Hopp til innholdet
Hjem » Dyrkelys til planter og grønnsaker – Hvordan Vekstlys Fungerer

Dyrkelys til planter og grønnsaker – Hvordan Vekstlys Fungerer

  Et dyrkelys eller vekstlys øker vekstraten til planter og grønnsaker som dyrkes innendørs, dette er særlig nyttig om vinteren i Norge – eller for å dyrke frem spirer du kan plante ut om våren. Vekstlamper er beregnet til bruk innendørs og er spesielt gode å bruke til spiring og i starten av vekstfasen til planter og grønnsaker, men flere modeller tåler også å henge i miljøer med høyere fuktnivå, f.eks i et drivhus. En vekstlampe er fin å bruke dersom du ønsker en rask og jevn vekst av planter og grønnsaker og kan gjerne henges opp i drivhuset om våren.

  Vekstlamper har flere bruksområder og benyttes ofte av profesjonelle produsenter for å sikre god og jevn vekst, blant annet brukes disse led-armaturene som er optimalisert før lys i rød og blå fargelengde ofte av salatprodusenter her i Norden.

  Ved å bruke et vekstlys vil du lettere holde få krydderurter, salater og planter til å vokse på kjøkkenbenken. Det finnes idag en rekke modeller, noen er små slik at de kan plasseres under overskapene og lyse ned på kjøkkenbenken.

  Vekstlys armatur til salater, urter og grønnsaker /LEDlyskilder.no
  Kraftig 300Watt Vekstlampe til innendørs og drivhus /LEDlyskilder.no

  Hvordan fungerer er vekstlys?

  Et dyrkelys fungerer ved å optimalisere spesielt to lysfarger – Blå og Rød. Dette er fargene plantene bruker for å vokse og utvikle seg.

  Lysspekteret til en optimalisert vekstlampe for planter

  Det har vist seg at det blå lyspekteret påvirker den generelle veksten av blader og tykkelsen på stilk og stamme, blått lys er den viktigste faktoren for å hjelpe en plante å vokse. Uten blått lys ville plantene aldri spiret.

  Rødt lys har høyest påvirkning senere i livet til planten, rødt lys påvirker nemlig utviklingen av frukt og blomster. Og man trenger begge deler i et godt vekstlys.

  Helios er en ny type vekstlys som er helt stillegående og dimbart. Vekstlampen har i tillegg ett fullspekter fargenivå, slik at lampen lyser hvitt samtidig som den er optimalisert for rødt, blått, UV og IR. Ettersom vekstlampen er stillegående og lyser hvitt er den også diskret i bruk i hjem og drivhus og den etterligner en vanlig lampe i sitt utseende.

  Helios fra LEDlife – Stillegående og lyser hvitt /LEDlyskilder.no
  Gulvmodell – Stående vekstlampe til planter /LEDlyskilder.no

  BioLedex produseres og designes i Tyskland og dette firmaet spesialiserer seg på plantelamper og vekstlys til både privat og profesjonell bruk. Deres vekstlamper kommer i mange størrelser og styrkegrader, alt avhengig av hvor mange planter og hvor kraftig lys/rask plantevekst du ønsker.

  Garden vekstlampen kombinerer flott design med vekstlys funksjon og passer dermed flott inn på kjøkkenet hvor den kan stå fremme hele året og gi ekstra gode groforhold til planter og urter.

  Liten plantekrukke med innebygget vekstlys – Kjempefin til kjøkkenbenken /Lampegiganten.no

  Quantum Board er en kraftig vekstlampe og vekstlys til planter med passiv kjøling og 240 watt effekt. Denne vekstlampen gir det fulle spekteret som plantene behøver, samtidig som den hovedsaklig gir et hvitt lys som dermed er litt mer diskret enn tradisjonelle vekstlamper.

  Quantum Board – Stillegående og kraftig vekstlys til planter /LEDlyskilder.no

  Den passive kjølingen betyr at lampen ikke har en innebygget vifte som igjen betyr at lampen er helt stillegående og egner seg fint som vekstlys i kjeller og hus. Med sin IP54 klassifisering kan denne også brukes utendørs eller i et fuktig drivhus uten problemer.

