Hopp til innholdet
Hjem » Hvordan lyse opp en vegg

Hvordan lyse opp en vegg

  slik lyser du opp en vegg

  For å lyse opp en vegg er tiltbare downlights eller indirekte belysning de beste måtene, men resultatet blir også litt forskjellig.

  Lyse opp veggen

  Det finnes flere forskjellige metoder til å belyse en vegg, noen av de mest vanlige er:

  • Downlights
  • Minispotter / Mini downlights
  • Indirekte belysning


  Hver og en av disse har sine fordeler – og ulemper. Noen passer bedre til å lyse opp malerier og bilder, mens andre metoder er bedre om du vil ha en jevnt lys på en ren vegg som et dekorelement.

  Vridbare – og dypt inntrukket downlight

   

  Vridbare downlights

  De fleste «standard» downlights som selges på markedet idag. – I hvertfall dem av ok kvalitet kan tiltes og vris. Fordelen med dette er at du kan punkt-belyse områder hvor du trenger litt ekstra lys.

  Et perfekt bruksområde er punktbelysning av malerier og bilder på veggene, ved å simpelthen vri på spottene kan du vinkle lyset til å treffe et maleri.

  Ulempen er at de er litt vanskeligere å plassere «her og der», de må gjerne stå på linje med resten av spottene i taket. Man er derfor litt mer låst til hvor man kan plassere malerier og bilder.

  inntrukkede downlights som lyser opp vegg

  Inntrukket downlights

  Et alternativ til vridbare downlight er inntrukkede varianter. Ved å bruke slike unngår du en synlig vinklet downlight samtidig som du får god belysning av veggen.

   

   


  Mini downlights

  Mini downlight er ekstra små downlights som er enkle å montere rett inn i et korrugert 20 rør f.eks. Dette gir fleksibilitet ved plassering – og de kan brukes som et frittstående tilskudd til dine vanlige tak downlights.

  Mange av disse kommer nå også som «tiltbare» modeller – dette betyr at du kan bruke dem til å lyse opp malerier og bilder ved å montere dem i taket og skråstille lyset.

   

   

  Indirekte belysning

  For en jevn og «minimalistisk» belysning av veggen er indirekte belysning den beste metoden. Her kan du enten lage nisjer i taket. Eller du kan benytte deg av taklister spesielt beregnet for installering av led-lys.

  Fordelen er at du får en stilren belysning av veggen. Ulempen er at siden denne metoden ofte er helt inntil veggen, egner den seg ikke for punktbelysning av for eksempel malerier eller bilder.

  Lese mer?