Hopp til innholdet
Hjem » Taklamper til Kjøkkenøy – Elegant belysning på kjøkken

Taklamper til Kjøkkenøy – Elegant belysning på kjøkken

  En kjøkkenøy fungerer på mange måter som et midtpunkt i hjemmet, her møtes man, lager mat sammen, gjør lekser og mye mer. Kjøkkenøya bør derfor ha et godt lys ned mot benkeplaten, samtidig som belysningen gjerne skal se fin og elegant ut.

  Som generelt råd til belysning i hjemmet skal man tenke at lyset bør komme i etasjer. Ett hjem med kun lys fra downlights i taket vil oppleves slitsomt og skape skygger nedover ansiktet. Til hjemmet vil en kombinasjon av både downlight, nedhengte lamper, gulvlamper og bordlamper skape en livlig og behagelig belysning.

  NL12 fra DCW /Lampemesteren.no

  Til kjøkkenøya anbefales det å bruke nedhengte pendellamper som passer sammen med stilen i kjøkken og hjem, disse lampene vil gi et fint lys nedover mot benkeflaten.
  Men litt avhengig av modell, vil pendellamper over kjøkkenøya også skape et diskret og behagelig spredelys utover i rommet.

  Kobberlamper til kjøkken – Tom Rossau /Lampemesteren.no
  Lamper fra Tom Rossau kommer også i treverk og papir /Lampemesteren.no

  Hvilken høyde skal lampen henge på?

  Hvilken høyde takpendlene skal henges på er gjerne individuelt i forhold til lampens utforming og boligens takhøyde, men det finnes noen veiledninger.

  • Ved spisebord kan man sette seg ned på stolen og strekke ut hånden. Lampens nedre del bør ikke henges lavere enn 30 cm fra toppen av hånden din. Ha med deg en meterstokk og mål avstanden fra hånd til bordens flate – og legg på 30 cm.
  • Ved kjøkkenøy kan lampene gjerne henge høyere.Generelt sett bør ikke en lysekrone henge lavere enn 75-90 cm over en kjøkkenøy ved en takhøyde på 2.5 meter. Ved høyere takhøyde kan du øke høyden over bordet med 8 centimeter pr 30 cm av økt takhøyde. Ved f.eks en takhøyde på 4 meter, vil ideell høyde på lysekronen være 115-130 cm over bordet(+40 cm).

  Siden 1974 har Multi lite fra Gubi vært et symbol på vakker dansk design som både er funksjonell og dekorativ.
  Lampene kommer i en rekke vakre farger og du kan selv vri på de to halv-sirklede sfærene som omkranser lyskilden for å forandre stil – og lysbildet.

  Multi-Lite fra Gubi /Lampemesteren.no
  Multi-Lite fra Gubi /Lampemesteren.no

  Spotskinner på kjøkken: Ett smart alternativ til kjøkkenbelysning kan være å bruke spotskinner montert i taket over kjøkken og kjøkken-øy. Med en spotskinne kan man få en fleksibel belysning hvor man enkelt kan utvide med flere spotter for å lyse opp skap eller benkeflater. Eller man kan også bruke pendeladaptere for å henge opp nedhengte lamper i kjøkkenet på en rett linje.

  Designline fra Antidark er en stilren serie av spotskinner, takspotter og pendler til skinnesystem. Deres spotter kommer i flere varianter med moderne farger og eksklusiv finish. Med en pendeladapter kan du henge opp din egen valgfrie lampe fra spotskinnen.

  Designline fra Antidark i sort og messing kombinasjon /Lampemesteren.no
  Designline fra Antidark i sort /Lampemesteren.no

  Namron Rock fra Elektroimportøren kommer i både sort og hvit finish og kan enkelt utvides med forskjellige vinkler på spotbelysningen i kjøkkenet.

