Hopp til innholdet
Hjem » Montere ekstra stikkontakter i vegg

Montere ekstra stikkontakter i vegg

  Idag er jeg i en nybygget leilighet som nylig ble solgt, denne har idag to stikkontakter på baderommet hvor det er ment å koble til vaskemaskin og tørketrommel. De nye eierne ønsker derimot å ha vaskemaskin og tørketrommel på boden, derfor må jeg montere to nye stikkontakter i veggen.

  Idag er det en stikkontakt på veggen, og den går til ventilasjonen. Planen min er å få trekt om røret fra en 3G til en 5G, og få to kurser. Disse skal gå til vaskemaskin og tørketrommel.

  Så må jeg finne ut av en eller annen måte å få lagt opp strøm til ventilasjonen. Ventilasjonen trekker 1600W eller 7 Ampere.  3 kurser i røret?

  Å trekke tre kurser i samme rør er ikke ulovlig sånn sett, så lenge isolasjonen er like god på alle ledninger.
  Jeg kunne for eksempel sikkert ha trukket en 5G 2.5mm2 til vask/tørk + 2x 1.5 til ventilasjon og brukt samme jord, men da måtte jeg ha tatt hensyn til en ganske streng reduksjonsfaktor når så mange kurser i et lite rør kan stå på samtidig.
  Det ville også blitt utrolig trangt, så jeg velger å finne en annen metode.

  Jeg starter med å trekke om kursen som tidligere gikk til stikkontakten for ventilasjon, dette røret gikk heldigvis direkte til skapet så omtrekkingen var enkel.

  Via vannskapet helt til høyre har jeg boret hull og legger en PFXP som tåler å ligge i vegg og isolasjon uten rør.
  Denne tilkobles en stikkontakt i vannskapet på baderomskursen (disse var tidligere koblet sammen i samme sikring fra før av).
  PFXP skal opp til øverste hull og være stikkontakt for ventilasjon.

  To nye hull er boret opp på hver sin side av en stender som går vertikalt i veggen.

  Jeg bruker en stiv PR for å dytte ut de små plastlokkene i den eksisterende veggboksen.

  Fra veggboksen fikk jeg lagt inn et nytt K-rør ned til de nye stikkontaktene, og trukket opp PFXP’en via veggen. Nye multibokser monteres.

  Så er det egentlig bare å «sy» sammen ledningene. 5-lederen fra skapet skjøtes i 2-hulls WAGO ned til de nye boksene. Her går Blå + Brun til den ene, og Hvit + Sort til den andre. Jorden (PE) skjøtes i 3-hulls WAGO og legges til begge.

  PFXP fra vannskapet (baderomskursen) kobles til stikkontakten øverst.


  Multiboks (Elektroimportøren)
  Stikkontakt Plus Enkel Innfelt /Elektroimportøren
  PN 5G2,5 – QnE /Elektroimportøren
  PFXP 500V 3G2,5 /Elektroimportøren

  Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.


  Bygg dine egne lamper og belysning
  Bygg dine egne lamper og belysning /Lampedeler.no