Hopp til innholdet
Hjem » Ledning på vegg – Tips til åpent anlegg

Ledning på vegg – Tips til åpent anlegg

  Synlige ledninger kalles for åpent anlegg og består som oftest av en type kabel som kalles PR. Denne har mange fordeler i forhold til andre ledninger og blir pen når den klamres opp på veggen. Her kan du få noen tips til festemateriell og kabel når man skal montere synlige ledninger.

  PR kabel i bunt /Elektroimportøren.no
  PR ledning har en stiv kappe og entrådet kordeler som også gjør kabelen stivere

  PR er en type kabel man bruker når man skal montere ledninger åpent og langs vegg. Som oftest har man disse ledningene langs lister på veggen, men de er også stive nok til å brukes i taket. PR ledningen er også gode å bruke utendørs og kommer også i flere farger.

  PR ledningen kan ikke ligge i vegg uten rør, dersom den skal ligge i rør må det dokumenteres at effekten ikke skaper for høy varmgang. PR ledningen kan derimot krysse en vegg, f.eks dersom man må gå igjennom stueveggen for å montere en stikkontakt utendørs.

  Feste ledning med ledningslist

  En ledningslist bruker jeg ofte på steder hvor man ønsker en helt rett ledning og ingen synlige klammer. Typiske steder for kan være i tak ut til en lampe eller på baderomsplater. Baderomsplater er spesielt harde og man ønsker heller ikke å punktere dem, men med en ledningslist kan man legge synlige ledninger svært rett og enkelt.

  Ledningslister har dobbelsidig tape på baksiden, men jeg anbefaler å dryppe litt tec7 eller annen silikon/lim punktvis langs listen slik at den holder seg rett og fin i flere år.

  Montering av ledningslist på vegg av baderomspanel /Elektroimportøren
  Montering av ledningslist i tak til lampe /Elektroimportøren
  Montering av ledningslist på vegg av baderomspanel /Elektroimportøren

  Feste ledning i betong og trevegg med klammer og dks

  Hull til DKS bores opp med 6mm betongbor

  Her monterer jeg PR ledninger i taket og bruker DKS stiftene fra norske Castor for å henge ledningen fast i betongtaket. Dette gir en rask og veldig pen installasjon.

  DKS fester til kabel 3-13 er god til PR /Elektroimportøren

  Når man skal feste opp en PR kabel til trevegg bruker jeg et castor verktøy med magasinklemmer som gjør at jobben går litt mer effektivt, men det finnes også andre rimelige alternativer.

  Se utstyr for festemateriell fra castor /Elektroimportøren

  Når man fester opp pr kabelen er det normalt å begynne med første klammer omtrent 4-5 cm inn på kabelen, deretter har man en symmetrisk avstand med de andre festene. Normalt vil en slik avstand være på 17-22 cm, man kan bruke en nedslått tommestokk som referansepunkt.

  Dra ut kabel på forhånd slik at den ligger så rett som mulig. Har man mange skarpe snurringer på den vil kabelen fort bli stygg og vanskelig å jobbe med.

  Pr ledning kommer også i svart /Elektroimportøren

  Les mer om montering av tynne taklamper, lamiflex til varmekabel eller flytting av stikkontakt i vegg.