  Namron Rock spotskinner /Elektroimportøren.no

  De vakre kobberlampene fra Tom Dixon er perfekte å henge opp på kjøkkenet som dekorativ belysning, den speilblanke overflaten av glitrende kobber fungerer veldig godt som en varm og vakker belysning. Perfekt som en kontrast til hvite kjøkken.

  Kobberlamper til kjøkken fra Tom Dixon /Lampemesteren.no
  Kobberlamper til kjøkken fra Tom Dixon /Lampemesteren.no

  Chouchi fra Italienske Foscarini er en utrolig vakker pendellampe som kommer i flere fasonger, farger og størrelser. Dette betyr at lampen er perfekt å kombinere om hverandre for å skape en designmessig dybde i belysningen. Lampenes hvite opalglass skaper en nydelig glød og et behagelig lys.

  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no
  Foscarini Chouchi – Kommer i hvit eller i farger /Lampegiganten.no

  TR-Rail fra danske Menu er en avlang og stilren pendellampe med 4 kupler av hvitt opalglass som demper og sprer lyset på en behagelig og blendingsfri måte. Kjempefin over en rektangulær kjøkkenøy eller et kjøkkenbord.

  TR-Rail fra Menu /Nordicnest.no

  For en røff og industriell stil til kjøkkenet har Italienske Foscarini designet en serie lamper av røff og ru betong som skaper et kult og moderne inntrykk. Aplomb er en stor rund pendellampe med en svært tynn lampeskjerm av armert betong, perfekt som kombinasjon med en benkeplate av marmor eller betong.

  Aplomb Large fra Foscarini /Lampemesteren.no
  Aplomb kommer også i en smalere variant /Lampemesteren.no

  Louisanne fra Lindby har en landlig og rustikk stil med tvinnet lampeledning av stoff og en ru og røff overflate. Disse flotte lampene gir ett fint lys både utover i rommet og ned mot benkeflaten, dersom du har en stor kjøkkenøy kan disse gjerne henges i par.

  Louisanne – Landlig og rustikke pendellamper /Lampegiganten.no

  Designet i 1977 har Pantop fra Verpan en tidløs og stilren design med enkle former som passer kjempefint inn over kjøkkenøya. Lampene har i nyere tid blitt relansert i en rekke nye moderne farger, blant annet i matt og i metall.

  Pantop fra Verpan – Perfekt til kjøkkenøy /Lampemesteren.no

  Disse Pantop lampene har en diameter på 23cm, hvilket betyr at du gjerne kan henge opp 2-3 på linje dersom du har en stor kjøkkenøy.

  Pantop fra Verpan – Kommer i både sterke farger, matt og metall /Lampemesteren.no

  Finske Secto-Design er kjent for sine elegante trelamper i ett moderne og stilrent design. Ved å bruke moderne produksjonsteknikker har secto-design klart å skape lamper i tre med unike former som tidligere var umulige å skape. Secto-Design har idag et stort utvalg av lamper i flere farger, både den klassiske vaseformede «octo» og avlange lamper som passer ypperlig inn over et kjøkken.

  For et stilrent skandinavisk utseende /Lanna.no
  Dekorative og moderne lamper av tre/Lanna.no

  Carronade fra danske Le Klint har hentet inspirasjon fra klassiske kanoner og har et lekent, utfordrende og særegent design. Carronade lampene er med sin base i massivt valnøttre og kommer også i en versjon med et roterbart lampehode som kan benyttes som en nedhengt spotlight i hjørnet av en kjøkkenbenk eller krok.

  Carronade fra Le Klint /Lampegiganten.no

  Klassisk industrilampe fra Westinghouse – Disse klassiske industrilampene med hamret lampeskjerm er perfekte til det landlige eller rustikke kjøkken, men også som en kontrast til mer stilrene og moderne kjøkken.

  Lampens ledning ligger inni en metallstang som går opp til taket, og lampen kommer med 3 metallstenger som gjør at man kan justere høyden.

