Skap en dekorativ belysning i hjemmet, se blant annet disse nydelige Trelamper til Bolig – Vakre og Naturlige lamper i Tre, Bjelke Lampe – Stilige bjelkelamper for hygge og rustikk belysning og EOS lampe fra Umage – Elegante fjærlamper til stue og soverom