  Helios fra LEDlife kan monteres sammen og dekke større områder og tåler driftstemperaturer fra -20 til +45 grader, noe som gjør den velegnet for helårs bruk.

  Helios fra LEDlife – Stillegående og lyser hvitt /LEDlyskilder.no
  Vekstlampe på 50 til 300W /LEDlyskilder.no

  LED-strips vekstlys gjør det lettere enn noen gang å montere dyrkelys på innsiden av trange eller lave hyller, på innsiden av drivhus. Denne vekstlys LED stripsen kan du klippe til på mål og gir en god kombinasjon av rødt og blått lys som fremmer plantevekst. IP65 led strips som fint tåler vann og fukt.

  Vekstlys kommer også nå i praktiske og lavtbyggende LED Strips /LEDlyskilder.no
  Spektrum til et plantelys

  I grafen ovenfor ser man lysspekteret til et typisk plante-vekstlys. Her optimaliserer man lyset omkring de to viktigste spektrene (rødt og blått), gult og grønt er derimot mindre nyttige for plantene.

  Kan man bruke vanlig LED lys som vekstlys?

  Ja det kan man, man kan faktisk bruke hvilket som helst lys som et slags vekstlys, men om det er optimalt er et annet spørsmål.

  Led belysning til hus og bolig er ikke optimalisert for planter, men for mennesker. Derfor vil man finne et bredere spekter. Varm-hvit som man mennesker synes er mest behagelig er for eksempel svake på blått-lys men sterkere på grønt og rød.

  Spektrum av vanlig LED lys

  «Pure white» / «Clear white», 3000k eller høyere derimot vil ha mer av et blått lys, som kan medføre søvnproblemer om man skulle ha hatt det i hele boligen.

  Kan man bruke lysrør som plantelys?

  I valget mellom vanlig LED-belysning og lysrør, så er det lysrør/lysstoffrør som ville vært det beste valget. Når man skal bruke lysstoffrør som vekstlys må man derimot velge vanlige lysstoffrør, moderne led lysrør kan også fungere, men da bør man velge et rør med høy fargetemperatur.

  Jeg har selv merket dette hjemme hos meg selv, og sett hvordan plantene strekker seg opp mot lyset fra lysrørene.
  Vanlige lysrør vil dermed være et bra og billig valg om du ønsker å dyrke planter innendørs, disse har nemlig høy lysintensitet og er rimelige i innkjøp

  For bedre effekt og et mer blått lys som plantene trives med kan du bytte lysrørene ut fra 2700K (Varmhvitt) til et mer blått 3000K eller høyere.

  Det finnes også egne vekstlys – lysrør som er optimaliserte for dyrking, disse kan du montere i vanlig armatur, du bytter bare ut lysrøret!

  V-Tac 18W T8 LED vekstrør på 120 cm /LEDlyskilder.no

  Lysstyrke

  Som med all plantelys og vekstlys gjelder det å holde lyskilden forholdsvis nærme plantene uten at det gir brannfare eller svimerker.
  Lysstyrken avtar nemlig raskt jo lengre bort man kommer og lysstyrken vil være like viktig som fargespekteret.


  Eksempler på gode dyrkelys

  Denne store vekstlampen på 100 x 100 cm gir ut hele 460W LED, og er beregnet for mer profesjonell bruk, slik som gartnerier, dyrkehus eller forhandlere av blomster og planter.
  Vekstlampen har en 120 graders spredning som sikrer god lysfordeling over planter og vekster.

  Kraftig 300W vekstlampe i høy kvalitet /LEDlyskilder.no

  Et godt vekstlys for hjemmebruk vil være en av UFO-lampene som selges, disse kommer i flere forskjellige styrkegrader og kan monteres fast eller henges fra taket med de medfølgende stroppene.

  Vekstlampen består av 50 stk. LED og kan dekke opptil 3–4 m2.
  Dekker ca 2,5 m2 ved 1 meter over planterne.
  Vekstlyset har en innebygd vifte som sikrer lang levetid.

  Vekstlampe 200W /LEDlyskilder.no

  Les gjerne mer om drivhus til hagen på Ylir.no eller les mer om led-strips utendørs, og oppladbare lamper og lamper på batteri.