  Industri taklampe til kjøkken fra westinghouse /Lampegiganten.no

  Compendium fra Luceplan er en avlang og tynn taklampe med et slankt og moderne utseende, perfekt til et kjøkken med minimalistiske eller stramme linjer. Med en lengde på 1.5 meter er denne nedhengte lampen kjempefin til en større kjøkkenøy og kommer i fargene sort, alu eller messing. Compendium kommer også i en rund versjon, fin til deg som har en kortere kjøkkenøy – eller bare liker stilen.

  Compendium fra Luceplan – Stram og moderne avlang pendellampe /Lampemesteren.no
  Compendium fra Luceplan – Kommer i 3 farger og også rund versjon /Lampemesteren.no

  Clava Dine er en serie nedhengte lamper som passer kjempefint inn over et spisebord eller over en kjøkkenøy som kommer i en rekke fine materialer og farger. En nyhet nå er at disse lampene nå også lages av treverk og kommer i forskjellige fargenyanser.

  Clava Dine i kobber og metall fra Umage /Lampemesteren.no
  Clava Dine i mørk eik og naturlig tre fra Umage /Nordicnest.no

  Led-strips langs gulvet er en stilig idé for å lyse opp kjøkken og kjøkkenøy, spesielt om kvelden vil dette være en lekker bakgrunnsbelysning når lyset dimmes ned. Dersom du allerede har strøm installert i kjøkkenøya fra før behøver man bare en rull med led-strips og en trådløs dimmer med mobilstyring fra Plejd. Les gjerne mer om lysstyring via plejd.

  Led strips langs gulv ved kjøkkenøya gir flott bakgrunnsbelysning

  Svenske Konsthantverk er en liten håndverksbedrift som i 100 år har skapt unik kvalitetsbelysning med vakre kvaliteter, deres lamper har gjerne et preg av rustikk og industri – hvor glass kombineres med rå-metall. Alle deres lamper bygges opp og produseres for hånd i Sverige og inneholder ofte en rekke rustikke detaljer og munnblåst glass.

  Stav – Laget av rå-messing som over tid vil utvikle en vakker patina /Andlight.no

  Lampene fra Konsthantverk passer flott inn i blant kjøkkenet og man kan gjerne kombinere flere av lampene sammen og henge dem opp over kjøkkenøya i forskjellige høyder.

  Fenomen fra Konsthantverk /Andlight.no
  Fenomen kommer i klart eller sotet glass /Andlight.no

  Caboche fra Foscarini er en eksklusiv og glitrende lampe – Perfekt for deg som ønsker en unik og delikat lampe som vil bli ett nydelig midtpunkt i hjemmets belysning. Lampen har en delikat opal-hvit indre skjerm som sprer lyset slik at det ikke blender, mens knoppene skaper et glitrende lysbilde.

  Caboche fra Foscarini /Lampemesteren.no

  Et annerledes og stilig alternativ til nedhengte lamper på kjøkkenet er de industrielle taklampene fra franske Lampe Gras. Utviklet og designet for opprinnelig 100 år siden som praktisk og justerbar belysning for fabrikk og kontor-arbeidere, er Lampe Gras idag en annerkjent produsent av industriell og rustikk belysning.

  Les Acrobates fra Lampe Gras /Lampemesteren.no
  Lampe Gras – Industrielle taklamper med justerbar stang /Lampemesteren.no

  Picasso fra Belid er en klassisk kjøkkenlampe med buede skjermer plassert på en slik måte at lyset sprer seg ut i rommet uten å blende eller virke skarpt. Picasso lampen har nå kommet i flere nye moderne farger og passer kjempegodt inn over kjøkkenøy eller over et spisebord.

  Picasso fra Belid /Nordicnest.no
  Picasso fra Belid /Nordicnest.no

  Les gjerne mer om Hvor høyt skal lysekronen henge, Vegglamper Kjøkken – Vakre kjøkkenlamper for veggmontering og koselige og vakre lamper til hytta.