Hvordan lyse opp en vegg

Hvordan lyse opp en vegg

For å lyse opp en vegg er tiltbare downlights eller indirekte belysning de beste måtene, men resultatet blir også litt forskjellig.

 

Lyse opp veggen

Det finnes flere forskjellige metoder til å belyse en vegg, noen av de mest vanlige er:

  • Downlights
  • Minispotter / Mini downlights
  • Indirekte belysning

Hver og en av disse har sine fordeler – og ulemper. Noen passer bedre til å lyse opp malerier og bilder, mens andre metoder er bedre om du vil ha en jevnt lys på en ren vegg som et dekorelement.

Vridbare – og dypt inntrukket downlight

 

Vridbare downlights

De fleste “standard” downlights som selges på markedet idag. – I hvertfall dem av ok kvalitet kan tiltes og vris. Fordelen med dette er at du kan punkt-belyse områder hvor du trenger litt ekstra lys.

Et perfekt bruksområde er punktbelysning av malerier og bilder på veggene, ved å simpelthen vri på spottene kan du vinkle lyset til å treffe et maleri.

Ulempen er at de er litt vanskeligere å plassere “her og der”, de må gjerne stå på linje med resten av spottene i taket. Man er derfor litt mer låst til hvor man kan plassere malerier og bilder.

inntrukkede downlights som lyser opp vegg

Inntrukket downlights

Et alternativ til vridbare downlight er inntrukkede varianter. Ved å bruke slike unngår du en synlig vinklet downlight samtidig som du får god belysning av veggen.

 

 

Mini downlights

Mini downlight er ekstra små downlights som er enkle å montere rett inn i et korrugert 20 rør f.eks. Dette gir fleksibilitet ved plassering – og de kan brukes som et frittstående tilskudd til dine vanlige tak downlights.

Mange av disse kommer nå også som “tiltbare” modeller – dette betyr at du kan bruke dem til å lyse opp malerier og bilder ved å montere dem i taket og skråstille lyset.

 

 

Indirekte belysning

For en jevn og “minimalistisk” belysning av veggen er indirekte belysning den beste metoden. Her kan du enten lage nisjer i taket. Eller du kan benytte deg av taklister spesielt beregnet for installering av led-lys.

Fordelen er at du får en stilren belysning av veggen. Ulempen er at siden denne metoden ofte er helt inntil veggen, egner den seg ikke for punktbelysning av for eksempel malerier eller bilder.

 

Hvor mye strøm er dødelig for et menneske?
Hvor mye strøm er dødelig for et menneske?

Vi har gjennom oppveksten lært oss å ikke leke med strøm og ikke plukke i stikkontakter. Elektrosikkerhet er viktig, men hvor mye strøm skal til før det blir dødelig? Vi skal her ta for oss …

Montering av Elbillader – 5 stk på stolpe
Montering av Elbillader – 5 stk på stolpe

Arbeid utendørs på sommeren er som oftest bare gøy, uheldigvis for meg var dette en omfattende jobb som tok flere dager, som oftest i pøsende byger med gløtt av sol. Det skal monteres fem elb…

Populære Sakselamper og utsvingbare lamper til vegg og tak
Populære Sakselamper og utsvingbare lamper til vegg og tak

Såkalte sakselamper er blitt veldig populære de senere årene, dette er lamper som ofte er montert på veggen og som man kan dra ut og justere på. Andre varianter er svinglamper som er montert på…

CC Varmekabel Beregning og Styrke i forskjellige rom
CC Varmekabel Beregning og Styrke i forskjellige rom

For en feilfri varmekabel legging er det viktig å ha noen enkle formler og generell kunnskap om varmekabel i bakhånd. Slik sikrer du en varmekabel installasjon som er tiltenkt formålet og rom-type…

Koble og montere stikkontakt på betong søyle
Koble og montere stikkontakt på betong søyle

Idag skal jeg montere en stikkontakt på en betongsøyle inne i en fabrikk. Siden fabrikken er full av støv og skitt må jeg ha en IP44 stikkontakt for å holde det verste støvet ute. Stikkontak…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top