Hopp til innholdet
Hjem » Spotskinne til kjøkken – Montering og tips

Spotskinne til kjøkken – Montering og tips

  En spotskinne er en kjempegod løsning for en god og praktisk belysning til kjøkkenet. Med et skinnesystem i taket har du stor fleksibilitet til å justere belysningen dit du ønsker det på kjøkkenet, du kan også utvide med flere spotter for ekstra lys eller bruke nedhengte pendler. Et skinnesystem kan bygges på mange måter. Spotskinnen kan være helt enkel og rett, eller den kan monteres med vinkler for å lyse opp flere sider av kjøkkenet.

  Spotskinner i stue med både spotter og nedhengte pendler – Her SG Spotskinner /Elektroimportøren.no
  Spotskinne-system fra Lindby /Lampegiganten.no

  Designline fra Antidark er et komplett takskinnesystem som gir deg mye fleksibilitet i belysningen. Systemet består av skinner, spotter og pendler – samt pendeladapter slik at du kan henge opp dine egne lamper der du måtte ønske. Systemet er perfekt å montere i et kjøkken eller en stue hvor du kan bruke både spotter og nedhengte lamper over bord eller kjøkkenøy.

  Designline fra Antidark i sort /Lampemesteren.no
  Designline fra Antidark i sort og messing /Lampemesteren.no
  Designline fra Antidark /Lampemesteren.no

  Designline kommer i flere flotte farger, blant annet børstet messing og titan. For en ekstra stilig effekt kan man gjerne kombinere to forskjellige farger. Skulle du ønske deg mer lys kan du enkelt utvide skinnen med flere lengder eller ekstra spotter.

  Designline kommer i flere flotte farger – her i titan og messing /Lampemesteren.no
  Designline fra Antidark i sort og messing kombinasjon /Lampemesteren.no

  Namron Rock er et allsidig skinnesystem som kommer i både sort og hvitt. Systemet kan utvides med pendeladaptere slik at du også kan henge ned fine lamper fra taket på en enkel måte.

  Namron Rock spotskinner /Elektroimportøren.no
  Namron Rock spotskinner /Elektroimportøren.no
  Lavtbyggende LED lampe som kan monteres direkte i spotskinnen /LEDlyskilder.no

  Montering av spotskinne til kjøkken

  Her skal jeg montere en spotskinne i ett betongtak på et kjøkken. Eksisterende belysning var ganske mangelfull, med bare en enkel taklampe i taket. Her ønsket eieren å få et bedre lys ned mot kjøkkenbenk og overflater.

  Løsningen som ble valgt var en 2.6 meter spotskinne med fire spotter som lyser ned mot benkeflaten.

  Først må man finne en god avstand mot vegg. Jeg liker at skinnen plasseres litt inn på kjøkkenbenken slik at det ikke skapes skygger når man står foran kjøkkenbenken og tilbereder maten. Bredden på kjøkkenbenken var her 60cm, og spotskinnen ble da plassert ca 45cm fra vegg.

  For at spotskinnen skal installeres rett kan man enten bruke en laser og følge denne når man skal bore opp hull i betong eller feste skinnen i treverket. Om man ikke har en laser kan man først finne ett punkt å feste skinnen i, deretter henge opp skinnen i denne og justere slik at den ligger rett – deretter kan man merke ut festepunktene i taket som skal bores opp.

  Spotskinner kan enkelt kuttes med en baufil eller en kapp og gjærsag med metallblad. Som standard leveres spotskinner i lengder på opptil 2 meter. Flere lengder kan skjøtes sammen med skjøtestykker.

  Ferdig resultat med spotskinner som lyser veldig godt ned mot kjøkkenbenken. Jeg vil alltid anbefale at man monterer en dimmer på spotskinnen slik at man kan justere lysnivået til et behagelig nivå.

  Ett alternativ til et strømskinne system vil være en ferdig spotskinne med pre-monterte spotter. Disse har et ekstra stilrent og elegant design, men kan ikke utvides med flere spotter og lys slik et spotskinne-system kan.

  Focus spotskinne fra Light Point /Lampemesteren.no
  Focus spotskinne fra Light Point /Lampemesteren.no

  Les gjerne mer om tips til belysning i hjemmet, blant annet Patrone – Lekre Takspotter og Lamper i Moderne Stil, Dekorlampe og pyntelampe – Vakre lamper til pynt, bord og hyller eller Taklamper til Kjøkkenøy – Elegant belysning på kjøkken.